10 razloga zašto posetiti Egipat

Ako volite more, sunce i pesak, ljubitelj ste istorije i kulture, onda je Egipat prava destinacija za vas. Ukoliko do sada niste imali priliku da posetite ovu neverovatnu državu koja nudi za svakog po nešto ili se i dalje pitate da li je baš ova destinacija za vas, mi ćemo vam nabrojati neke od razloga zašto posetiti Egipat.

1. Egipat – Piramide

Prva asocijacija na Egipat jesu Egipatske piramide. One su jedino preostalo svetsko čudo, pa samim tim predstavljaju najveću turističku atrakciju koja se vezuje za ovu zemlju. Piramide, odnosno grobnice faraona, su simbol jedne države i civilizacije koje svojom misterioznošću i veličanstvenošću mame uzdahe ljudima širom sveta.

Najpoznatije i najveće piramide čine kompleks koji se nalazi u Gizi, nedaleko od Kaira. Taj kompleks čini najveća piramida i poslednje drevno čudo sveta – Keopsova piramida, zatim Kefrenova piramida, Mikerinova piramida i najveće mitološko biće koje čuva ovaj kompleks, a to je velika Sfinga.

Egipat piramide

2. Egipat – Pristupačnost

Na samo tri i po sata vožnje avionom, na afričkom kontinentu, nalazi se država Egipat. Egipat je država koja nudi prelepa letovališta, prepuna luksuza i to po veoma pristupačnim cenama. Nekada daleka i nedostižna detinacija je danas, gotovo svima, na dohvat ruke sa odličnim odnosnom ponude i cene. Ova egzotična destinacija vam duž obale Crvenog mora nudi brojne, raskošne hotele i rizortove na bazi all inclusive usluge, te je na vama samo da se opustite i uživate.

zašto posetiti Egipat

3. Egipat – Vremenski uslovi

Vreme u Egiptu je jedan od bitnih faktora za savršen odmor. Ukoliko se odlučite za Egipat budite sigurni da vas očekuju dani ispunjeni suncem i vrtoglavim temperaturama.

Egipat je poznat po skoro 365 sunčanih dana, a padavina skoro i da nema. Zime su veoma blage sa prosečnom dnevnom temperaturom oko 22 stepena, dok su leta topla sa prosečnom dnevnom temperaturom oko 35 stepeni, što ovu destinaciju čini primamljivom cele godine.

Temperatura egipat

4. Egipat – Kairo

Duž obale reke Nil prostire se glavni grad Egipta, Kairo, koji je ujedno i najveći grad u Africi sa 15,2 miliona stanovnika. Kairo je centar kulture, obrazovanja i trgovine, bogat najboljom islamskom arhitekturom i umetnosti. Deli se na stari i novi deo grada.

Starim delom grada preovlađuju uske ulice i džamije, dok se u novijem delu grada nalaze široki bulevari i moderna gradnja. Ukoliko se nađete u ovom gradu svakako ne bi ste trebali da propustiti posetu džamije Muhamed Alija, crkvu Svetog Đorđa, sinagogu Ben Ezra, Egipatski muzej u kojem se čuva neprocenjivo blago kralja Tutankamona, ali i ništa manje bitan bazar Hain Halili.

Kairo Egipat

5. Egipat – Safari i Beduinsko selo

Safari je jedan od najatraktivnijih izleta koje možete doživeti u Egiptu. Posetioci vole ovu vrstu adrenalinskog izleta, jer pruža nesvakidašnje iskustvo i avanturu.  

Safari vam pruža mogućnost vožnje pustinjskog džipa, kvadova, bagija, jahanje kamila, ali i mogućnost uživanja u predivnim pejzažima pustinje i nestvarnom prizoru zalaska sunca. Takođe, imaćete priliku da se upoznate sa životom u pustinji, beduinskim običajima i tradicijom.

zašto posetiti Egipat

6. Egipat – Tradicionalna kuhinja

Usled teških uslova uzgajanja stoke u Egiptu se uglavnom baziraju na veganskom načinu ishrane. Jela se većim delom sastoje od povrća i mahunarki poput sočiva i pasulja.

Kada je reč o mesu, na trpezi se mogu naći jela koja se sastoje od obilnog povrća sa piletinom, patkom ili golubom, dok su jagnjetina i govedina dostupni u manjoj meri. 

Egipćani takođe uživaju i u morskim plodovima, ali su oni više rezervisani za primorske gradove. Neka od najpoznatijih jela su: foole meddamis, koshari, falafel, kao i nezaobilazne poslastice mahallabiiaa (sutlijaš) i baklava.

hrana egipat zašto poseiti egipat

7. Egipat – Ronjenje

Egipćani se sa ponosom mogu pohvaliti svojim morskim blagom, Crvenim morem. Samim tim ronjenje ovim morem jedno je od najuzbudljivijih doživljaja ljubitelja vode.

Crveno more važi za jedno od najlepših mora sveta. More je bogato prelepim koralima i ništa manje lepim ribama koje žive u njemu. Crveno more broji više od 1000 vrsta riba koje svojim šarenim bojama i nesvakidašnjim izgledima, zajedno sa koralima ukrašava ovo morsko dno.

Zbog svoje nestvarno čiste i prozirne vode, ljudi ovo more nazivaju prirodnim akvarijumom, pa samim tim i ronjenje čini nezaboravnim iskustvom.

ronjenje egipat

8. Egipat – Plaže

Egipat je destinacija koja se pored istorije i kulture može pohvaliti i prelepim plažama koje poseduje. Jedan od razloga zašto posetiti Egipat je obala Crvenog mora, koja je prepoznatljiva po najdužoj kupačkoj sezoni, po zlatnom pesku i bistroj vodi prepunoj koralnih grebena.

Neki od bisera Crvenog mora su plaže koje su idealne za ljubitelje ronjenja:

  • Fjord bay
  • Ras Abu Galoum
  • Makadi bay
  • Soma bay

Plaže koje su pored ronjenje idealne i za skinje na vodi, paraglajding, snorkeling, jedrenje i mnoge druge vodene sportove su:

  • El Gouna
  • Sahal Hasheesh
  • Sharm El Luli

Ukoliko se odlučite za bilo koju od ovih plaža očekuje vas neverovatan podvodni svet bogat koralima, ribama i drugim morskim životima među grebenima.

crveno more egipat

9. Egipat – Luksor i Dolina kraljeva

Luksor je grad na obali reke Nil, nekada prestonica Egipta i najveći otvoreni muzej na svetu. U ovom gradu i njegovoj okolini možete videti neke od najvažnijih arheoloških nalazišta koje je ostavio, nekada, drevni grad Teba.

U zalivu Tebanskih brda, poznatijem kao Dolina kraljeva, nalaze se podzemne grobnice faraona, jedna od najpoznatijih je Tutankamonova. Pored grobnica možete videti hram Kraljice Hatšepsut, hram Abu Simbel, hram Karnak, kao i mnoge druge hramove i statue.

Neverovatnu Dolinu kraljeva možete videti i iz drugačije perspektive ukoliko se uputite u vožnju balonom iznad Dolinom kraljeva.

luxor egipat

10. Egipat – Reka Nil

Još jedan od razloga zašto posetiti Egipat je i reka Nil. Ova reka se proteže na oko 6.650 km i glasi za jednu od dve najdužu reke na svetu.

Reka Nil predstavlja kolevku života Starog sveta kojim su vladali moćni faraoni, a i danas je veoma bitna za Egipćane kada je u pitanju transport i privreda. Na obalama ove moćne reke nalaze se najveći i najznačajniji gradovi Egipta, kao i istorijske baštine starog doba.

reka nil zašto posetiti Egipat

Autor: Kostić Slađana