Ukoliko ste odlučili da je baš Grčka prava destinacija za letovanje po Vašem ukusu, ili se možda odlučite da novogodišnje praznike dočekate sa nama u Atini, nezaobilazna stanica, izlet u našem paketu, svakako je obilazak Akropolja i neverovatnih građevina koje su opstale sve do danas.

Malo je onih koji se istog trena ne srode sa slikom ove citadele antičke Atine smeštene na vrhu ravne stene iznad grada.

Akropolj je mesto gde su Atina i klasična grčka civilizacija počele, odiše bogovskom snagom i izaziva strahopoštovanje kod posetilaca i lokalaca, a za svoje građane, ujedno je i obeležje sigurnosti. Sastoji se od 4 građevine: Partenon – najveći održani spomenik dorske arhitekture, Erehteon – jonski hram, Propileje – ulazna kapija u Akropolj, i hram Atine Pobednice. Brdo na kom se nalazi Akropolj bilo je naseljeno od 4. veka pre nove ere, ali u Perikleovo doba, u 5. veku pre nove ere dobija svoj prepoznatljiv izgled u kom su izgrađene mnoge značajne građevine, među kojima je najznačajnija Partenon. Prema istraživanju Biznis Insajdera, američkog magazina, najistaknutije arhitekte sveta smatraju Akropolj za najveći arheološki dragulj, a hram Partenon za najlepšu građevinu na svetu.

Jasno vidljivi iz bilo kojeg dela Atine, savršeno uravnoteženi beli stubovi Partenona ponosno se uzdižu kao besmrtni pokazatelj ljudske kreativnosti. Simbol je savršene proporcije i antičkog ideala lepote.

Partenon je podignut u čast grčke boginje Atine, zaštitnice grada. Kao i većina grčkih hramova, Partenon je korišćen kao trezor, a jedno vreme je bio trezor Delskog saveza. U 6. veku korišćen je kao hrišćanska crkva posvećena Bogorodici, a nakon što su Turci osvojili Grčku korišćen je i kao džamija, početkom druge polovine 15. veka.

Takođe, na Akropolju se nalazi i Muzej Akropolja koji je do 2007. godine bio obavezna stanica pri obilasku najpoznatijeg svetilišta. 2007. godine ovaj muzej je zatvoren zbog nedovoljnog prostornog kapaciteta, i tada su svi eksponati prebačeni u novi akropoljski Muzej u podnožju svetilišta, a sastoji se od zbirki eksponata, predmeta, skulptura, reljefa i drugih arheološki važnih elemenata koji su pronađeni upravo na Akropolju, a koji su hronološki poređani tako da su obuhvaćeni svi periodi stare Grčke, uključujući i Mikensku Grčku, klasičnu Grčku, antičku Grčku…

Zanimljivo je to da je poslednji sprat svoje građevine, Novi muzej na Akropolja, rezervisao za delove Partenona koji se nalaze u Velikoj Britaniji a koje Grčka želi nazad.

Od Perikleovog doba, tokom cele antike i srednjeg veka, Akropolj je pretrpeo mnoga razaranja i pljačke. Mnogi osvajači odnosili su i uništavali drevne spomenike, a najveću štetu nanelo je Osmanlijsko carstvo, koje je Partenon pretvorilo u oružarnicu. Sada, uz pomoć kompjuterske tehnologije, tim istoričara, arhitekti, arheologa i dizajnera uspeo je da rekonstruiše ovaj drevni centar Atine, i evo kako je on izgledao za vreme svog ”zlatnog doba” :

Svojom centralnom pozicijom u Atini, Akropolj se nalazi u blizini drugih značajnih arheoloških i kulturnih lokaliteta, pa kada se već uputite u obilazak Akropolja, možete posetiti i čuveni kraj Plaka, Hefestov hram, trg Monastiraki i Hadrijanovu biblioteku, i glavni trg Atine, Sintagma.