Aerodromi u Istanbulu – Najmoderniji aerodromi sveta

Ukoliko se odlučite da putujete u Istanbul avionom, korisno je da znate da u ovoj turskoj metropoli, postoje tri velika internacionalna aerodroma i niz manjih koji organizuju lokalne letove unutar zemlje.
Glavni aerodromi u Istanbulu su:

  • Istanbul Ataturk aerodrom
  • Sabiha Gokcen internacionalni aerodrom
  • novi Istanbul aerodrom

Aerodromi u istanbulu

Ako se spremate na put, informacije koji aerodromi u Istanbulu saobraćaju do međunarodnih lokacija biće vam neophodne, stoga smo za vas pripremili ovaj članak.

Istambul važi za jednu od svetskih metropola, stoga je do njega veoma lako doći vazdušnim putem. Letovi sa svih strana sveta usmereni su ka ovom gradu i sleću na međunarodne aerodrome.

U Istanbulu trenutno saobraćaju dva od tri međunarodna aerodroma. Novi Istanbul aerodrom na evropskoj strani grada i aerodrom Sabiha Gokčen u Kurtkoju na azijskoj strani.

U međuvremenu, aerodrom Ataturk, koji je nekada bio glavni aerodrom grada, zatvoren je za civilni putnički saobraćaj nakon otvaranja modernog novog Istanbul aerodroma, koji se smatra najvećim u Evropi.

Aerodromi u Istanbulu

Istanbul Ataturk aerodrom

Istanbul Ataturk (lokacija) bio je prvi međunarodni aerodrom u Istanbulu., a nazvan je po Ataturku, osnivaču moderne Turske Republike. Pre nego što je pretvoren u civilni, Ataturk je imao namenu vojnog aerodroma. Ovo je matični aerodrom kompanije Turkish Airlines, četvrte po redu najveće avio-kompanije u svetu.

Ataturk aerodrom

Ataturk aerodrom je bio proglašen za najbolji evropski aerodrom, a bio je i jedan od najposećenijih, više godina za redom. Ima četiri terminala - terminal za domaće letove, interkontinentalne letove, kargo prevoz i Aviation terminal.

Na aerodrom Ataturk su iz Beograda sletale kompanije Turkish Airlines i Air Serbia, ali trenutno sleću samo teretni i državni avioni.

Sav civilni vazdušni saobraćaj prebačen je na novi aerodrom Istanbul do marta 2019.

Sabiha Gokčen internacionalni aerodrom 

Sabiha Gokčen (lokacija) je drugi po redu po veličini aerodrom u Istanbulu. Sabiha Gokčen je bila prva žena pilot u Turskoj, a letela je putničkim i borbenim avionima.

Zbog njenih vanrednih zasluga u avijaciji, aerodrom nosi njeno ime. Iz Beograda na ovaj aerodrom sleću avioni Pegasus Airlines kompanije.

Aerodromi u Istanbulu

Aerodrom se nalazi na azijskoj strani Istanbula u Kurtkoju u okrugu Pendik. Na udaljenosti je 12 kilometara od Pendika, 40 kilometara od Kadikoja i 50 kilometara od trga Taksim. Takođe je samo 10 minuta udaljen od staze Formule 1 Istanbul Park.

Sa novim međunarodnim terminalom izgrađenim u oktobru 2009. godine, aerodrom sada ima kapacitet od 35 miliona putnika godišnje, a na njega sleću međunarodne i lokalne avio-kompanije.

Unutar terminala se nalaze CIP i VIP saloni, Duti Free prodavnice, barovi i kafeterije, pabovi i restorani, hotel, pošta, banka, hitna medicinska pomoć, rent-a-car, parking itd.

Postoji mnogo taksija i šatl autobus do grada, a cena prevoza je oko 5 evra.

Šifra ovog međunarodnog aerodroma je SAW.

Istanbul aerodrom

Obzirom na specifičan položaj Istanbula i ogromnog broja posetilaca koji dolaze u ovaj grad, izgradnja trećeg velikog aerodroma počela je 2015. godine.

Istanbul aerodrom (lokacija) je potpuno funkcionalan od marta 2019. godine, kada je sav civilni avio-saobraćaj sa aerodroma Ataturk preusmeren na njega, iako nije u potpunosti završen.

Na aerodromu Istanbul je otvoren jedan terminal i četiri piste (od ukupno šest, koliko će saobraćati kada aerodrom bude u potpunosti završen).

istanbul aerodrom

Ovaj moderni aerodrom ima pet dvorana koje su dom za mnogobrojne avio kompanije koje poleću i sleću na njegov prostor. Ukoliko se uputite u Istanbul avionom kompanijama Air Serbia i Turkish Airlines sletećete upravo na Istanbul aerodrom. 

Uprkos tome što izgradnja još uvek nije finalizovana, ovaj avio centar povezuje Evropu, Aziju i Afriku i jedan je od najznačajnijih u gradu.

Istanbul aerodrom se nalazi u okrugu Arnavutkoj, na evropskoj strani grada, 40 km od Taksima i 52 km od Kadikeja, na obali Crnog mora. Smešten je u sredini između Taiakadina i sela Akpinar, opslužuje više od 350 domaćih i međunarodnih destinacija u 110 zemalja, dok je njegova bescarinska oblast jedna od najvećih (ako ne i najveća) u svetu.

Unutar terminala Aerodroma nalazi se hotel sa ukupno 451 sobom za noćenje i smeštaj po satu, nekoliko internacionalnih i domaćih restorana, kafeterija i barova, ogroman Duti Free prostor, nekoliko VIP i drugih salona, ogroman parking, konferencijske sale, prtljag.

Istanbul aerodrom

Aerodrom uključuje i objekte uslužnih delatnosti, kao što su frizerski salon, usluge fotografisanja, čistači cipela, kiosci, prodavnice, cvećare. Na njemu možete pronaći i medicinske usluge, apoteke, rent-a-car, putničke agencije, avio-karte, bankarske kancelarije i bankomati itd.

Do centra grada vozi vas taksi i autobus prevoz, a cena prevoza je oko 5 evra.

Šifra ovog međunarodnog aerodroma je IST.

Aerodrom Hezarfen

Aerodrom Hezafren nosi naziv po prvom turskom Ikaru, koji je pokušao da leti kopirajući krila ptice i prateći strujanja vazduha.

Hezarfen Ahmet Čelebi je još u 17. veku uspeo da preleti Bosfor svojom letačkom taktikom i održao se u vazduhu zapanjujućih 6 kilometara!

Aerodromi u Istanbulu

Aerodrom Hezarfen se nalazi u oblasti Katalca, na 20 kilometara zapadno od Međunarodnog aerodroma Ataturk. Lokacija ima jednu pistu za motorne avione pune veličine i male avione.

Kompanije koje saobraćaju na aerodromu Hezarfen pružaju usluge avio-taksija. Pored lavio-usluga na ovom aerodromu možete videti i klub modela aviona, trkačku stazu za automobile, motokros stazu, skejtbord zonu, a tu su i heliodrom, kafeterija i restoran, kao i parking.

Šifra ovog aerodroma je LTBW.