Barselona = Antonio Gaudi

Barselona = Antonio Gaudi

Antoni Gaudi stvarao je građevine koje žive, dišu, pomeraju se i učinio da Barselona izgleda drugačije od drugih gradova Evrope. Kao najznačajniji predstavnik modernizma u arhitekturi, odbio je sve dotadašnje dosadne principe i standarde savremene umetnosti gradnje. Odrekao se pravih linija, kako bi njegovi balkoni, zidovi, kapije i krovovi bili fluidni kao samo more. Daleko ispred svog vremena, inspiraciju je nalazio u prirodi na način na koji niko pre (a ni posle njega) nije umeo. Tako je imitirao drveće, listove, talase, životinje, školjke, planine i mnogo toga što je njegov stil činilo organskim.

Barselona - Gaudijev bajkoviti grad

Drvo, staklo, kamen i kovano gvožđe, Gaudi je savršeno kombinovao i tako svojim lucidnim građevinama uneo čaroliju u Barselonu. Kada posetite ovaj grad, videćete da je kao živi organizam koji nekako igra i treperi između kopna i mora.

barselona

Sagrada Familia - nezavršena Gaudi priča

Sagrada Familia, ili Sveta porodica je najpoznatije remek delo katalonskog majstora Gaudija. Čitavih četrdeset godina radio je na ovom projektu, a od toga petnaest godina svog života posvetio je samo tome. Nažalost, 1926. godine, Gaudi je poginuo kada je na njega naleteo tramvaj, a katedrala je ostala nedovršena. Po današnjim predviđanjima, trebalo bi da bude dovršena 2028. godine mada, složićete se, i ovako nedovršena izaziva divljenje i strahopoštovanje. Gaudi je sahranjen u prostoriji svog remek dela, a Sagrada Familia je deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine.

sagrada familia antonio gaudi

Casa Batlo 

Ili kako stanovništvo Barselone voli da je naziva – kuća od kostiju. Casa Batlo je tipičan reprezent Gaudijeve umetnosti. Dominiraju nepravilni oblici. Zanimljiva fasada se najvećim delom sastoji od mozaika polomljenih keramičkih pločica, dok neki delovi izgledaju kao da su urađeni od lobanja i kostiju. Talasast krov, mnoge podseća na izvijena leđa zmaja, a veruje se da krst na krovu zapravo predstavlja mač Svetog Đorđa. Čudni dimnjaci, boje i oblici, i ovoj gradjevini daju bajkovitu notu. Unutrašnjost zgrade podjednako oduševljava posetioce, a mnogi kulturni dogadjaji se danas baš u njoj održavaju.

Gaudi

Antonio Gaudi - Park Guell

Savršeno smešten i uklopljen u okolinu, park Guelj predstavlja savršen spoj arhitekture i prirode. Park pleni jarkim bojama, mirisima raznovrsnog cveća, talasima i skulpturama. Krivudavim putevima i pećinama, možete istražiti svih sedam kapija, fontanu, terasu...

Gaudi

Sa mozaične, šarene terase se pruža jedan od najlepših pogleda na svetu - na čitavu Barselonu. Okružena je dugačkom klupom u obliku zmije, sa utisnutim tragovima zadnjice, kako bi ovo bila najudobnija klupa na svetu. Kada naslonjeni na neki od dorskih stubova budete upijali lepotu ovog parka, imaćete osećaj da se nalazite u bajci Ivica i Marica.

Autor: Olja Bilinović