Svaka turistička prestonica sveta ponosno čuva znamenitosti, spomenike i umetnička dela koja plene i pozivaju ljude u posetu. Međutim, ono što pamtimo sa putovanja i što nas vuče nazad ka nekom mestu je osećaj koji smo tamo imali i atmosfera koja je vladala oko nas. Znate li koji je najbolji način da osetite atmosferu i upoznate ritam života nekog grada? Posetiti gradsku pijacu. Ukoliko ste u Barseloni, a pritom ste obožavalac hrane, predlažemo da se uputite ka La Boqueria pijaci.

 

Pijaca se nalazi u centralnom delu ulice La Rambla, najpoznatije i najduže pešačke zone Barselone. Definitivno najveći dragulj žile kucavice grada, je pijaca La Boqueira. Ona ima dugu istoriju, još od početka 13.veka, kada su na istom mestu bili postavljeni stolovi gde su se prodavale svinje. Početak rada pijace, sličnog koncepta kao što je danas, vezuje se za 1840. godinu, a sličan izgled današnjem dobila je 1914. godine, kada je sagrađen metalni krov. Danas ona predstavlja najveću pijacu u Španiji, a CNN ju je čak proglasio za najbolju pijacu na celom svetu! U periodu od 8 ujutru, do 8 uveče, kroz pijacu prođe 40 000 posetilaca i tako svaki dan od ponedeljka do subote.

Ovaj san od pijace počinje gvozdenim ulazom koji dalje vodi do sveta hrane koji spaja turiste i lokalce. Pod jednim krovom nalazi se hrana svih sorti, nacionalnosti, boja, ukusa i mirisa. Svaki korak kroz pijacu predstavlja novu senzaciju za sva čula. Pomalo klizavi podovi od istopljenog leda, vika prodavaca i žamor usled gužve, samo dodaju na šarmu iskustva.

Šta sve možete pojesti i kupiti na pijaci, odakle početi? Tu je prelepa sveža riba, kvalitetno meso, čokolada, povrće, ali ono što ostavlja najjači utisak je definitivno voće. Ukoliko ste ljubitelj slatkog, sočnog voća, nećete znati šta vas je snašlo i osećaćete se kao dete u Diznilendu. Ovde ćete naći sve od ananasa i breskvi, pa do papaje, manga, pitaje, marakuje i raznog egzotičnog voća za koje nikad niste čuli, a za koje na prvi pogled nećete moći da zaključite ni kako se jede, dok u pomoć ne skokne ljubazni prodavac. Zbog svega što vas bude mamilo, predlažemo da na pijacu ne idete pregladni, ali da ipak imate dovoljno prostora za nove ukuse. Cene su visoke, a što se dalje budete kretali ka dubini pijace, one će postepeno opadati. Dok ne nađete na tezgu koja vam savršeno odgovara, glad i žeđ možete utoliti nekim od preukusnih, svežih smutija od egzotičnog voća, koje ćete naći po ceni od oko 2e. Nije loše da se unapred informišete kako se prepoznaje i bira najsvežije voće, koja je optimalna količina i veličina, ali s obzirom na to da je kvalitet hrane na pijaci zagarantovan, nećete pogrešiti ni ako poslušate savet prodavca. Ukoliko želite da prođete ekonomičnije, pred kraj radnog vremena je cenjkanje strandardna pojava, i ishod često bude povoljan po kupca.

Sa sobom nosite gotovinu, jer mnoge tezge nemaju aparate za kartice, a sa tim novcem budite vrlo oprezni, jer su usled velikih gužvi, česti slučajevi džeparenja. Ukoliko pak ovu gužvu želite da izbegnete, savetujemo da na pijacu idete između 10h i 13h. Pre toga pijaca još uvek ne funkcioniše u svom punom sjaju, a nakon tog vremena bude prepuna turista, koji često ni nisu došli s namerom da nešto kupe, pa pojedini prodavci čak zatvore svoje tezge oko 14h.

Oko pijace nalaze se barovi koji prodaju hranu i piće. Oni su popularna mesta za ručkove, ali i za situacije kada želite da nešto na brzinu prezalogajite i nastavite dalje svoju avanturu. Ukoliko ste raspoloženi za ručak, izaberite restorane gde je najveća gužva. Da, baš tako. To su obično najbolji restorani, a zbog velikog prometa, hrana, pogotovo riba, je ovde najsvežija. Svaki minut čekanja će se isplatiti istog momenta kada za vaš to stigne specijalitet. Ne bi bilo loše da izbegavate subotu, s obzirom da je tada gužva najveća. Cena je slična kao i u luksuznim restoranima, što ponekad može da začudi s obzirom na to da jedete na pijaci, ali s druge strane, znate da jedete najsvežiju hranu. Ukoliko tražite da pojedete nešto „s nogu“, u centralnom delu pijace, iza dela gde se prodaje riba, jedan Italijan prodaje savršenu parčad pice. Ukoliko želite nešto da popijete, treba da znate da Sangriju na pijaci piju turisti, dok upućeni lokalci ovde konzumiraju vermut ili tinto de verano (vrsta pića na bazi vina).La Boqueria je nezaobilazno mesto za posetiti, ma koliko vremena imali u Barseloni. Na nas je definitivno ostavila najjači utisak i jedan je od najvećih razloga zbog kojih ćemo se zasigurno nekad ponovo vratiti u Barselonu.Našu ponudu za Španiju, možete detaljnije pogledati na linku.