5 filmova koje treba da pogledate pre putovanja u Beč

Filmovi koje treba da pogledate pre putovanja u Beč

Veličanstvena umetnost, klasična arhitektura i razigran duh grada, zajedno čine savršenu pozadinu za filmske scene. Kako biste se zaista dobro pripremili za putovanje u Beč, čak i od svoje kuće, predlažemo vam fantastičan filmski maraton - filmovi o Beču!

Filmovi o Beču - Pre svitanja (Before Sunrise)

filmovi o Beču

Izvanredna ljubavna priča, koja započinje susretom u vozu. Mladić i devojka se upoznaju i dolaze na ideju da se spontano upute za Beč i tamo provedu ceo jedan dan i noć, do svitanja.

Dok zajedno spoznaju lepote Beča, zbližavaju se. S obzirom na to da se većina scena odvija upravo na ulicama Beča, i vi ćete imati osećaj sa ste na turi po predivnoj austrijskoj prestonici. Ukoliko ste beznadežni romantik, zaljubićete se u film, a kada dospete u Beč pratiće vas ljubav i osećaj da ste već nekad tu bili. Film prikazuje da je život ponekad neverovatan, a ko zna, možda se baš i vi zaljubite u Beču!

Filmovi o Beču - Žena u zlatu (Woman in Gold)

Filmovi o Beču

Ovo je sofisticiran i fantastičan film, nastao po istinitoj priči o sudbini jedne od najpoznatijih slika na svetu. Na platna je pristigao 2015. godine, sa dobro poznatom glumačkom ekipom. Priča dirljivu priču o Jevrejki izbeglici, koja se hrabro bori za ono što pripada njenoj porodici.

Suprotstavila se austrijskoj vladi kako bi povratila umetničko delo koje se nalazi u Beču. S obzirom na to da je za Austrijance ova slika poput njihove Mona Lize, put do pravde je trnovit. Scene filma locirane u Beču, prikazaće vam veličanstvenu lepotu grada i snažni umetnički duh nacije. Odvešće vas u neke od najlepših muzeja, galerija i palata, te će ovo biti i više od gledanja filma.

Filmovi o Beču - Treći čovek (The Third Man)

Filmovi o Beču

Ako ste ljubitelj starih klasika, onda definitivno treba da provedete veče uz ovaj film. Iako se mnogo toga promenilo od davne 1949. godine, kada je film sniman, možete osetiti očaravajuć i romantičan duh Beča. Uz ovu priču, doživećete grad iz druge perspektive, posvedočiti njegovom razvoju do danas i naučiti nešto o istoriji grada nakon bombardovanja tokom Drugog svetskog rata. Iako je grad sada znatno lepši i živahniji, poređenje vam se može činiti neverovatnim.

Bečki filmovi - Muzejski sati (Museum Hours)

Filmovi o Beču

Film prikazuje Beč na istovremeno topao i mračan način. Radnja je smeštena u veličanstvenom Muzeju istorije umetnosti, ali vam dozvoljava i da otkrijete lepote grada. Priča prati usamljenog čuvara muzeja, Johana, nakon upoznavanja Ane, koja je došla u posetu umetničkom muzeju.

Njih dvoje pokušavaju da zajedno spoznaju sebe, i koristeći umetnost pronađu smisao sveta koji ih okružuje. Ukoliko ste umetnička duša koja žudi da se upozna sa umetnošću i arhitekturom Beča, onda je ovaj film pun pogodak za vas.

Bečki filmovi - Amadeus

Amadeus film

Film o Mozartu je razigran prikaz bečke scene klasične muzike, pun dvoraca i divnih likova. Amadeus je prikazan kao hipster, ali pre svega genije, koji je potpuno opijen kitnjastom lepotom i pozlaćenim detaljima Beča. Ovaj mladi, popularni austrijski predstavnik klasične muzike, sasvim će vas uvući u svoj život i rivalstvo sa jednim italijanskim kompozitorom, da ćete se prosto saživeti sa njim.

Film je osvojio 40, od ukupno 53 nominacije. Imao ogroman odjek 1985. godine. Smatramo da je ovo dovoljan razlog da ga pogledate i preporučite prijatelju, pa čak i ako putovanje u Beč planirate neki drugi put.

Autor: Olja Bilinović