Argostoli – početak letnje avanture na Kefaloniji

Kefalonija je najveće jonsko ostvo prepuno prelepih krajolika, očuvane prirode i egzotičih plaža. Pohod na rajsko ostrvo je velik izazov, te ako želite da ga što bolje upoznate trebalo bi da ga istražujete po regijama. Za najpotpuniji utisak, predlažemo da letnju avanturu započnete u gradu Argostoli!

Argostoli

Argostoli glavni grad Kefalonije

Argostoli je glavni grad rajske Kefalonije, smešten u dubokom prirodnom zalivu Eponimous. Nalazi se na jugu ostrva i sa istočne obale, ušuškan u brda prekrivena netaknutom bujnom borovom šumom. Nekada su grad krasila divna venecijanska zdanja, koja nisu uspela da odole velikom zemljotresu 1953. godine. U stravičnom zemljotresu se u samo pola minuta, celo ostrvo podiglo za čak 60 centimetara!

Iako se ostvro ubrzo oporavilo, nažalost nije povratio nekadašnji klasični izgled. Tradicionalna arhitektura i lokalne boje zanemarene su prilikom renoviranja. Obnovu je finansirala grčka vlada, te je ostrvo poprimilo moderan, ali interesantan izgled.

Argostoli

Argostoli nije klasično turističko mestašce, koje ima puls samo kada kroz njega cirkulišu posetioci. Ovo je gradić u kome 14 000 stanovnika živi, odgaja porodicu, ide u školu i uživa u svoj kulturnoj ponudi. Grad pruža veliku kulutrnu ponudu, poput festivala, parada, predstava, muzeja i biblioteka.

Zbog svojih zanimljivih karakteristika i aktivnosti, moderni kosmopolitski grad je poprilično posećen tokom letnje sezone. Jedino kada grad drema, je u vrelom periodu između 14h i 17h, tokom grčke sieste, tj. vremena odmora, te ovo imajte u vidu kada se uputite u šoping.

drapano most

Na samom ulazu u grad, preko Lagune Koutavos, nalazi se dugački kameni nasip, tj. most Drapanos, koji su još 1813. godine izgradili Britanci. On je među jedinima odoleo zemljotresu, i danas je pešačka zona, idealna za posmatranje kornjača.

karete karete kornjače

Iako je grad na savršenom položaju i može da se diči fantasičnom prirodom, primetićete da ima i dosta, ne toliko nadahnjujućeg betona. Uz samu obalu nalazi se mozaična promenada, prekrivena hladom palmi kojima je oivičena. Sa druge strane prekrasnog šetališta nalaze se različiti kafići koji okružuju pijačicu sa svežim povrćem.

Put se završava na malom trajektnom pristaništu, odakle brodovi polaze na svakih pola sata, ka gradu Liksuri. Grad je takođe i luka odakle veći trajekti saobraćaju sa Patrom i okolnim ostrvima, a poseduje i manji aerodrom.

Argostoli

Glavni trg i pešačka zona Argostolija

Glavni trg grada je Platia Valianou, okružen sa četiri velika hotela i ispunjen nizom restorana, kafića, poslatičarnica i barova. U večernjim satima trg se prepuni  stanovnicima i dečicom, te se ovde može videti tradicionalni način života ovih toplih i prijateljskih lokalaca.

Argostoli

Glavna pešačka zona Argostolija nalazi se u ulici Litostrato – Kamenita ulica, koja je i šoping zona. Tamo možete videti razne znamenitosti poput divne pravoslavne crkve Svetog Spiridona, katoličke crkve Svetog Nikole, i definitivno najlepši toranj sa satom na trgu Kambana, sa kog se pruža fantastičan panoramski pogled. Oko ovog trgića nalaze se restorani prodavnice skrojene za svačiji ukus i budžet.

Argostoli

Argostoli kulturne znamenitosti

Iznad trga nalazi se i Botanička bašta, tj. zelene oaze Napijerovih vrtova, nazvanih po britanskom guverneru.

Nezaobilazan je i Arheološki muzej koji je od velikog značaja ne samo za Kefaloniju, već i celu Grčku. Ovde se čuvaju artefakti iz Trojanskog rata, kao i razni predmeti iz mikenskog i rimskog perioda.

Drugi muzej vredan pomena je Folklorni muzej, koji se nalazi u podnožju biblioteke Korgialenios. Muzej sadrži zanimljivu kolekciju fotografija koje svedoče o istoriji ostrva, a bibliote može da se ponosi sa čak 50 hiljada starih rukopisa i knjiga, među kojima su i one veoma retke. Kada budete planirali šta sve želite da vidite u poseti Argostoliju, ne zaboravite i na odličan teatar u gradu!

Argostoli

Ono što je svakako omiljeno mesto za fotografisanje, ali i simbol grada je svetionik Svetog Teodora, udaljen svega nekoliko kilometara od grada. Ova okrugla građevina, sagrađena od belih dorskih stubova, poznata je kao Fanari, a odavde se može doživeti jedan od najlepših zalazaka sunca na ostrvu.

Idući ka Fanariju, istoimenim putem, naići ćete i na skromnu mirnu plažu. Ovde možete odmoriti i osvežiti se u tirkiznom moru. Iz Argostolija, lako možete doći do poznatih plaža Makris Gialos i Platis Gialos.

Autor: Olja Bilinović