Boravak u Atini pravi je izbor tokom cele godine, leti kroz fakultativni izlet „Atina“ koji Vam nudimo dok pravite pauzu od kupanja u prelepom letovalištu Lutrakiju koje otvara put ka Peloponezu, ali i za zimske praznike, odnosno ako se odlučite da je savršen kraj godine i doček Nove godine baš u Atini.

Iako ne govorimo o Rimu, sigurno je da će Vas barem jednom u životu svi putevi navesti baš u Atinu.

Ova lepotica, glavni je grad Grčke i smeštena je na poluostrvu Atika koje se pruža sve do centralne Grčke i okružena je planinama Pandeli, Parnitha i Imitos sa severne i istočne strane, a sa južne i sa zapadne strane izlazi na Saronski zaliv. Atina je dobila ime po istoimenoj starogrčkoj Boginji mudrosti i zaštitnci. Ovaj Grčki dragulj broji oko 4 miliona stanovnika i predstavlja kolevku starogrčke kulture, grad različitosti i sinonim za turizam.

Još za vreme Olimpijskih igara 2004. godine Atinjani su slavili povratak Olimpijade u svoju rodnu zemlju. Jasno je da je Atina oduvek privlačila pažnju turista svih starosnih doba. Nadaleko je poznata po bogatom noćnom životu što svakako privlači mlađe turiste, a bogato kulturno-istorijsko nasleđe hrana je za svačiju dušu.

Šetajući se starim delom grada otkriva se sudar različitih epoha koji se ogleda kroz kombinacije starih kuća i modernih palati, elitnih restorana i tradicionalnih taverni, modernih tržnih centara i zabačenih prodavničica, uskih i prostranih ulica. Tri ključne tačke moderne Atine čine trg Sintagma, trg Omonia i Monastiraki.

Trg Sintagma je glavni trg u Atini, geometrijskog je oblika i sa njega vode sve najpopularnije ulice u Atini. Na trgu se nalazi grčki Parlament koji je najpopularnija destinacija među turistima.

Popularnost ovog Parlamenta nije samo zbog lepote ove zgrade već zbog čuvenog događaja zvanog ”smena straže” koji se odigrava svakog popodneva u 18h. Grčki stražari obučeni u tradicionalne nošnje moraju da budu ukočeni, ozbiljni, i da izbegavaju radoznale turiste koji ne odlaze sa ovog mesta bez mnoštva fotografija.

Na trgu se nalaze mnogobrojni kafići sa odličnim grčkim frapeima, luksuzni hoteli i poslovne zgrade, a u letnjem periodu na Sintagmi se održavaju i razne manifestacije i  koncerti.

Ljubitelji arhitekture pronaći će u Atini neke od najlepših građevina sveta u koje svakako spada, na prvom mestu Akropolj, nominovan za jedno od 7. svetskih čuda savremenog sveta, i Partenon

Akropolj je grad na uzvišenju, simbol antike, ali i prolaznosti i ljudske istrajnosti.

Partenon je hram boginji Atini, na čijoj se restauraciji užurbano radi, a izgrađen je u 5. veku pre naše ere. Tu su još i hram Erehteon, vrata Akropolja Popileja, i drugi o kojima ćemo nešto više govoriti u posebnom blogu.

Ispod Akropolja nalazi se sedište događanja i politike u antičkoj Atini, koje danas obiluje iskopinama koje uz pogled na Akropolj mogu da Vas vrate 2500 godina unazad i da se osetite kao stari Grci koji su na tom mestu živeli i radili.

Još jedna od mnoštva građevina u Atini od kojih nećete želeti da se odvojite jeste Dionizisov teatar. Sagrađen je u 4. veku pre nove ere te zbog toga izgled ove građevine postaje još velelepniji i impozantniji.

Mesto koje ne smete propustiti jeste i brdašce Likavitos koje pruža najlepši pogled na ovaj izuzetno bogat istorijski grad. Sa ovog mesta sigurno ćete napraviti najviše fotografija za pamćenje a predlažemo odlazak kako preko dana, tako i noću gde Atina dobija posebnu čar i pretvara se u grad svetlosti.

Vredno pomena je definitivno i zdanje nešto novije istorije, čuveni olimpijski stadion iz 1986. godine, Panatenejski stadion. Na njemu su održane prve moderne olimpijske igre. Stadion je potpuno igrađen od mermera te se zbog toga drugačije zove i ”Mermerni” stadion.

Ovo su samo neki od razloga zašto će poseta Atini postati Vaše omiljeno putovanje za prepričavanje.