Asprovalta utisci, iskustva, plaža, mapa, plaža, apartmani, smeštaj

Asprovalta – lokacija

Asprovalta utisci: Regija Svetog Đorđa i letovalište Asprovalta, spadaju među najpopularnije i najpristupačnije oblasti u Grčkoj za srpske turiste. Asprovalta se nalazi na pola puta između Soluna i Kavale, na oko 90 kilometara udaljenosti od oba grčka grada.

Asprovalta je udaljena od Novog Sada nekih 795 kilometara ako putujete preko Severne Makedonije, odnosno oko 770 kilometara ukoliko vas put vodi preko Bugarske.

Asprovalta

Kao i svako letovalište, ima svojih prednosti i mana, na koje bismo želeli da vam ukažemo. Ukoliko vas zanima kako stići do tamo, kakve su plaže, klimatski uslovi, smeštajni kapaciteti, Asprovalta utisci i iskustva, pročitajte tekst do kraja.

Asprovalta Grčka letovanje – kako doći

Ako se ove godine odlučite za letovanje u Asprovalti, postoji više načina kako doći. Možete odabrati put preko Severne Makedonije, gde putujete auto-putem E–75, bez isključenja do Grčke. Nakon što uđete u Grčku, prvo isključenje koje pratite biće Halkidiki – Kavala – Seres i to pratite sve vreme, do obilaznice oko Soluna, a potom vam glavna tabla koju pratite, postaje Kavala.

Nakon toga, na putu ispratite tablu za Rentinu/Stavros. Kada prođete isključenje za Stavros, vi produžujete magistralnim putem još nekih 10 kilometara.

  Asprovalta lokacija

Izvor: Google maps

Ukoliko se ipak odlučite za put preko Bugarske, nećete puno pogrešiti. Put je jednostavan, međutim, na njemu postoje dve manje deonice koje ne pokriva auto-put. Sa auto-puta E–75 se kod Niša isključujete i pratite tablu Sofija. Pred ulaz u Sofiju, pojaviće vam se tabla za mesto Kulata, koje predstavlja i granični prelaz sa Grčkom. Pošto ste ušli u Grčku, pratite table za Solun i Atinu i kad se pojavi Kavala, put vam je isti kao i da ste išli iz pravca Makedonije.

 Mapa

Izvor: Google maps

Asprovalta utisci – sadržaji

Asprovalta je najveće mesto u regiji Sveti Đorđe. Ulice su široke, prostrane, a u njima je mnoštvo raznolikog sadržaja, koji će upotpuniti vaše letovanje. Celu oblast krasi zelenilo, bujna vegetacija i priroda koja prosto odmara oči, što je još jedan pozitivan aspekt letovanja baš na severu Grčke. Paralelno sa plažom, nalazi se uređeno šetalište koga krase palme i fontane.

Mesto je upravo plažom i šetalištem povezano sa obližnjom Nea Vrasnom, te u večernjim satima, laganim hodom od 10 minuta možete stići upravo u ovo grčko letovalište. Ako biste se pak odlučili da odete do obližnjeg Stavrosa, morali biste ići autom ili autobusom, koji saobraća u letnjim mesecima na svakih sat vremena. Udaljenost od Stavrosa je nekih 8 kilometara magistralnim putem.

Asprovalta utisci

U Asprovalti postoje mnogobrojni kafići, restorani, plažni barovi, lekarske ordinacije, pekare, poslastičarnice, piljare. Na šetalištu se nalaze najbolje taverne, a upavo na delu koji ga povezuje sa Nea Vrasnom, ponedeljkom se organizuje pijaca.

Ukoliko ste raspoloženi za obilazak i istraživanje okoline, postoji mnogo opcija za izlete. Na izlete možete ići gradskim autobusom, koji staje u glavnoj ulici, potom autom ili pak u organizaciji neke turističke agencije.

Blizu Asprovalte je antički grad Amfipolis, ostrvo Kafkanas, Olimpijada, odnosno velika peskovita plaža, antički grad Stagira. Takođe možete ići i do Soluna ili Kavale, a odatle trajektom do Tasosa. Skoro na izlasku iz mesta, nalazi se manastir Svete Lidije, ženski manastir, koji je u ratnim godinama slao konvoje pomoći za stanovnike Srbije.

Asprovalta utisci – restorani i kafići

Kao najveće mesto u regiji Sveti Đorđe, Asprovalta se može pohvaliti velikim brojem restorana i kafića. Noćni život je koncentrisan upravo u barovima na plaži. 

Taverne su česte i preporuka su one smeštene na samom šetalištu. Tu se neretko organizuju grčke večeri uz ples, muziku i piće. Ukoliko vas zanima lud noćni život, tj. želite svaku noć da izlazite po klubovima do ranih jutanjih sati, ovo možda nije najbolje mesto za vas.

Ukoliko želite da izlazite i opušteno se provedete, uz muziku grčkih pevača, onda je ovo mesto za vas, budući da Asprovalta vikendom ugosti poznate grčke pevače.

Asprovalta utisci – marketi i suvenirnice

Asprovalta utisci

I u ovom grčkom letovalištu nećete pobeći od klasičnih butika i suvenirnica. Kada su marketi u pitanju, poznati Lidl je nešto dalji od mesta, budući da se nalazi na nekih 5 kilometara u pravcu Vrasna Paralije, na magistralnom putu. Nešto bliži, na nepuna 2 kilometra, kod Vrasne, nalazi se čuveni grčki market Masutis. U samom mestu imate mnogobrojne lokalne markete.

Asprovalta – plaža

Plaža u Asrpovalti duga je oko 1 kilometra i poprilično je široka, a više puta je bila nosilac Plave zastave. U pitanju je sitno bela šljunkovita plaža, ali jedan deo je prekriven i sitnim peskom.

Plaža je čista i uređena, mnoštvo plažnih barova nalazi se pored šetališta, a postoji i mnogo slobodnog prostora, te ako više volite da se udaljite od ljudi, i da ne budete u gužvi na ležaljkama i to je izvodljivo. Ležaljke i suncobrane koristite po principu naručivanja pića ili hrane.

Plaža u Asprovalti

Osim barova, na plaži postoje kabine za presvlačenje, tuševi, tobogani, klackalice, sadržaji za aktivnosti na vodi, sportski tereni. Obezbeđen je i prilaz za osobe sa invaliditetom.

Voda je izrazito čista, posebno u prepodnevnim satima, međutim, nekada zbog manjih ili većih talasa, popodne ume da bude penušava i sa po kojom travom. Naravno, ovo nije svakodnevna pojava, ali treba naglasiti. Ulaz u vodu nije toliko nagao, ali nije ni postepen. Nekih dva, tri metra od obale, počinje dubina.

Asprovalta – zabava za decu

Letovanje u Asprovalti

Kada su u pitanju aktivnosti za decu, osim zabave na plaži, poput mini parkova sa ljuljaškama, klackalicama i slično, u ovom grčkom letovalištu u šetališnoj zoni postoji nekoliko igraonica za najmlađe.

Sportski tereni postoje kako na plaži, tako i u blizini šetališta. Između ostalog, na mnogim mestima možete iznajmiti bicikle. Ono što je praktično za mališane jeste sam ulaz u vodu, budući da ima puno plićaka.

Ukoliko vam zafali zabave, uvek možete otići na dan do obližnjeg Stavrosa, koji je za decu najidealniji, budući da je voda plitka, a plaža peskovita, a postoji i mali zabavni park, ili u okolinu Soluna u Waterland aqua park.

Asprovalta – iskustva

Asprovalta iskustva

Ni malo ne čudi što je letovanje u Asprovalti jedno od omiljenih destinacija srpskih turista preko pola veka.

Dobra klima, šumovito područje, čist vazduh, lepa peskovito – šljunkovita plaža, čisto more, mir i tišina, s druge strane, široke ulice, mnogobrojni kafići i restorani, uređeno šetalište, aktivnosti za decu, kao i blizina dva velika grčka grada, samo su neke od prednosti ovog mesta.

Istina je da ga češće biraju oni koji se odlučuju za nešto mirnije letovanje, porodice sa decom, oni koji bi želeli da odmore, ali i da imaju po neko mesto za izlazak i zabavu.

Asprovalta – smeštaj

Asprovalta apartmani

Ponudu naših smeštaja možete pogledati na sledećem linku - Asprovalta letovanje

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao u odluci, da li je Asprovalta letovalište po vašem ukusu. Ukoliko imate  pitanja, ili želite da rezervišete letovanje slobodno nas kontaktirajte