Alanja iskustva, utisci, plaža, mapa, apartmani, smeštaj

Alanja iskustva i utisci

Alanja iskustva: Alanja 2024, kao urbano tursko letovalište, često privlači mlađe turiste i one kojima je aktivan odmor interesantan. Noćni život je jedan od najpopularnijih u Turskoj. Brojni su barovi, kafići, klubovi, restorani.

Takođe Alanja može ponuditi i izlete, koji su zanimljivi ljubiteljima istorije, arheologije, ali i onima koji vole prirodu. Ukoliko su vam peskovite, prostrane i čiste plaže bitne, ovo je takođe pravo letovalište za vas.

Alanja iskustva – lokacija

Alanja je popularno tursko letovalište, koje se nalazi u regionu Antalija, a od samog glavnog grada regije, Antalije, udaljen je oko 140 kilometara istočno. Nalazi se u podnožju planinskog venca Taurus i svojom mediteranskom klimom privlači veliki broj turista. Van sezone broji oko 300.000 stanovnika, dok u letnjim mesecima taj broj znatno raste.

Turisti iz Srbije neretko se odlučuju za letovanje u Alanji, kao destinaciju za svoj odmor. Peskovita plaža, prirodne karakteristike, klima, more, istorijski lokaliteti, kupovina i šoping, kvalitetan smeštaj, samo su neki od razloga za to.

Alanja iskustva

Ukoliko još uvek niste odlučili da li je Alanja vaša prava destinacija za leto 2024. godine, u tekstu vam prenosimo iskustva putnika o ovom turskom letovalištu.

Alanja iskustva – sadržaji

Bulevar Ataturk najlepša je i najpoznatija ulica u Alanji. Krase ga drvoredi palmi, bugenvilije i mnogih drugh mediteranskih cvetnih vrsta.

U ovom bulevaru se smestio i veliki broj restorana, barova, kafića, ali i prodavnica, manjih tržnih centara i butika. Za one mlađe, postoji interesantan luna park koji radi tokom celog leta.

alanja iskustva

Na letovanju možete posetiti Kedi park, (lokacija) odnosno park za mačke. Park je uređen zelenilom, klupama, fontanama, a mačke, kao omiljene domaće životinje, ovde imaaju svoj deo gde jedu, spavaju. U parku je zabranjeno hraniti životinje.

Jedan od najlepših pogleda na grad i pučinu pruža se sa srednjovekovne tvrđave iznad grada – Alanya Kalesi, (lokacija) koja je proglašena za kulturno nacionalno blago.

Unutar zidina se nalaze ostaci hamama, džamije, ali i starije vizantijske arhitekture. Tu su smeštene i stare vile i kuće iz perioda osmanlija, gde se danas održavaju noći sa trbušnim plesom. Do vrha se može stići uskim, strmim putem, busom ili žičarom. U gradu možete isprobadi i vožnju žičarom, (lokacija) koja kreće od Kleopatrine plaže.

Jedan od simbola Alanje je i Crvena kula, (lokacija) koja se smestila u blizini luke. U njoj se nalazi i Etnografski muzej, kao i brodogradilište Terasne.

Alanja iskustva

Damlataš pećina (lokacija) je takođe atrakcija turskog letovališta. Preporučuje se poseta svima koji imaju respiratorne bolesti, posebno asmatičarima, budući da se smatra lekovitom.

Hedonisti koji dolaze u Tursku na letovanje, ne bi trebalo da propuste ni hamam, odnosno neko tursko kupatilo, a ponuda imate na svakom koraku. Preporuka je da ga posetite prvih dana letovanja, budući da se tako skidaju mrtve ćelije sa kože, pa će i sunčanje biti ugodnije i lepše. Poseta podrazumeva saunu, piling, masažu i još drugih detalja…

Jedna od atrakcija grada je poludnevno krstarenje gusarskim brodovima. Pondu za ova krstarenja naći ćete duž cele plaže i na šetalištu, a možete ga uplatiti i kod agencija.

Za one koji vole adrenalin, idealan izlet je rafting, kao i vožnja džipovima. Vodopadi , (lokacija) antički grad Aspendos, (lokacija) tursko letovalište Side, još su neka mesta koja bi bilo interesantno posetiti tokom letovanja. 

Kursunlu vodopadi

Zemlja Delfina ili delfinarijum (lokacija) je udaljen nekih 15 kilometara od Alanje. Ovde možete uživati u predstavama delfina, ali možete doplatiti i plivanje sa delfinima.

Alanja mapa

Alanja iskustva – restorani i kafići

Potez od Gazipasa do Hukumet caddesis pun je kioscima, gde možete jesti na ulici za samo par evra. Komadno meso, poput kebaba ili brojne pite, baklave, možete kupiti na ovim mestima. U restoranima ne treba zaobići ni tradicionalnu tursku hranu poput jagnjećih knedlica – manti ili turske verzije pice – lahmacun.

Turska hrana

Neretko u ponudi je i klasična mediteranska hrana, koja je nešto laganija i manje začinjena, pa ako niste ljubitelji jakih začina, možete za sebe izabrati neke morske plodove ili salate. Slatkiši i sezonsko voće su neizostavni deo restoranske ponude. Baklave, tulumbe, slatka testa, puding uvek deluju primamljivo kad dolaze iz turske kuhinje.

Ljubitelji noćnog života mogu se uputiti ka luci, gde je smešten najveći broj kafića, barova i diskoteka koji rade do tri ili četiri ujutru. Najpopularniji su Havana, James Dean, Robin Hood. Nakon toga možete otići do klubova u predgrađu, koji rade do jutra.

Alanja – marketi i suvenirnice

Suvenirnice i butici nalaze se svud po gradu, ponajviše u samam centru, oko luke, gde tezge i robu mahom izlažu i van radnji. Često su tu i kopije poznatih svetskih marki torbi, kaiševa, novčanika.

Alanja iskustva soping

Naravno, cenjkanje je i ovde nezaobilazni deo tradicije. Ukoliko ne volite da pregovarate, potrudite se da ulazite u komunikaciju sa prodavcima, budući da umeju biti nametljivi.

Alanja – plaža

Sezona u Alanji, kao u kompletnoj antalijskoj regiji, zbog sredozemne klime, počinje od maja i traje do oktobra, budući da su leta sunčana i topla. Jul i avgust su najtopliji meseci, te je veća i vlažnost vazduha.

Plaže u Alanji mogu se podeliti na plaže istočno i zapadno od grada. Prednost je to što se plaža prostire paralelno sa gradom, te su svi hoteli praktično blizu mora, odnosno jedne ili druge plaže.

alanja plaže

 

Kejkubat plaža smeštena je istočno od centra, a veći deo plaže pripada hotelima. Oni su svoj prostor iskoristili za plažne barove. Ova plaža možda nije najidealnija za porodice sa decom, budući da je pesak nešto krupniji.

Kleopatrina plaža smatra se jednom od najlepših u Turskoj. Smeštena je zapadno od centra Alanje. Dužinom od skoro 4 kilometra, prostire se sitan pesak i tirkizno čista voda. Gosti hotela ne plaćaju suncobrane i ležaljke, dok svi koji nisu gosti, plaćaju nekih par evra celodnevno iznajmljivanje.

Alanja Turska letovanje 2024 – kako doći

Ako ove godine odlučite da letujete u jednom od najpopularnijih Turskih letovališta, svakako ćete to učitniti avio prevozom. Direktan čarter let iz Beograda za Antaliju saobraća nekoliko puta nedeljno. Dužina trajanja direktnog (čarter) leta je oko 3h. Transfer od aerodroma u Antaliji do hotela u Alanji traje između 2.5-3h.

Alanja – hoteli

Za razliku od ostalih letovališta u regiji Antalija, Alanja vam može ponuditi hotele i smeštaje svih kategorija. Ukoliko vas zanima isključivo odmor, uz opušteno uživanje na bazenu i plažnim barovima, onda svakako birajte veće komplekse sa 4* i 5* koji se nalaze malo van centra grada.

Ako ipak više volite da istražujete, obilazite i ako ste tip za aktivan odmor, zanimaju vas i noćni izlasci, klubovi i provod, birajte hotele sa nešto nižom kategorizacijom i bliže samom centru grada.

Alanja hoteli

Ukoliko ipak imate raznih nedoumica u vezi sa smeštajem u Alanji, najbolje je da nas kontaktirate, pa da vaše dileme zajedno rešimo.

Alanja 2024, kao mesto za odmor, sa svim svojim sadržajima, zabavnim aktivnostima, prirodnom lepotom, toplim morem, visoko kvalitetnim i čistim hotelskim smeštajem, arheološkim nalazištima i istorijskim lokalitetima, noćnim barovima i plažnim barovima, definitivno može zadovoljiti većinu turista.

Ukoliko ste putovali u Alanju, pišite nam svoje mišljenje i utiske. Ukoliko još uvek niste, a razmišljali ste o tome, kontaktirajte nas putem telefona ili e – maila, pa ćemo rado odgovoriti na vaša pitanja i pomoći vam u odlučivanju, da li je ovo pravo letovalište za vas.