Bezbednosna pravila ponašanja u avionu tokom leta

Bezbednosna pravila ponašanja u avionu

U slučaju da prvi put planirate da rezervišete avio karte online i putujete avionom, ili vam treba da se podsetite osnova, u nastavku teksta saznajte koja bezbednosna pravila ponašanja u avionu morate ispoštovati tokom leta avinom.

Bezbednosna pravila ponašanja u avionu

Prilikom putovanja avionom izuzetno je važno da budete svesni mera bezbednosti i da se potrudite maksimalno da ih ispoštujete, jer na kraju dana, jedino što zaista ne možete da priuštite da izgubite jeste vaš život. Stoga su pravila za ponašanje u avionu veoma važna. 

Od trenutka kad uđete u avion, on predstavlja izdvojen habitat u kom se morate prilagoditi i drugim putnicima, i truditi se da ih ne remetite, baš kao što ne biste voleli da neko uznemirava vas, naročito ako vas u toku leta zadesi neka turbulentna situacija.

Na osnovu čega birati let? Ako imate izbora, neka to bude bezbednost.

Kada su u pitanju avioni bezbednost je od ključne važnosti, kao i bezbednost putnika u avionu. Pošto se većina avionskih nesreća dešava za vreme poletanja i sletanja, u slučaju da spadate u ljude koji imaju ogroman strah od letenja, najbolje bi bilo da, ako uopšte možete da birate, odaberete let koji nema presedanje, pa ćete se tako manje izložiti mogućim opasnostima.

Takođe, imajte u vidu da su avioni sa više od 30 sedišta pravljeni tako da ispune sve moguće striktne regulacije i pravila koja se tiču bezbednosti, tako da će takvi avioni omogućiti veću šansu za preživljavanje putnika u slučaju nesreće, na šta ukazuju i statistički podaci. Ali, takođe se prisetite da ista ta statistika često ukazuje da avioni i bezbednost idu zajedno s razlogom, pa ne brinite previše.

Bezbednosna pravila ponašanja u avionu - instrukcije

Sledite instrukcije osoblja aviona

Prilikom ulaska u avion, sačekaće vas stjuardesa koju možete pitati za pomoć u slučaju da ne možete sami da pronađete vaše mesto. Nakon što ste našli svoje mesto, potrudite se da odmah i što brže smestite i svoj prtljag kako ne biste stvarali gužvu ili bilo kakav zastoj. Takođe, uz sebe uvek morate imati vašu boarding kartu, odnosno karta za ukrcavanje bez koje ne možete ni ući u avion, a dobijate je prilikom check-in-a na aerodromu, ili je možete odštampati ranije u slučaju da ste check-in odradili od kuće.

Taster za pozivanje osoblja je tu pre svega da kontaktirate osoblje u slučaju da vam treba pomoć ili rešavanje neke nedoumice. Takođe, u stratu zapamtite da je pušenje u avionu apsolutno zabranjeno, i strogo kažnjivo, kao i da bi valjalo da obavite sve fiziološke potrebe pre ukrcavanja.

Na početku svakog leta mandatorno je za putnike da isprate demonstracije kabinskog osoblja koje se tiču bezbednosnih procedura tokom leta, kao i da se sa njima detaljno upoznaju, kako bi znali kako da reaguju u slučaju neke nepredviđene situacije, jer kada je u pitanju bezbednost letenja avionom, upravo ovo će vas spasiti.

Jako je važno da znate da klase u avionu ne igraju apsolutno nikakvu ulogu u opremljenosti sedišta u slučaju nastanka opasnosti, s obzirom da je bezbednost u avionu podrazumevana usluga za sve putnike.

Vežite pojas

Ovo je svakako prvi najvažniji korak kad su u pitanju sigurnosne procedure, pri čemu ne treba mnogo da ga stegnete, jer vam to može stvoriti problem prilkom nagle promene pravca, a s druge strane, putnici koji nisu vezani se mogu ozbiljno povrediti u slučaju turbulencije.

Upotrebite masku za kiseonik

U slučaju da dođe do tačke da vam je potrebna maska za kiseonik, zapamtite da ne treba da paničite i da vam je potrebno samo nekoliko sekundi da biste počeli da je koristite.

Upravo iz ovih razloga je od fundamentalne važnosti da ispoštujete sve instrukcije vezane za bezbednost, bez obzira da dođe do nesreće ili ne. Takođe, ako putujete sa decom, obavezno prvo sebi stavite masku, pa tek onda deci, jer ćete jedino tako uspeti svima da pomognete.

Zabranjen je unos bilo kakvih opasnih materijala

Zdravorazumski bi trebalo da znate da nikako ne smete uneti benzin, korozive, otrovne gasove ili bilo kakve slične predmete koji mogu stupiti u reakciju tokom leta ili izazvati požar, osim ako nisu odobreni od strane osoblja letelice.

Takođe, propisima je određeno da nije ni moguće uneti bilo kakve opasne materije, niti tečnosti generalno (uključujući i vodu), u pakovanjima većim od 100 ml. Naravno nije moguće uneti ni bilo kakve oštre predmete (makazice, turpije, noževe i pincete), jer će sve takvo biti oduzeto od strane osoblja prilikom ulaska u avion.

Bezbednosna pravila ponašanja u avionu

Koristite prsluk za spasavanje

Ako se zadesite u situaciji da morate prinudno da sletite na površinu, onda obavezno morate obući pojas za spašavanje. Pojas nikako ne smete da naduvate u avionu, već tek kad se nađete na otvorenom, povlačenjem kanapa. Takođe, za pojaseve isto važi kao i za maske za kiseonik, tj. da prvo sebi stavite pojas, pa tek onda da zbrinete decu ili saputnike.

Ne pijte previše alkoholnih pića

Koliko god da popijete u avionu, budite svesni da će alkohol imati mnogo jači uticaj, nego što bi se to desilo na tlu. Umerenost je važna i zbog sprečavanja bilo kakvih ispada zbog uticaja alkohola, a koji mogu uticati na ostale putnike i potencijalno ih dovesti u opasnost.

Zaštitni položaj tela

Pošto može doći do prinudnog sletanja na kopno ili more, neophodno je da znate koji je to zaštitni položaj tela, kako biste se obezbedili na pravi način. Neophodno je da se savijete ka napred sa glavom blizu ili između kolena, a druga opcija je da se savijete prema susednom sedištu, sa rukama oslonjenim na glavu i to sedište.

Bezbednosna pravila ponašanja u avionu

Izlazi za slučaj opasnosti

Stavka koja takođe spada pod obavezne bezbednosne instrukcije ponašanja u avionu. Ovi izlazi su obeleženi sa natpisom EXIT i nalaze se sa obe strane aviona: skroz napred, na sredini (kod krila), i u zadnjem delu aviona.

U slučaju da dođe do opasnosti, kabinsko osoblje će aktivirati sigurnosne tobogane nakon otvaranja izlaza za slučaja opasnosti. Putnici će biti usmereni prema vratima fluorescentnim strelicama na podu. Nakon evakuacije, neophodno je da se što pre udaljite od tobogana.

EXIT sedišta

EXIT sedišta su takođe jedna vrsta izlaza za slučaj opasnosti. Te iz tog razloga automatski imaju veći prostor za noge. Prolazi na ovim sedištima moraju biti čisti. Putnici ne smeju držati nikakve predmete poput tašni, torbi za lap top niti bilo kakav ručni prtljag u ovom prostoru.

U slučaju da je putnik dobio EXIT sedište, a ne oseća se sigurno ili sposobno da deluje u slučaju opasnosti, onda to mora obavezno naglasiti kabinskom osoblju koje će u tom slučaju reagovati i premestiti ga na drugo sedište.

Na kraju, zapamtite da, ako se nađete u opasnoj situaciji, pažljivo slušate i pratite instrukcije osoblja po pitanju evakuacije. Ne širite paniku, i ostanite smireni koliko god to u takvoj situaciji delovalo nemoguće.