Najlepše plaže u Alanji

Alanja plaže: Prilikom odabira destinacije za letnji odmor turisti imaju različite zahteve. Nekima je bitno da mesto gde će odsesti ima dobar noćni život, drugi žele da se bave adrenalinskim vodenim sportovima, dok neke zanimaju kulturni sadržaji, istorijski ostaci i mogućnost odlaska na izlete.

Kojoj god grupi da pripadate složićemo se da plaže zauzimaju jedno od centralnih mesta prilikom donošenja odluke kuda na more.

more u Alanji

Ljubitelji prostranih peščanih plaža biće oduševljeni Alanjom, jer je ovaj turski dragulj najpoznatiji po svojim plažama.

Plaže Alanje nalaze se i u samom gradu, prostiru se duž okolne obale, a obično su pune od juna od avgusta - a toliko ih ima da na njima nikada nije gužva!

Široke plaže u Alanji su dobro uređene i potpuno opremljene sadržajima koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Obožavaoci plaža prilikom letovanja u Alanji uživaće u zlatnom pesku, finom poput pudera, i plavom moru ovog letovališta, koje se nalazi na južnoj obali Turske.

Alanja je udaljena oko 100km od Antalije, a ako u Alanju dolazite avionom, trebaće vam oko dva sata da stignete sa međunarodnog aerodroma u Antaliji.

Alanja, kao veoma bitan deo turske rivijere, privlači milione posetilaca svake godine uglavnom zbog svojih morskih lepota.

Alanja plaže

Pored neizostavnog plivanja i sunčanja, plaže Alanje su idealne i za ljubitelje aktivnog odmora. Sportovi na vodi kao što su jedrenje na dasci, parasejling i vožnja na banani samo su deo njene bogate ponude.

Ipak, iako su plaže Alanje spektakularne, ovo mesto ima da ponudi mnogo više od lepote morske obale. Visoka litica poluostrva je dom drevne tvrđave Alanja (lokacija), a sve je okruženo dobro očuvanim, čvrstim kamenim zidinama. Od istorijskih znamenitosti tu je i “Crvena Kula” (lokacija), kao i drevni grad Siedra (lokacija) koji vredi posetiti.

U samoj ​​luci, postoji još istorijskih ostataka, koji se nadvijaju nad zalivom u kome su usidreni izletnički brodići, spremni da vas povezu u obilazak okoline. Alanji ne manjkaju ni prirodne atrakcije. Pored plaža, možete istražiti i pećine, a najpoznatija je pećina Damlatas (lokacija) kojoj možete pristupiti šetajući duž obale.

Izdvojili smo za vas neke od najboljih plaža Alanje - obiđite ih sve, uživanje je zagarantovano!

Alanya Belediyesi Halk Plajı - javna gradska plaža

Javna plaža grada Alanja (lokacija) je jednako popularna među lokalnim stanovništvom i turistima, jer je u potpunosti prekrivena peskom.

Ni na jednom delu plaže nema kamenja, ni oštrih stena, na kojima biste mogli da se povredite.

Uz to, ležaljke koje natkrivaju slamnati suncobrani su potpuno besplatne, ali ako želite da ih zauzmete moraćete da poranite! Nije čudo što se razgrabe veoma brzo.

Alanja plaže

Ova Alanja plaža pružiće vam fenomenalan pogled na planine i horizont, a zalasci sunca na ovoj plaži su nestvarni. Okružuju je kafići, beach barovi i restorani, tako da možete uživati u ukusnoj hrani dok posmatrate prekrasne pejzaže koji vas okružuju.

Plaža Kleopatra u srcu Alanje

Plaža Kleopatra (lokacija) spada u najlepše Alanja plaže. Ime je, kao što možete pretpostaviti, dobila po najpoznatijoj egipatskoj kraljici.

Predanja kažu da je Kleopatra prilikom jednog od svojih putovanja osvojenim teritorijama ostala očarana ovom plažom. Kupala se u azurnim vodama i sunčala na zlatnom pesku ove plaže.

Prema drugoj legendi, Kleopatra je upravo na ovoj plaži provela svoj "medeni mesec" sa Markom Antonijem, pa je iz tog razloga ime ove plaže ponelo njeno ime.

Kada vidite Kleopatrinu plažu, i uverite se u njenu lepotu,  neće vam biti teško da poverujete u ove legende.

Kleopatrina plaža

Plaža Kleopatra nalazi se blizu centra grada, zauzima oko 2 kilometra obale, a podeljena je u numerisane delove, gde možete iznajmiti ležaljke. Izuzetno je posećena, naročito tokom jeka letnje sezone.

Ako ne želite da plaćate ležaljke, mali savet - idite na obode ove plaže, tamo ćete lako pronaći mesta gde možete raširiti peškir i uživati.

Plaža Kleopatra raspolaže beach barovima sa svim vrstama hladnih osveženja, restoranima, tuševima i toaletima. Na ovom mestu ćete pronaći sve što vam je potrebno za uživanje.

Plaža Portakal - javna plaža za sportove na vodi

Portakal (lokacija) je javna plaža, ali nemojte da vas titula “javna” odvrati. Fenomenalno je uređena, čista i lepa.

U pitanju je peščana plaža koja se prostire kilometrima, sa čistim azurnim morem i šljunkovitim morskim dnom.

Nalazi se samo na 10 minuta laganog hoda istočno od centra Alanje. Na ovoj plaži vlada manja gužva nego na “Kleopatri”, što znači da će vam pružiti više mogućnosti za uživanje u mirnom odmoru.

sportovi na vodi

Portokal je idealna plaža za sve ljubitelje vodenih sportova. Ako volite da osetite udar adrenalina isprobajte skijanje na vodi i jedrenje na dasci. Na plaži se nalaze kafići i restorani u kojima možete dobiti potrebno okrepljenje.

Ležaljke možete unajmiti, a ako ste gost nekog od kafića dobićete ih besplatno.

U Alanji je more toplo čak i nakon zvanične sezone - u oktobru i novembru. Ulaz u more na Portokal plaži može biti nezgodan, jer je dno šljunkovito, pa obujte zaštitne gumene (morske) patike pre nego što uđete u vodu.

Plaža Tosmur - ušće reke Dimkaj u more

Plaža Tosmur (lokacija) je jedna od najpopularnijih plaža Alanje, jer obiluje prirodnim lepotama.

To je mesto gde se spajaju obližnja reka Dimkaj i Sredozemno more.

Topla slana morska voda se meša sa hladnom rečnom slatkom vodom. Rezultat je neverovatna smaragdna nijansa mora i najčistija morska voda koju ćete videti na letovanju u Tuskoj - a imajte u vidu da je tursko more izuzetno čisto.

Plaže u Alanji

Sadržaji na plaži, poput beach barova, restorana, kafića - otvoreni su od ranih jutarnjih do kasnih noćnih sati. Možete iznajmiti ležaljku u obližnjim klubovima na plaži i uzeti hranu ili piće u barovima na plaži.

Ako volite aktivni odmor na ovoj plaži možete isprobati skijanje na vodi, parasejling i vožnju bananama.

Kada završite sa svim aktivnostima istuširajte se ispod jednog od tuševa na plaži i presvucite se u kabini. Spremni ste za noć u Alanji.

Plaža Damlatas - sve što možete da poželite od Alanja plaže

Plaža Damlatas (lokacija) dobila je naziv po istoimenoj pećini čudesne lepote, koja je od nje udaljene na svega 10ak minuta laganog hoda.

Ono što je jedinstveno u vezi sa plažom Damlatas je to što je to jedina plaža pogodna za invalidska kolica u Alanji, jer ima lak ulazak u more za osobe sa invaliditetom.

Plaža Damlatas pored prirodnih lepota obiluje svim sadržajima koji vam tokom dana na plaži mogu biti potrebni - beach barovima u kojima možete unajmiti ležaljke, restoranima, tuševima.

Takođe možete pronaći terene za odbojku, tenis i košarku, fitnes centar na otvorenom i ogromno dečje igralište.

Plaže u Alanji

Pored plivanja u toplom moru, isprobajte ronjenje u zalivu - pogled je fenomenalan. Ako ste fan adrenalinskih sportova možete uživati u paraglajdingu i videti lepotu obale sa nebeskih visina.

Takođe možete jednostavno prošetati zelenim parkovima sa fontanama duž plaže ili se rashladiti u pećini Damlatas, gde možete videti jedinstvene pećinske ukrase. Cena ulaska u pećinu je simbolična - 15 turskih lira (1,5 €).