Atina – Grad Bogova, mitova i legendi

Atina grad legendi

Iako ne govorimo o Rimu, sigurno je da će Vas barem jednom u životu svi putevi navesti baš u Atinu.

Ova lepotica, glavni je grad Grčke i smeštena je na poluostrvu Atika koje se pruža sve do centralne Grčke i okružena je planinama Pandeli, Parnitha i Imitos sa severne i istočne strane, a sa južne i sa zapadne strane izlazi na Saronski zaliv. Atina je dobila ime po istoimenoj starogrčkoj Boginji mudrosti i zaštitnci. Ovaj Grčki dragulj broji oko 4 miliona stanovnika i predstavlja kolevku starogrčke kulture, grad različitosti i sinonim za turizam.

atina

Posejdon vs Atina

Prema popularnom mitu, Atina i Posejdon su se takmičili za čast da budu pokrovitelj grada. Mit opisuje kako su bogovi pružali poklone kako bi stekli naklonost ljudi. Posejdon je trozupcem udario u stenu Akropolja na mestu gde je kasnije sagrađen Erehtejon, a iz ranjene zemlje je kao poklon građanima ustao veličanstveni konj. Grad je, međutim, dobio ime po Atini, jer je ona poklonila maslinu.

Mit je indikativan za borbu između glavnih verskih struja tokom arhaičnog perioda u Atini i iako je Atina dominirala u bogosluženju, na kraju su dva boga mirno koegzistirala na Akropoljskoj steni kroz hramove i legende. Ova bitka bogova prikazana je u skulptorskom aranžmanu na zapadnom frontonu Partenona.

posejdon atina

Još za vreme Olimpijskih igara 2004. godine Atinjani su slavili povratak Olimpijade u svoju rodnu zemlju. Jasno je da je Atina oduvek privlačila pažnju turista svih starosnih doba. Nadaleko je poznata po bogatom noćnom životu što svakako privlači mlađe turiste, a bogato kulturno-istorijsko nasleđe hrana je za svačiju dušu.

Šetajući se starim delom grada otkriva se sudar različitih epoha koji se ogleda kroz kombinacije starih kuća i modernih palati, elitnih restorana i tradicionalnih taverni, modernih tržnih centara i zabačenih prodavničica, uskih i prostranih ulica. Tri ključne tačke moderne Atine čine trg Sintagma, trg Omonia i Monastiraki.

atina sintagma

Trg Sintagma je glavni trg u Atini, geometrijskog je oblika i sa njega vode sve najpopularnije ulice u Atini. Na trgu se nalazi grčki Parlament koji je najpopularnija destinacija među turistima.

Popularnost ovog Parlamenta nije samo zbog lepote ove zgrade već zbog čuvenog događaja zvanog ”smena straže” koji se odigrava svakog popodneva u 18h. Grčki stražari obučeni u tradicionalne nošnje moraju da budu ukočeni, ozbiljni, i da izbegavaju radoznale turiste koji ne odlaze sa ovog mesta bez mnoštva fotografija.

Na trgu se nalaze mnogobrojni kafići sa odličnim grčkim frapeima, luksuzni hoteli i poslovne zgrade, a u letnjem periodu na Sintagmi se održavaju i razne manifestacije i  koncerti.

atina akropolj

Atina Akropolj

Ljubitelji arhitekture pronaći će u Atini neke od najlepših građevina sveta u koje svakako spada, na prvom mestu Akropolj, nominovan za jedno od 7. svetskih čuda savremenog sveta, i Partenon.

Akropolj -Arheološki dragulj starog sveta je grad na uzvišenju, simbol antike, ali i prolaznosti i ljudske istrajnosti.

atina akropolj

Partenon je hram boginji Atini, na čijoj se restauraciji užurbano radi, a izgrađen je u 5. veku pre naše ere. Tu su još i hram Erehteon, vrata Akropolja Popileja, i drugi o kojima ćemo nešto više govoriti u posebnom blogu.

Ispod Akropolja nalazi se sedište događanja i politike u antičkoj Atini, koje danas obiluje iskopinama koje uz pogled na Akropolj mogu da Vas vrate 2500 godina unazad i da se osetite kao stari Grci koji su na tom mestu živeli i radili.

atina

Još jedna od mnoštva građevina u Atini od kojih nećete želeti da se odvojite jeste Dionizisov teatar. Sagrađen je u 4. veku pre nove ere te zbog toga izgled ove građevine postaje još velelepniji i impozantniji.

Mesto koje ne smete propustiti jeste i brdašce Likavitos koje pruža najlepši pogled na ovaj izuzetno bogat istorijski grad. Sa ovog mesta sigurno ćete napraviti najviše fotografija za pamćenje a predlažemo odlazak kako preko dana, tako i noću gde Atina dobija posebnu čar i pretvara se u grad svetlosti.

olimpijski stadion u atini

Vredno pomena je definitivno i zdanje nešto novije istorije, čuveni olimpijski stadion iz 1986. godine, Panatenejski stadion. Na njemu su održane prve moderne olimpijske igre. Stadion je potpuno igrađen od mermera te se zbog toga drugačije zove i ”Mermerni” stadion.

Ovo su samo neki od razloga zašto će poseta Atini postati Vaše omiljeno putovanje za prepričavanje.

Atina kao destinacije za obilazak je pravi izbor tokom cele godine, leti kroz fakultativni izlet „Atina“ koji Vam nudimo dok pravite pauzu od kupanja u prelepom letovalištu Lutrakiju koje otvara put ka Peloponezu, ali i za zimske praznike, odnosno ako se odlučite da je savršen kraj godine i doček Nove godine baš u Atini.