Aerodrom u Antaliji

Antalija je najveće međunarodno morsko odmaralište Turske, koje se nalazi na Turskoj rivijeri. Veliki razvoj i državno finansiranje su promovisali turizam u ovoj regiji, a ulaganje se isplatilo. Kroz grad godišnje prolaze milioni turista iz svih krajeva sveta. Rekordna posećenost koju je imao Aerodrom u Antaliji, zabeležena je 2019. godine, kada je na ovaj aerodrom sletelo čak 14 miliona posetilaca!

Aerodrom u Antaliji

Kao što možete da zaključite, Antalija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Turskoj, druga po redu nakon Istanbula, ali to i nije iznenađenje. Zahvaljujući svojim luksuznim hotelima sa 5 zvezdica, impresivnoj kolekciji značajnih istorijskih znamenitosti i atrakcija i zadivljujućim peščanim plažama nalik na plaže egzotičnih ostrva, Antaliju s razlogom zovu draguljem turske obale.

Ukoliko se odlučite za putovanje avionom u Antaliju ćete sleteti na aerodrom Antalija, jedan od tri međunarodna aerodroma u jugozapadnoj Turskoj i ključna je kapija ka popularnim turističkim odmaralištima duž obale Sredozemnog mora.

Aerodrom u Antaliji

Antalija aerodrom je glavni aerodrom Antalijske regije, a nalazi se na 13km severoistočno od centra grada.

To je četvrti aerodrom po količini prometa u Turskoj i jedan od najvećih aerodroma u mediteranskoj regiji.

Procenjuje se da godišnje kroz ovaj aerodrom u proseku prođe 12 miliona putnika.

Aerodrom ima dve piste - primarnu, glavnu pistu koja je duga 1300 metara i sekundarnu pistu dužine 1260 metara. Takođe, ima četiri terminala koji služe kao odlazni gejtovi za međunarodne letove. Terminali nose obeležja A, B, C i D.

Aerodrom u Antaliji

Aerodrom Antalija je polazište i odredište kako za domaće, tako i za međunarodne letove svetski poznatih avio kompanija, kao što su:

  • Pegasus Airline
  • Atlas Global Airways
  • Turkish Airlines
  • Lufthansa itd

Domaći letovi polaze uglavnom sa terminala D, dok internacionalni letovi uglavnom kreću sa terminala A ili C, zavisno od destinacije odredišta.

Prevoz od i do aerodroma Antalija

Ukoliko putujete organizovano preko turističke agencije, transfer Vam je obezbeđen od aerodroma do Vašeg hotela. Na samoj destinaciji dočekaće Vas predstavnik agencije koji će Vam biti na raspolaganju sve vreme trajanja vašeg letovanja u Antaliji.

Postoje dva shuttle bus servisa koji povezuju aerodrom Antalija sa centrom grada. Prvi servis se zove “Airport shuttle bus” i saobraća svakog dana od 05.00 do 00.30h. Autobusi polaze na svakih 20 minuta, a prevoz košta 15 TL po osobi (oko 2 evra). Putovanje do centra Antalije traje oko 45 minuta.

Antalija aerodrom

Takođe, postoje i dva javna autobuska prevoza (Havas prevoz) koji saobraćaju između aerodroma i centra grada. Polasci su usklađeni sa letovima, u rasponu od 06.30 do 00.00h. Cena prevoza je oko 0,50 evra za kartu u jednom pravcu i kupuje se od vozača.

  • Autobus br. 600 Aerodrom Antalija – Centar grada – Autobuska stanica saobraća svakih 30 minuta od aerodroma do autobuskog terminala Antalije (Otogar), koji se nalazi 4 kilometra severno od centra grada. Putovanje traje otprilike 40-45 minuta.
  • Autobus br. 800 Aerodrom Antalija – Lara – Terraciti Mall, Kaleici, City Center – 5M Migros Shopping Center- Sarısu saobraća svaka 2 sata između ovog aerodroma i okruga Antalia Lara. Putovanje traje otprilike 50-60 minuta.

Ako više volite udobniju opciju, ispred ulaznih izlaza oba terminala su dostupna taksi vozila koja će vas odvesti na željenu adresu. Iako su često mnogo brže rešenje za dolazak na odredište, cena je znatno viša i kreće se od 15 do 20 evra.

Na aerodromu Antalija takođe možete unajmiti rent-a-car, a možete ga rezervisati i online, tako da vas čeka spreman za pokret, odmah po sletanju. Zavisno od vrste automobila koji iznajmljujete, rent-a-car vas može koštati od 15 evra dnevno naviše.

Moderan aerodrom sa svim pogodnostima

Antalija aerodrom je moderan aerodrom sa svim pogodnostima koje nude internacionalni svetski aerodromi. Ceo prostor je pokriven besplatnim WiFi signalom, kao i utičnicama za punjenje mobilnih telefona.

Aerodrom poseduje veliki broj prodavnica, restorana i barova. Sigurni smo da ćete letovanje u Antaliji završiti posetom duty free shopovima (ček 4 prodavnice), koji su dostupni u svakom od terminala, a u kojima možete kupiti sniženu i robu oslobođenu poreza, kao što su luksuzni satovi, odeća, parfemi, vina itd.

Aerodrom u Antaliji

Postoje i druge usluge i servisi, kao što su bankomati, saloni lepote i mnogi drugi. Vreme na aerodromu možete prekratiti u poseti knjižarama, dok gledate filmove ili ćaskate sa drugim turistima uz kafu.

Covid-19 regulacije

PCR i antigen testovi se sprovode u PCR centrima za testiranje aerodroma Antalija. Test centri su na putničkim izlazima 1. međunarodnog terminala i 2. međunarodnog terminala. Rezultati PCR testa su dostupni za 3 do 8 sati, a rezultati antigenskog testa su dostupni za 1h. Centri za testiranje otvoreni su 24h i nije potrebno zakazivanje unapred.

Covid-19 aerodrom

Da biste zaštitili sebe i druge, morate da nosite masku sve vreme tokom putovanja na aerodromu. Putnicima bez maske neće biti dozvoljen ulazak u terminal i neće moći da se ukrcaju u avion. Nepoštovanje ovog pravila može dovesti do novčanih kazni. Od putnika se očekuje da nose masku tokom putovanja do i od aerodroma javnim prevozom.

Stigli ste u Antaliju!

Iskustva turista govore u prilog Antaliji kao savršenim letovalištu. Tokom odmora u rizortima ovog blistavog grada iskusićete nesvakidašnje avanture - morske sportove, ronjenje oko koralnog grebena, izlete do čuvenih ruševina i drevnih istorijskih spomenika, uživanje na najlepšim plažama, posete luksuznim šoping centrima Antalije i čudesnim orijentalnim bazarima…

antalija more

Da, Antalija je iskustvo za pamćenje koje ćete poželeti da ponovite!