Antalija plaže

Da li možete da zamislite tirkiznu boju mora, nasuprot belom pesku i bujnim zelenim šumama čempresa. To je ono što vas očekuje na plažama u Antaliji koje su autentični deo mediteranske obale južnog dela Turske. Antalija plaže su najveći turski magnet za turiste.

U reklamama za letovanje u Turskoj 2023, obično se koriste fotografije plaže u Kaputašu (blizu Kaša) koje definitvno oduzimaju dah. Plaže u Antalijiskoj oblasti su toliko magične da ima turista koji nikada nisu ni kročili u Istanbul, najveći i najpoznatiji grad Turske, ali su u Antaliji bili više puta.

Antalija plaže (Antalija letovanje 2023)

Sezona kupanja u Antaliji traje od sredine maja do kraja oktobra. Neke plaže imaju interesantan sadržaj, neke su bliže, a neke udaljenije od same Antalije. Većina ovih plaža su omiljene među lokalnim stanovništvom, a mi ćemo Vam u nastavku ovog bloga napisati koje su to plaže koje imaju plavu zastavicu.

Muratpaša (centar grada)

Mermerli Beach

Mermerli Beach - lokacija

Plaža Mermerli - Mermerli playi. Ova plaža se nalazi u blizini istorijskog centra Antalije, pored luke Kaleici iza litice. Nekada je ovo bila ženska plaža iz razloga što je izolovana od grada, ali danas ovu plažu koriste svi stanovnici grada. Plaža je uska, ali ima beach bar i čisto more, tako da ćete sigurno uživati ukoliko se odlučite da posetite ovu plažu.

Lara beach

Lara Beach - lokacija

antalija plaze

Ovo je jedna od najpoznatijih plaža Antalije koja se nalazi nadomak centra grada. Većina hotela u Antaliji se nalazi u blizini ove plaže. Plaža je peščana, a plavu zastavicu ima od 2017. godine. Ulazak u vodu je postepen, te je ova plaža interesantna i porodicama sa malom decom.

Ornekoy Beach

Örnekköy Beach - lokacija

antalija plaže

Ornekoy beach ili na turskom Örnekköy sahili, nalazi se između centra grada i plaže Lara. Plaža je peščana, dosta mirna i stvorena za uživanje i odmor.

Inciraltı  Beach

Inciraltı Beach - lokacija

Smeštena je pored plaže Lara. Iako je jedna je od gradskih plaža, dosta je mirna i čini je odličnim mestom za odmor u centru grada. Od 2017. kao i Lara beach ponosno nosi oznaku Plave zastave.

Konyalti

Konyalti je deo šireg gradskog jezgra Antalije. Ime „Konyaaltı“ potiče od izraza „koi altı“, što na turskom jeziku znači „zaliv ispod litica“. Okrug se nalazi ispod litica Antalije i proteže se nekoliko kilometara prema zapadu prema planinama, sa raznim vrstama plaža. Voda je malo hladnija u poređenju sa drugim plažama u Antaliji zbog podzemnog potoka koji teče ka moru. 

Konyaltı Public Beach

Konyaltı Public Beach - lokacija

Ova plaža je šljunkovitija u poređenju sa obalom Muratpaše, ali Konialti je poznat po tome što ima najdužu obalu. Peščani deo je prostran i sastoji se od pet uzastopnih plaža, a sve su plaže sa plavim zastavama.

Plaže za zaljubljenike u prirodu

U celoj antalijskoj regiji nalazi se mnogo malih ili nešto većih skrivenih plaži idealnih za zaljubljenike u prirodu. 

Olympos, Cıralı

Olympos beach - lokacija

Olympos beach

Ova plaža se nalazi na 1,5h od centra Antalije. More u Cıralı-u je azurne boje i dosta je hladnije u odnosu na plaže u samom gradu. Obala je kamenita, uz zvuke prirode.

Plaža Olimpos je jedno od glavnih mesta za gnežđenje kornjača Carretta u Turskoj. Plaža je prirodni rezervat ovih kornjača, te je sigurno da ovde nećete moći naći beach barove ili ležaljke. 

Papaz Bay (Preist Bay)

Papaz Bay (Preist Bay) - lokacija

Preist Bay

Zaliv Papaz se nalazi u regionu Kumluca i omiljeno je mesto mnogih kampera. Plaža je okružena četinarima tako da ćete imati veoma prijatan i miran boravak na ovoj plaži.

Adrasan Bay

Adrasan Bay - lokacija

Na nekih sat vremena vožnje od Antalije nalazi se jedan mali raj. U pitanju je Adrasan bay. U blizini ovog zaliva ima mnoštvo hotela, kafića i restorana. Plaža je peščana sa postepenim ulaskom u vodu. Cena ležaljki i suncobrana se kreće oko 5-10 turskih lira.

Korsan Bay (Pirate Bay)

Korsan Bay (Pirate Bay) - lokacija

Korsan Bay

Ova mala netaknuta uvala ima zaista neobično ime - Pirate bay ili u prevodu na srpski zaliv pirata. Ova netaknuta uvala je okružena sa dve stene i veoma je izolovana i služila je kao sjajno mesto za sakrivanje gusarima u prošlosti. 

Do samog zaliva se može doći ili putem mora ili kroz uzak put automobilom, ali je baš zbog svoje tajnovitosti idealan za mnoge kampere.

Plaže u Alanji

Kleopatra Beach

Kleopatra Beach - lokacija

Kleopatra beach Alanja

Plaža Kleopatra je najpoznatija plaža u Alanji. Plaža je peščana sa vodom koliko je toliko čista i prozirna da nije potrebno da idete na ronjenje kako biste videli ribice. 

Prema legendi Kleopatra i njen ljubavnik Marko Antonije su provodili dane baš na ovoj plaži i uživali u svim blagodetima ove plaže i mora. Sa ove plaže se pruža spektakulran zalazak sunca, te ovu plažu preporučujemo svim romantičarima i zaljubljenim parovima.

Damlatas Beach

Damlatas Beach - lokacija

Antalija plaze

Plaža Damlatas se nalazi u produžetku plaže Kleopatra. Ulaz na plažu je besplatan, ali se naplaćuju ležaljke i suncobrani. Plaža je čuvena po pećini Damlatas koja se nalazi tik uz samu plažu. 

Incekum Beach

Incekum Beach - lokacija

Incekum Beach

Incekum beach se nalazi u blizini parka prirode Incekum. Okružena je četinarskom šumom, a postepen ulazak u more je idealan za starije putnike i porodice sa decom. Ova plaža ima plavu zastavicu od 2015. godine.

Plaže u Kemeru

Faselis Beach

Faselis Beach - lokacija

Zamislite mogućnost da se kupate u drevnom gradu u prelepoj vodi? Upravo to Vam nudi mogućnost plaža Faselis. Tri prelepe male uvale u drevnom gradu Faselis, čine ovu plaću omiljenim kupalištem u blizini Kemera. Na ovim plažama nema beach barova sa ležaljkama i suncobranima.

Kiris Bay

Kiris Bay - lokacija

Mnoštvo podvodnih pećina idealno je za ronjenje i fotografisanje. Zaliv je okružen stenama, tako da gotovo nikad nema vetra što ga čini sjajnom destinacijom za odmor i uživanje.

Maden (Atbükü) Bay

Maden (Atbükü) Bay - lokacija

Maden (majdan) na turskom jeziku znači kamenolom. Plaža je dobila ime po područuju u blizini koje je bilo mesto za eksploataciju hroma. Jedno je od najudaljenijih i netaknutih područja u regionu (još od rudarskih dana), i omiljeno je mesto za mnoge kampere. Plaža je šljunkovita, a voda kao i na većini plaža antalijskog regiona je kristalno čista.

Plaže u Side-u

Evrenseki Beach & Kumkoy

Evrenseki Beach & Kumkoy - lokacija

plaže u antaliji

Side je grad u Antalijskoj oblasti poznat po svojoj prirodi, ali je i istorijski važan kao drevni grad. Postoji mogućnost talasa na ovoj plaži, ali je ovo zaista divna peščana plaža u kojoj ćete sigurno uživati. 

Demre

Kekova Beach

Ostrvo Kekova - lokacija

antalija plaže

Demre se naziva i potopljenim gradom, i postoje delovi ovog grada koji se nalaze ispod mora još iz davnih vremena. Naravno nije baš najbezbednije da se kupate u ovim antičkim ruševinama, te je naš predlog da se čamcem uputite do ostrva Kekova i uživate u nepreglednom plavom prostranstvu.

Antalija plaže - Najlepše za kraj

Kaputas Beach

Kaputas Beach - lokacija

Kaputas beach

..I onda Bog stvori (kafansku pevačicu) plažu Kaputas.. Naravno nije reč o našem čuvenom filmu, već o najlepšoj plaži u celoj Turskoj. Stena koja okružuje ovu spektakularnu plažu naziva se "Uspavani Div" i čini ovo mesto još (ukoliko je to moguće) lepšim. 

Plaža se nalazi na udaljenosti od 20 km od Kaša i 7 od Kalkana, na mestu gde se izuzetno uska dolina sa strmim liticama i šumama spaja sa morskom obalom u uvali istog imena kao i plaža

Kaputas Beach

Ukoliko dolazite sopstvenim prevozom naša preporuka je da dođete rano ujutru, kako biste uspeli da pronađete parking, zbog velike gužve i velikog broja turista koji dolaze kako bi uživali u ovom parčetu raja.

Našu ponudu za Antaliju možete pogledati na sledećem linku – Antalija 2023, a celokupnu ponudu za Tursku možete pogledati na linku - Turska letovanje 2023

Autor: Stević Nebojša