Kada posetite Beč putovanje se pretvara u obilazak riznice najlepših evropskih znamenitosti, koje na najbolji način predstavljaju tradiciju i kulturu ovog kontinenta. Dvorovi, palate, parkovi i živopisna arhitektura odolevaju vremenu, predstavljajući ličnu kartu austrijske prestonice, a čini se da su danas raskošniji nego vekovima ranije kada su podignuti. Mi smo za Vas spremili vodič kroz Beč, kako bismo Vam kroz ovaj tekst pomogli i uputili vas na to, šta je sve potrebno videti dok ste u ovom magičnom gradu.

Glavni grad Republike Austrije i jedan od najposećenijih gradova Evrope, Beč (Vienna) duguje svoj šarm i bogatu istoriju sjajnoj lokaciji na obali Dunava.

Vekovima je bio kapija između zapadne i istočne Evrope, a bio je i prestonica nekada rasprostranjenog Habzburškog carstva. Danas je ovo definitivno najvažnije trgovačko i kulturno središte Austrije.

Bilo da tražite mesto koje biste poseteli u Beču za jedan dan, ili želite da vidite više stvari u nekoliko dana, u ovom elegantnom gradu imaćete mnogo izbora. Ako vam vreme dozvoljava, razmislite o jednodnevnim izletima kako biste istražili ovaj zaista poseban grad.

sta videti u becu

Kako stići do Beča?

Beč je jedna od omiljenih destinacija za obilazak naših turista, a ima mnogo razloga za to. Jedan od njih je i relativna blizina Austrijske prestonice, Novom Sadu i Beogradu. Od Novog Sada je udaljena oko 5 i po sati vožnje, a od Beograda za nijansu vise, odnosno 6h i 30 minuta.

Do Beča se lako stiže drumskim saobraćajem, zahvaljujući odličnoj infrastrukturi i dobroj povezanosti Srbije i EU.

Beč vreme i temperatura

Kada posetiti Beč?

Najbolje vreme za putovanje u Beč je od aprila do maja ili od septembra do oktobra.

Blago prolećno/jesenje vreme svakako donosi i veće gužve u gradu. Većina posetilaca želi da uživa u toplom, sunčanom vremenu koje Beč pruža u proleće i jesen.
Decembar takođe beleži nagli porast turista, jer mnogi Evropljani hrle u ovaj grad da osete božićni duh u bečkom stilu, ali svakako obucite se toplije i spremite na nešto niže temperature u ovo doba godine. Naravno tu je i neverovatni doček Nove godine u Beču, koji je po mnogo stvari zaista poseban.

Bec sta videti

Beč šta videti?

Beč znamenitosti

Beč ima dobro razvijenu mrežu javnog prevoza, koja je je generalno laka za korišćenje. Autobusi, vozovi, tramvaji i podzemne linije će vas odvesti skoro bilo gde u gradu.

Sva veća područja za obilazak imaju trotoare i pešačke staze, a neke od glavnih ulica Beča su zamišljene kao pešačke zone.

Turisti mogu da koriste metro do većine bitnih lokacija, dok do nekih glavnih znamenitosti možete stići samo autobusom ili tramvajem.

Beč mapa

1. Palata i vrtovi Šenbrun 

Šenbrun – lokacija

Spektakularnu palatu Šenbrun iz 18. veka (Schloss Schonbrunn) vredi posetiti, ne samo zbog veličanstvene arhitekture, već i zbog prelepog ambijenta u obliku parka. Ovo je jedna od najboljih bečkih turističkih atrakcija, a sama barokna palata sadrži više od 1441 soba i apartmana, uključujući i one koje je nekada koristila carica Marija Terezija.

Šenbrun

Park i vrtovi Šenbruna je defintivno nešto što morate videti. UNESCO je ovaj park uvrstio u svoju svetsku baštinu. 

2. Hofburg

Hofburg – lokacija

Hofburg je verovatno istorijski najznačajnija bečka palata. Više od šest vekova bila je sedište Habzburške monarhije i službeno sedište svakog austrijskog vladara od 1275. godine. Danas je Hofburg zvanična rezidencija austrijskog predsednika. Ovaj prostrani kompleks sastoji se od brojnih zgrada, koje odražavaju različite periode, uključujući arhitektonske procvate iz gotike, renesanse, baroka i rokokoa.

bec sta videti hofburg

Ogromni kompleks obuhvata 59 hektara sa 18 grupa zgrada, uključujući 19 dvorišta i 2.600 soba. Složićete se sa nama, da je ovaj dvorac nešto zaista impresivno i vredno posete.

3. Katedrala Svetog Stefana

Katedrala Svetog Stefana – lokacija

Katedrala Svetog Stefana (Stephansdom), najvažnije je gotsko zdanje u Beču i katedralna crkva arhiepiskopije od 1722. godine. Nalazi se u istorijskom centru Beča.

Originalna romanička crkva iz 12. veka zamenjena je kasnoromaničkom u 13. veku, čiji su ostaci masivna kapija i neznabožačke kule (Heidenturme).

Katedrala Svetog Stefana

Poboljšanja i dodatna izgradnja usledili su od 17. do 19. veka, a cela struktura je obnovljena nakon Drugog svetskog rata.

Jedna od najupečatljivijih stvari je penjanje uz 343 stepenice do Stefflove sobe za posmatranje sa neverovatnim pogledom. Ostale značajne karakteristike su katakombe iz 14. veka i Katedralno blago, koje sadrže mnoge najvažnije artefakte katedrale.

4. Palata Belvedere

Belvedere – lokacija

Među najpopularnijim bečkim atrakcijama je svakako palata Belvedere. Ovu palatu čine dve veličanstvene barokne zgrade: Donji (Unteres) Belvedere i Gornji (Oberes) Belvedere. Takođe vredi videti Mermernu dvoranu, koja je izgrađena na dva sprata i sadrži brojne skulpture, slike i freske na plafonu.

Belvedere palataOstale zgrade koje morate videti su Zimska palata (barokna zgrada u kojoj se nekada nalazila Dvorska riznica), Dvorske štale (u kojima se nalazi srednjovekovna riznica) i vrtovi i fontane Belvedere koji povezuju dve palate.

5. Bečka opera

Bečka opera – lokacija

Jedno od najvećih i najlepših zgrada opere na svetu, Bečka državna opera (Viener Staatsoper) ugostila je mnoge od najistaknutijih svetskih kompozitora, dirigenata, solista i plesača. Operske i baletske predstave postavljaju se najmanje 300 puta godišnje, a ova tradicija seže čak do 1625. godine, kada je izvedena prva Bečka dvorska opera.

Beč sta videti - Becka opera

Aktuelna kuća opere izgrađena je 1869. godine i odlikuje se francuskim stilom rane renesanse. Kapacitet opere je 2.211 mesta, zajedno sa 110 muzičara. U Operi se nalazi i čuvena Bečka filharmonija.

6. Bečka gradska kuća (Rathaus)

Bečka gradska kuća – lokacija

Rathaus Beč

Bečka gradska kuća (Veiner Rathaus), impresivna neogotička zgrada, danas služi kao administrativni centar grada.

Poznata po svojoj veličini, zauzima skoro 14.000 kvadratnih metara nekadašnjeg Paradnog poligona. Zgrada gradske većnice dovršena je 1883. godine i odlikuje se čuvenim Rathausmannom na vrhu svoje kule visoke 98 metara. Gvozdena figura sa transparentom na vrhu je poklon čuvenog majstora koji je radio na izgradnji ove prelepe zgrade.

7. Crkva Svetog Karla (Karlskirche)

Crkva Svetog Karla – lokacija

Crkva Svetog Karla Karlskirche

Crkva Svetog Karla (Karlskirche), posvećena je Svetom Karlu Boromeju, sagrađena je 1737. godine i ostala je najvažnija bečka barokna verska građevina. Ova impozantna građevina krunisana je veličanstvenom kupolom od 72 metra visine. Pored kupole ono što je zaštitni znak ove crkve su i dva 33-metarska Trijumfalna stuba, koji na svojim spiralnim trakama prikazuju scene iz života svetog Karla. Unutrašnjost crkve je poznata po freski posvećenoj Svetoj Ceciliji. 

8. Bečki Zoološki vrt (Tiergarten Schönbrunn)

Bečki Zoološki vrt – lokacija

Bečki zoološkog vrt – poznatog i kao zoološki vrt Schonbrunn (Tiergarten Schonbrunn) – osnovan je 1752. godine, i najstariji je zoološki vrt, koji radi bez prestanka, na svetu. Sa mnogim netaknutim originalnim baroknim zgradama, jedan je od najzanimljivijih zooloških vrtova u Evropi. 

panda beč zoo

Ono što je zaista upečatljivo u celom Zoo vrtu koji ima više od 750 različitih životinjskih vrsta su njegove džinovske pande. Naravno tu si i mnoga druga fascinantna stvorenja smeštena u interaktivnoj Kući prašume i akvarijumu. Ako putujete u Beč sa decom, obavezno proverite zvaničnu web stranicu zoološkog vrta (Vienna Zoo) za detalje o radnom vremenu, ali i o vremenu hranjenja životinja, što uvek zna biti zabavno porodično iskustvo. 

9. Prater (Wiener Prater)

Prater – lokacija

Poseta Prateru (Wiener Prater), velikom prirodnom parku koji se nalazi između Dunava i Dunavskog kanala, pomalo liči na odlazak u neki drugi svet u odnosu na sam grad Beč. Pokrivajući površinu od 3200 hektara, ovaj ogromni park – nekada kraljevsko lovište – dugo je bio jedno od najpopularnijih bečkih rekreativnih područja.

prater bec

Prater nudi za svakoga po nešto, od uzbuđenja na starinskim vožnjama u tematskim parkovima, preko večere i plesa, do parka sa temom dinosaurusa za decu.

Vrhunac za posetioce je vožnja čuvenim džinovskim točkom (Viener Riesenrad) lokacija, bečkom znamenitošću koja pruža sjajan pogled na grad još od 1896. Poseta parku Prater noću je veoma zabavna i apsolutno je naša preporuka.

10. Dunavski toranj (Donauturm)

Dunavski toranj – lokacija

Dunavski toranj prestavlja najvišu zgradu u gradu – i zapravo najvišu građevina u celoj Austriji.

Toranj je visok 252 metra, a otvoren je 1964. godine. Donauturm, kako ga zovu lokalci, godinama privlači posetioce svojim spektakularnim pogledom na Dunav.

Dunavski toranj

Najvažnija stvar u poseti tornju je svakako vožnja liftom do vidikovca na visini od 150 metara, sa koje možete videti mnoge od najvažnijih bečkih atrakcija.

Dunavska kula ima i dva restorana gde ćete moći da popijete kafu ili naravno da ručate/večerate uz divan pogled na Beč.

11. Hundertvaserova kuća (Hundertwasserhaus)

Hundertvaserova kuća- lokacija

Umetnik Hundertvaser postaje poznat krajem 50-tih i početkom 60-tih godina, po svom neobičnom smislu za boje i oblike. Mnogi su njegova dela poredili sa neobičnim tvorevinama Gaudija u Barseloni (casa Mila, casa Batljo).

Ovaj neobični umetnik bavio se arhitekturom, slikarstvom, dizajniranjem odeće. Zanimljivo je da su stanari ove zgrade ( 53 stana), možda i ne iznenađuje, uglavnom umetnici, intelektualci i kreativni tipovi, poput samog arhitekte.

Hundertwasserhaus

Iako se u zgradi vedrih i jarkih boja može uživati samo spolja, možete istražiti obližnji Kunsthaus Wien (lokacija), kompleks stanova koji sadrži kafić sa terasom u kome se možete odmoriti dok uživate u ovom nesvakidašnjem ambijentu.

12. Muzej istorije umetnosti i trg Marije Terezije (Maria-Theresien Platz)

Trg Marije Terezije – lokacija

Bečki muzej istorije umetnosti (Kunsthistorisches Museum Vien) smešten je u veličanstvenoj zgradi stvorenoj specijalno kako bi prikazao ogromne umetničke zbirke habzburške kraljevske porodice.

Posebnosti muzeja je kasna italijanska renesansa, barok i flamansko slikarstvo, ali tu sa naravno i dela klasične grčke, rimske i egipatske umetnosti.

trg marije terezije

Ispred muzeja nalazi se trg Marije Terezije (Maria Theresien Platz), a na sredini trga nalazi se veliki spomenik carici Mariji Tereziji. Kip je naručio Franc Josip I, a otkriven je 1887.

Ovaj masivni spomenik prikazuje caricu na njenom prestolu, dok se oko nje nalaze velike ličnosti njenog doba, uključujući brojne generale na konjima. Visoki reljefi prikazuju slavne ličnosti iz oblasti politike, ekonomije, i umetnosti, uključujući Hajdna, Gluka i Mocarta.

13. Prirodnjački muzej (Naturhistorisches Museum)

Prirodnjački muzej – lokacija

Želite da vidite dinosaurusa? E pa pravo mesto za tako nešto je prirodnjački muzej u Beču. Muzej je najpoznatiji po ogromnoj dvorani dinosaurusa i najvećoj svetskoj izložbi meteorita (koja uključuje meteorit Tissint sa Marsa koji je pao u Maroku 2011.).

bec sta videti prirodnjacki muzej

Bečki Prirodnjački muzej (Naturhistorisches Museum Vien) je fascinantno mesto za posetu, a ceo muzej raspolaže sa 39 izložbenih dvorana koje prate teme od postanka ljudi i prate evolucije ljudske kulture od praistorije do danas.

Beč šta videti – Šoping u Beču

Ovo možda nije znamenitost, ali je jednako važna stavka za sve turiste, posebno ako dolazite u grad koji važi za tipičnu evropsku šoping destinaciju.

Neki od najvećih austrijskih šoping centara nalaze se u okolini Beča, a u samom centru grada imaćete priliku da posetite šoping ulice koje kada god da ih budete posećivali nude raznoliku ponudu za sve kupoholičare. 

bec sta videti soping

Najpopularnija šoping ulica, za koju ste verovatno svi već negde čuli jeste Mariahilferstrase (lokacija) i u njoj sigurno možete pronaći najlepše poklone i suvenire iz Beča.

U ovoj popularnoj ulici nalaze se svi popularni brendovi poput Manga, Zare, H&Ma, Benettona i ostalih. Ukoliko ste raspoloženiji za nešto luksuzniji šoping, u okolini katedrale Svetog Stefana o kojoj smo vam gore pisali, naći ćete brendove poput Armanija, Hermesa, Burberryja, Cartiera i mnogih drugih.

Parndorf Fashion Outlet

Parndorf Fashion Outlet – lokacija

bec sta videti soping

A kada smo već kod šopinga, ne smemo zaboraviti da izdvojimo i čuveni Parndorf outlet centar koji se nalazi na 40ak kilometara van Beča. Na ovom mestu se nalaze pretežno luksuzni brendovi, ali budući da je u pitanju outlet centar, velike su šanse da pronađete nešto što ćete moći da prilagodite svom budžetu.

Beč šta videti – hrana koju ne smete preskočiti

Beč, je jedna od evropskih gurmanskih prestonica hrane i vina, dom je mnogih ukusnih lokalnih poslastica. Austrijska prestonica je divno mesto za isprobavanje nekih od najpoznatijih jela, slatkiša i pića u zemlji. 

becka kobasica

Najpoznatiji specijaliteti su:

  • Bečka šnicla (Wiener Schnitzel) – ovo je jedno od austrijskih (verovatno najpoznatije) nacionalnih jela. Može se reći da je Bečka šnicla najuspešniji izvozni austrijski proizvod, koji se nalazi u gotovo svakoj evropskoj kuhinji. 
  • Bečke kobasice (Wiener Wurstel) – Jednostavne, ali poznate po svom ukusu, ove kobasice se tradicionalno prave od govedine i svinjetine, umotane u ovčije crevo. Služe se sa senfom, mada često idu i uz austrijsku salatu od krompira, rotkvice, šparoge…
  • Tafelšpic (Tafelspitz) – Još jedno od nacionalnih jela iz Austrije. Pravi se od kuvanog goveđeg mesa sa renom, koje se služi sa različitim varivima, najčešće od povrća. Može se pronaći u skoro svakom restoranu u Beču.
  • Austrijski gulaš – Iako je mnogo poznatiji (njegov stariji brat) mađarski gulaš, ovaj specijalitet je postao izuzetno popularan u Beču i širom Austrije. Obilan goveđi gulaš začinjen paradajzom, lukom i paprikom, je verzija koju ćete najverovatnije probati u Beču

Bec poslastice

Što se tiče dezerta ovo su neki od ukusnih poslastica koje ne smete propustiti:

  • Saher torta (Sachertorte) – Ponosni (slatki) simbol austrijske prestonice. To je gusti čokoladni biskvit napravljen od tankih slojeva džema od kajsija, preliven polučvrstom čokoladnom glazurom. Ovaj kolač je nešto što ne smete propustiti ukoliko ste sladokusac.
  • Štrudla sa jabukama (Apfelstrudel) – iako je u našim krajevima popularnija štrudla sa makom, višnjama ili orasima, žitelji Beča ipak više vole štrudlu sa jabukama. Proverite i vi zašto je ovo jedna od omiljenih poslastica Bečlija vekovima unazad.
  • Kaiserschmarrn – Ako tražite savršen desert, jednostavno ne možete napustiti Beč, a da ne probate Kaiserschmarrn. Kaiserschmarrn sadrži iseckane palačinke, koje se služe sa šećerom u prahu i sosom od jabuka. Jelo možda nije vizualno tako privlačno kao druga, ali kad ga probate, shvatićete zašto ga zovu rajskim dezertom.

Restorani u Beču

Pored sjajne hrane sigurno će vas zanimati i koji su to najbolji restorani u Beču. Mi ćemo vam predložiti neke restorane, na vama je da izaberete:

restorani u beču

Naravno ukoliko ipak niste fan bečke kuhinje, zahvaljujući našoj velikoj dijaspori u Beču možete da jedete i jela našeg podneblja. Ovo su neki od najboljih srpskih restorana u Beču:

Valuta u Beču – kako se plaća?

Plaćanje u Beču kao i u celoj Austriji je u evrima. 

Beč putovanje

U ponudi naše agencije se nalaze hoteli sa 3* i 4* u Beču, a putovanja organizujemo tokom cele godine. U zavisnosti od vaših afiniteta možete odabrati najbolju opciju za vas, a ponudu hotela i termine putovanja možete pogledati na sledećem linku – Beč putovanje.

bec sta videti

Zaključak: Beč šta videti – grad impresivnih znamenitosti

Beč je jedan od onih gradova koji će vas impresionirati i leti i zimi, pa ne čudi što je turistima baš Beč na vrhu liste gradova koje je potrebno posetiti tokom cele godine. Njegova urbana strana ga čini jednim od najmodernijih evropskih gradova, a savršeno se uklapa sa tradicionalnim arhitektonskim i kulturnim obeležjima grada. 

Našu ponudu za Beč možete pogledati na sledećem linku – Beč putovanje ili Beč Nova godina 2022. 

Autor: Stević Nebojša

>