Antalija iskustva i utisci | Vodič kroz Antaliju

Antalija iskustva i utisci

Antalija iskustva: Antalija 2024 je jedno od omiljenih turskih letovališta različitim tipovima turista.

Bilo da putujete sa porodicom i decom, ili idete na letovanje sa partnerom ili sa društvom, Antalija je tu da zadovolji sve vaše potrebe, budući da joj je ponuda raznovrsna.

Ljubitelji noćnog života mogu uživati u dobrim klubovima, koji su dovoljno udaljeni od smeštaja, pa ni onima koji su došli na odmor neće remetiti isti. Oni turisti koji su došli da uživaju u sunčanju i kupanju, mogu da obiđu različite Antalija plaže u gradu i okolini.

Putnici koji vole šoping, elitne restorane sa pogledom i kvalitetnom hranom, kao i luksuzne Antalija hotele, takođe će provesti kvalitetan odmor u glavnom gradu ove regije.

https://www.youtube.com/watch?v=XKnxaQLgJ3g

Antalija iskustva – lokacija

Antalija je jedno od najpopularnijih letovališta među srpskim turistima. Ovo tursko letovalište se nalazi u Antalijskom vilajetu, odnosno regiji.

Čitava regija spada pod mediteransku obalu Turske i nalazi se na jugozapadu zemlje. Grad je smešten u podnožju planine Taurus i najveći je u čitavom regionu.

Antalija van sezone broji nešto više od dva i po miliona stanovnika, a u letnjim mesecima, taj broj se neretko i duplira. Budući da ima mediteransku klimu, ovu tursku regiju još nazivaju i Turskom rivijerom.

Antalija iskustva

Iz godine u godinu, privlači sve veći broj turista iz Srbije, budući da je ovaj biser turskog Mediterana, većinom sastavljen od luksuznih rizorta i hotela, a usluga je često all inclusive.

Između ostalog, brojni su i izleti kao i aktivnosti koje ovo tursko letovalište i kompletna rivijera mogu ponuditi turistima tokom njihovog odmora.

Ako ste razmišljali da leto 2024. godine provedete u Turskoj, ali još uvek niste odlučili da li je ovo pravo letovalište za vas, mi vam u tekstu prenosimo utiske turista o moru, plažama, gradu, smeštaju i raznim aktivnostima.

Antalija iskustva – sadržaji

Grad je podeljen na dva dela, stari i novi deo Antalije.

Novim delom grada dominiraju bulevari, barovi, kafići, kao i tržni centri. Stari deo grada, smestio se oko luke, gde su se u doba Rimljana nalazili veliki bedemi koji su čuvali ulaz u grad. Iz tog perioda je i Hadrijanov slavoluk (lokacija), dok je Sahat kula (lokacija) glavni preživeli deo iz Otomanskog perioda.

Antalija iskustva

U starom delu grada nalaze se uske, krivudave i kladrmisane ulice, hamami, džamije i stare tradicionalne kuće. U centralnom delu, nalazi se veliki trg, gde se održavaju mnogobrojne izložbe i predstave. Ovaj deo grada naziva se Kaleiči (lokacija)

Ukoliko ste ljubitelj istorije, Antalija će imati lepu ponudu za vas. U gradu se nalazi interesantna džamija Jivli (lokacija) koja potiče iz prve polovine XIII veka, koja je prvobitno bila sagrađena kao hrišćanska crkva.

Upravo ovde smestio se Etnografski muzej sa interesantnom postavkom ćilima, nakita...

Hidirlik kula

U gradu možete posetiti i Arheološki muzej (lokacija), jedan od najvećih u Turskoj. Hidirklik kula, (lokacija) iz rimskog doba, odakle se danas pruža jedan od najlepših pogleda, znamenitost je koju nikako ne smete propustiti.

Jedna od turističkih atrakcija Antalije, svakako je i Akvarijum (lokacija). Ovde možete plivati sa ražama, ajkulama, prolaziti kroz jedan od najvećih svetskih podvodnih tunela na svetu.

Ukoliko ste ljubitelji biciklizma, sportova na vodi, ronjenja, skijanja na vodi, paraglajdinga, jedrenja, Antalija definitno ima dobru pondu i za vas, budući da su ovo jako popularne aktivnosti za turiste.

Izleti čamcima, gde se obilaze najlepši delovi obale, predstavljaju još jedan vid zabave u ovom turskom letovalištu.

Antalija iskustva

Ukoliko se odlučite za letovanje u Antaliji 2024, u blizini grada možete uživati u mnogobrojnim prirodnim lepotama, poput vodopada Duden (lokacija), čija se voda uliva direktno u more. Poznati su još i vodopad Manavgat (lokacija), kao i Kursunlu (lokacija). Jezero Nilufer (lokacija) je još jedna prirodna lepota koju ne biste trebali da zaobiđete.

Antalija mapa

Antalija – restorani i kafići

Ukoliko ste ljubitelji jake i začinjene hrane, kao i slatkiša od testa, onda je turska kuhinja prava za vas. Ona se bazira na začinjenom mlevenom i komadnom mesu, mnogobrojnom različitom povrću i salatama, neretko ribom i morskim plodovima.

kebab

Kebab, mantije, knedle od mesa, burek, pita, a od slatkiša razne vrste baklava, neistostavni su delovi njihove ponude u restoranima. Kada je izbor restorana u pitanju, u Antaliji vam toga neće faliti. Najluksuzniji su oni koji su smešteni uz samo šetalište, a među najpoznatijima se izdvajaju Ship inn Marina, Club 29, Deniz, Alp Papa.

Antalija – marketi i suvenirnice

Ako ste pravi kupoholičari, onda je Turska raj za vas. Osim brojnih tržnih centara i outlet centara, mnogobrojne su i pijace i marketi, gde možete kupovati raznovrsnu robu i cenjkati se, naravno.

Antalija utisci

Pijace rade najčešće nedeljom u različitim delovima grada. Osim garderobe, na pijacama možete pazariti i voće, povrće, začine, čajeve. Najpoznatije pešačke i šoping ulice su:

Antalija plaže

Topla i suva mediteranska klima, čitavoj Antalijskoj regiji, donela je veliki broj sunčanih dana. More je izuzetno toplo, a kompletna obala poznata je po mnogobrojnim lepim Antalija plažama. Duž same obale, nalaze se mnogi luksuzni hoteli i restorani.

Plaža Konialti

Plaža Konialti - lokacija

Antalija plaza

Zapadno od luke i starog grada, nalazi se plaža Konialti. Ova peskovita plaža, dugačka je oko 1,5km i na njoj možete iznajmiti suncobrane i ležaljke.

Odmah uz plažu, nalazi se šetalište sa mnogobrojnim kafićima i restoranima, a u blizini plaže, nalazi se i veliki aqua park u kome zabavu mogu pronaći kako mlađi, tako i stariji turisti. Nedaleko je i Aktur luna park, sa brojnim različitim vožnjama.

Plaža Lara

Plaža Lara - lokacija

Lara plaža

Istočno od luke, nalazi se plaža Lara. Zapravo, delovi plaže u vlasništvu su određenih hotela, te ukoliko želite da posetite baš neki deo, morate ili biti gosti određenog hotela ili morate platiti ulaz u određeni plažni bar.

Pored gradskih, u okolini se nalazi i veliki broj drugih plaža, koje su zanimljive turistima, poput:

  • Hacimusa
  • Alare
  • Ahmedie
  • Meidani
  • Finike

Naravno, možete posetiti i plaže u obližnjem Beleku, Kemeru... Većina ovih plaža, nosioci su Plave zastave.

Antalija – zabava za decu

Zabave za decu ima na svakom koraku, od parkova sa klackalicama i toboganima, preko luna parka, aqua parka u samom mestu, peskovite plaže, hotela sa brojnim bazenima za najmlađe.

Muzika iz kluba vam neće smetati, budući da su klubovi smešteni taman tako da ne smetaju gostima koji su došli na odmor.

Antalija Turska letovanje 2024 – kako doći

Ako ove godine odlučite da letujete u jednom od najpopularnijih Turskih letovališta, svakako ćete to učitniti avio prevozom. Direktan čarter let iz Beograda za Antaliju saobraća nekoliko puta nedeljno. Dužina trajanja direktnog (čarter) leta je oko 3h. 

Antalija – smeštaj

Mnogo je smeštajnih objekata za odmor u Antaliji, a u našoj ponudi su neki od najpoznatijih i najhvaljenijih Antalija hotela. Uglavnom su to hoteli sa 5* ili 4*.

Kvalitet smeštaja je na izuzetno visokom nivou, a ako vas zanima koje vam mi preporučujemo, možete pogledati na sledećem linku - Antalija letovanje 2024.

Antalija hoteli

Antalija, sa svim svojim sadržajima, zabavnim aktivnostima, prirodnom lepotom, toplim morem, visoko kvalitetnim i čistim hotelskim smeštajem, brojnim zabavnim aktivnostima za decu, arheološkim nalazištima i istorijskim lokalitetima, noćnim barovima i plažnim barovima, definitivno može zadovoljiti svakog turistu.

Ukoliko ste putovali u Antaliju, pišite nam svoje mišljenje i utiske. Ukoliko još uvek niste, a razmišljali ste o tome, kontaktirajte nas putem telefona ili e – maila, pa ćemo rado odgovoriti na vaša pitanja i pomoći vam u odlučivanju, da li je ovo pravo letovalište za vas.