22 načina da izgledate kao lokalac u Pragu

Da biste u Pragu prepoznali lokalca, ili prevarili nekog da ste možda vi rođeni Pražanin, saznajte kako se ponašaju, šta vole i kako izgledaju. U to ime za vas smo spremili tekst sa 22 načina da izgledate kao lokalac u Pragu.

Sigurno ste čuli za izreku “When in Rome, act like the Romans do”, iliti “Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin”. Upućuje nas na to da, gde god se nalazili treba da poštujemo bonton, običaje i način života lokalaca, da se adaptiramo, pre nego da se ističemo. Ako bolje razmislimo, samo na taj način i možemo istinski upoznati neki novi grad, nove ljude ili novu kulturu. Tako ćemo na najbolji način dozvoliti novom iskustvu da se utka u našu ličnost i obogati nas, ili pak, shvatiti da nam se uopšte ne dopada i voditi se onom – “Svuda pođi, kući dođi.”

22 načina da izgledate kao lokalac u Pragu

1. U Novom Sadu se obično sastajemo kod „Katedrale“, iako ona to nije, već katolička crkva „Imena Marijinog“, a u Beogradu se obično sastajemo kod „konja“ umesto kod spomenika knezu Mihailu. Izgleda da i Pražani jednako poštuju istorijske činjenice i ličnosti, te se sastaju „Ispod repa“. Ovo se odnosi na rep konja, na spomeniku Princu Venceslavu.

22 načina da izgledate kao lokalac u Pragu

2. Obožavaju da nose teksas pantalone. Pražani se izgleda najugodnije osećaju u farmericama, te ih nose svuda, od posla, neobavezne šetnje, pa čak do raznih svečanosti.

3. Izbegavaju da se voze svojim automobilom ili taksijem – većina Pražana svakodnevno koristi javni prevoz, koji je izuzetno dobro organizovan.

4. Poštuju pravila prevoza, i izuzetno su osetljivi ukoliko ih drugi ne poštuju. Prednost u autobusu uvek imaju trudnice, starije osobe ili osobe sa invaliditetom.

5. Nervozno opominju one koji ne stoje sa desne strane na pokretnim stepenicama.

6. Trude se da se hrane zdravo. Sve više se okreću veganskoj ishrani, čak i pored sjajnog gulaša!

7. U Pragu se piju enormne količine piva, što i ne čudi s obzirom na to da je pivo jeftinije od sokova i drugih bezalkoholnih napitaka, pa čak i, verovali ili ne, vode!

pivo u pragu

8. Izbegavaju da sede. Obično na ulici jedu šetajući. Ne znamo da li je to zbog užurbanog života i gustog rasporeda, ili zbog linije.

9. Slično kao i Srbi, uživaju smejući se strancima koji pokušavaju da pričaju njihov jezik. Podrazumeva se da će vas prvo naučiti kako da kažete „Živeli“, a zatim kako da psujete.

10. Ne smeškaju se bez razloga strancima na ulici. Ukoliko se nekome nasmeše, to obično znači da žele da ga „muvaju“.

11. Štedljivi su. Ne hvataju taksi na ulici, već ga pozivaju, jer je na taj način jeftiniji, takođe, obično daju mali bakšiš.

12. Uvek smišljaju razlog da slave i nazdravljaju!

13. Čitaju „Metro“ besplatne novine. Nešto kao naše „24 sata“.

14. Navučeni su na KFC.

15. Za svaku noć u nedelji postoji klub za koji je opšte poznato da je tog dana u njemu najbolji provod i tu se nalazi najveći broj praške omladine.

16. Vređaju se kada stranci kažu da je Češka u Istočnoj Evropi. Čak vole da naglase da se Prag nalazi zapadnije od Beča.

17. Kruže priče da ne vole turiste. Iz ovog razloga obično biraju da se kreću pasažima umesto glavnim ulicama, izbegavaju da izlaze u najpopularnije klubove, i žale se na to što turisti viču.

18. Iako neki navode da su ljudi u Pragu nedruželjubivi prema strancima, drugi kažu da su savršeni vodiči kroz Prag. Rado će vam sa ponosom pokazati svaki kutak njihovog prelepog grada, dokle god ga čuvate kao da je vaš.

19. Obožavaju pse i omiljena rekreacija im je šetnja sa svojim ljubimcem.

22 načina da izgledate kao lokalac u Pragu

20. Ne vole kad neko meša „Karlov“ i „Karlak“. Odmah će vas ispraviti i objasniti vam da je Karlov most, a Karlak trg.

21. Humor im se zasniva na sarkazmu. Vole da se šale na tuđ, ali veoma su spremni i da se našale na svoj račun.

22. Uživaju u prirodi i već prve prolećne dane provodi na pikniku.

22 načina da izgledate kao lokalac u Pragu

Po našem mišljenju, taman smo dovoljno slični Pražanima, da se savršeno uklopimo u život njihovog grada i osećamo skoro pa kao kod kuće. S druge strane, taman smo dovoljno različiti, da nam poseta Pragu predstavi novi izazov i interesantno iskustvo. Na kraju krajeva, pa šta i ako nekad budemo izgledali kao nesnađeni turisti koji se vijaju po ulicama, viču, dive se i fotografišu svaku predivnu i popularnu građevinu i ako ne uspemo da popijemo baš toooliko piva?

Autor: Olja Bilinović