Beč Nova godina – utisci, iskustva

Beč Nova godina - utisci, iskustva

Beč Nova godina je jedna od onih destinacija koja ne jenjava već dugi niz godina, posebno među našim ljudima. Moglo bi se reći da je razlog za to što je za naše ljude čitava Austrija, a posebno Beč, "obećana zemlja" s obzirom da je veliki broj naših ljudi tamo otišao da pronađe svoju sreću, i u tome i uspelo. Naravno, postoji još mnogo razloga, a Vi zajedno sa nama imate priliku da ga turistički istražite uzduž i popreko, date svoj sud i proverite kako izgleda doček Nove godine u Beču

Beč Nova godina

Novogodišnja čarolija u Beču

Na lepom plavom Dunavu leži još lepša prestonica Austrije. Ukoliko do sada niste imali prilike da boravite u njoj, sigurni smo da ste se nagledali slika koje Vas mame svojom sofisticiranošću i smislom za lepo, pogotovo u doba praznika kada vlada bajkoviti osećaj gde god da se zadesite u gradu.

Kulturni spomenici i prelepe građevine mogu se videti gotovo na svakom koraku, a u ovom blogu ćemo Vam predstaviti neke od takvih znamenitosti, i dati vam savete kako da Vam što lepše protekne Beč Nova Godina.

Beč Nova godina

Beč Nova godina - Glavna ulica i trgovi

Počećemo prvenstveno od glavne ulice, jer je vrlo verovatno da ćete samoinicijativno prvo tamo lutati, a i zato što je sama po sebi veličanstvena.

Ukoliko i zalutate, nećete se pokajati, jer ćete naići na znamenitosti kao što su Rathaus (gradska kuća), Palata pravde, Parlament, Zavetnu katedralu itd.

Beč Nova godina

Što se tiče trgova u Beču, ne možemo da se odlučimo koji bismo pre izdvojili, ali spomenućemo ovde onaj najveći a to je Trg junaka ili Heldenplatz.

Na trgu se nalazi nekoliko važnih istorijskih spomenika (ljubitelji istorije znaju ga i po tome što je Hitler na ovom mestu objavio pripajanje Austrije njegovom Trećem Rajhu) i prelepih fontana, a sa južne strane otvoren je ka najlepšem parku u Beču – Volksgardenu.

Beč Nova godina

U vreme novogodišnjih praznika svaki trg u Beču ima svoje štandove sa različitom vrstom muzike tako da ćete moći da se prilagodite svom ukusu, ali gde god da odete nemojte zaboraviti da se uz đuskanje ugrejete kobasicama sa sirom i popijete punč.

Beč Nova godina znamenitosti

Katedrala Svetog Stefana

Katedrala Svetog Stefana - lokacija

Katedrala Svetog Stefana

Katedrala Svetog Stefana ili Stephansdom, najpre započeta u romantičarskom, nastavljena u gotičkom, a završena u baroknom stilu ukrašava prestonicu, i datira još od davnog 12. veka. Prepoznaćete je po visokim tornjevima i neverovatnim detaljima koji podsećaju na one sa Sagrada Familie u Španiji.

Ono što je takođe interesantno za ovu katedralu jeste da se u njoj nalazi najčuvenije zvono u Evropi – zvono Pumerin, koje sada zvoni samo u vreme dočeka Nove godine u Beču.  

Nastalo je pretapanjem turskih topova koji su 1638. po drugi put opsedali Beč, ali ovog puta Beč se odbranio! U ovoj katedrali se odigrala i svadbena ceremonija čuvenog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i njegova sahrana.

Svi turisti su dobrodošli da posete ovu katedralu, a imaćete mogućnost i da se popnete na Štefl toranj sa kog ćete uživati u panoramskom pogledu na ceo grad.

Osim što je kulturno i istorijski važna, ova katedrala će Vam biti centar zbivanja i za doček s obzirom na to da se sve odvija oko nje.  Svi posetioci su metrima odmaknuti od katedrale gde se tradicionalno bacaju petarde kako bi se prema verovanju oterali zli duhovi pre ulaska u novu godinu, a oko ponoći se naravno puštaju i raskošni vatrometi.

Doček Nova godina u Beču predstvalja tradiciju za meštane da se obuku elegantno i lepo, iako se nalaze na gradskom trgu, tako da imajte i to na umu.

Palata Hofburg

Palata Hofburg - lokacija

Služila je kao prestonica velike Habzburške monarhije sve do kraja Prvog Svetskog rata. Ovaj predivni kompleks datira još iz 13. veka, ali je nadograđivan sve do 20. veka, a danas Palata Hofburg mirno stoji i oduševljava svojom gracioznošću. U palati se nalaze i veliki poznati kako bečki, tako i svetski muzeji, a danas je sedište predsednika Austrije.

Palata Hofburg

Palata Šenbrun

Šenbrun - lokacija

Koja je često poređena sa Versajem, sa svojih gotovo hiljadu i po prostorija, i prelepom baštom ostavlja turiste bez daha. Nije ni čudo da se baš na ovom mestu odigralo i venčanje Franca Josefa I Habzburškog i čuvene Sisi.

Palata Šenbrun

Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus - lokacija

"Kuća sto voda" u bukvalnom prevodu, ime je dobila po svom idejnom tvorcu Friedenreich Hudertwasseru, i predstavlja jedno od najkreativnijih i najoriginalnijih dela arhitekture na svetu. Ovu šarenu i neobičnu zgradu krase jedinstveni neravni podovi i oko 250 stabala i grmova, a ujedno je i jedna od najposećenijih (i najslikanijih) zgrada u Austriji.

Hundertwasserhaus

Prater

Prater - lokacija

prater bec

Prater je svima dobro poznat zabavni park koji je itekako vredan naše pažnje s obzirom na to da svojim posetiocima nudi raznorazne zavrzlame i adrenalinske igračke.  

Beč Nova godina - Šoping

Ovo možda nije znamenitost, ali je jednako važna stavka za sve turiste, posebno ako dolazite u grad koji važi za tipičnu evropsku šoping destinaciju. Neki od najvećih austrijskih šoping centara nalaze se u okolini Beča, a u samom centru grada imaćete priliku da posetite šoping ulice koje, osim što su raskošno ukrašene zbog praznika, u doba kada ih budete posećivali nude i raznoliku ponudu za sve kupoholičare. 

Beč Nova godina šoping

Najpopularnija šoping ulica, za koju ste verovatno svi već negde čuli jeste Mariahilferstrase (lokacija) i u njoj sigurno možete pronaći najlepše poklone i suvenire iz Beča.

U ovoj popularnoj ulici nalaze se svi popularni brendovi poput Manga, Zare, H&Ma, Benettona i ostalih. Ukoliko ste raspoloženiji za nešto luksuzniji šoping, u okolini katedrale Svetog Stefana o kojoj smo vam gore pisali, naći ćete brendove poput Armanija, Hermesa, Burberryja, Cartiera i mnogih drugih. 

Parndorf

Parndorf - lokacija

Parndorf

A kada smo već kod šopinga, ne smemo zaboraviti da izdvojimo i čuveni Parndorf outlet centar koji se nalazi na 40ak kilometara van Beča, a koji posećujete u povratku kući. Na ovom mestu se nalaze pretežno luksuzni brendovi ali budući da je u pitanju outlet centar, velike su šanse da pronađete nešto što ćete moći da prilagodite svom budžetu.

Našu ponudu za Novu godinu u Beču možete pogledati na sledećem linku – Beč Nova godina 2025a celokupnu ponudu za Novu godinu možete pogledati na linku – Nova godina 2025

Ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Telefon: 064/0029370 (Viber/WhatsApp

Email: office@lidertravel.rs