Božićna pijaca u Pragu

Prag je fantastična destinacija tokom cele godine, ali češka prestonica zaista zasija u vreme božićnih praznika. Božićna pijaca je postavljena na svakom značajnijem trgu u gradu, a vazduh poprimi aromu ukusnih, autentičnih čeških specijaliteta.

Ukoliko ste ljubitelj svega što ima veze sa bajkama, čarolijom i Božićem, onda saznajte zašto doček Nove godine u Pragu u ovom periodu treba da bude na vašoj listi želja.

Božićna pijaca

Božićna pijaca u Pragu - gde se nalazi?

Najveći i najpoznatiji market se nalazi na glavnom gradskom trgu - Staromjetske namesti (lokacija). Tu se svakodnevno održavaju dečije priredbe i razne gozbe. Na tezgama se prodaju tradicionalni češki predmeti i najukusnija hrana. Kroz grad neprekidno cirkulišu turisti iz najraličitijih delova sveta i tu možete videti, verovatno, najbajkovitiju jelku u Evropi.

Na maloj razdaljini i samo deset minuta hoda od Starogradskog trga nalazi se Vjenceslavov trg (Vaclavske namesti) (lokacija) na kome je božićna pijaca poznata po ručno pravljenim suvenirima od drveta, stakla i čelika.

Inače, ovaj trg je dobio ime po Vaclavu I koji se u narodu slavi kao dobročinitelj i heroj. Božićna himna, takođe, nosi njegovo ime - zato nema lepšeg mesta za provesti praznični dan, nego na trgu iza čijeg imena se kriju mnoge čarobne priče.

Tu su i mnogi drugi trgovi i pijace, međutim mnogi među njima rade samo u određenim periodima dana, ili vikendima.

Neke se čak završe i pre Božića, ali su idealne za one koji žele praznično iskustvo među lokalcima i daleko od gužve kakve su one na trgovima preplavljenim turistima.

prag karlov most

Božićna pijaca - raj za sladokusce

Ukoliko ste na dijeti, onda Nova godina u Pragu i božićna pijaca nije pravo mesto za vas, jer ćete je zasigurno prekršiti i to bez ikakve griže savesti!

Prvo što vam sigurno pada na pamet je, naravno, fantastična i svuda poznata praška šunka, koja se prži pred vama na otvorenoj vatri. Ono na šta treba da obratite pažnju, je to da vam šunku mnogi prodavci neće naplatiti po porciji, kako bi bilo logično, već po gramaži.

Bez da vas pitaju dešava se da naprave i naplate vam više nego što možete da pojedete. Pored praške šunke, grilovana kobasica – Klobasa, sa prilogom senfa je neizostavni obrok tokom decembarskog putovanja u Prag.

Tu su i štandovi sa toplim i savršeno začinjenim gulašom i mnogim drugim zimskim specijalitetima. Ukoliko nakon sjajnih slanih, mesnih zalogaja poželite da se zasladite, predlažemo Trdelnik. Ovo je tradicionalno češko testo u obliku spirale, posuto toplim šećerom i cimetom.

Božićna pijaca

Božićna pijaca u Pragu - veliki izbor pića

Kada poželite nečim da zalijete sve ove sjajne ukuse, imaćete veliki izbor i nikako nećete biti razočarani češkim sezonskim pićima.

Svarak je lokalno kuvano vino za poneti, ali sa malo više citrusne arome, dok je medovina toplo slatko vino od meda. Ova topla pića će vam zasigurno zagrejati dušu i telo.

Becherovka je liker čiji ukus najviše odgovara prazničnom, gozbenom duhu. Napravljena je od tajne mešavine biljaka, koju je osmislio češki lekar Becher. Najbolje ide u kombinaciji sa toplom kafom.

prag Božićna pijaca

Pored divnih suvenira, fantastične hrane i interesantnih pića, božićna pijaca doprinosi maksimalnom ugođaju sa veličanstvenom jelkom.

Nalaženje idealne jelke za doček Nove godine je za grad postala neka vrsta obaveze i manije. Organizatori novogodišnjih fešti nude nagrade za savete i predloge koji im pomažu da dođu do savršene jelke.

Božićna pijaca prag

Doček Nove godine u Pragu - saveti

Koliko god vas zanese svečanost praznika i opije magija misterioznog Praga, treba da pripazite da to niko ne pokuša za zloupotrebi. Zato vam dajemo nekoliko saveta kako da ne bacate svoj novac bespotrebno.

Euronet bankomat na pijaci, kao i većina menjačnica na samom trgu, nikako nisu dobre opcije za podizanje i menjanje novca. Prošetajte samo jedan ili dva minuta od trga i proći ćete mnogo povoljnije.

Takođe, izbegavajte da ulazite u taksi vozila koja stoje oko trga. Vozila iz bilo koje manje, sporedne ili udaljenije ulice može vas koštati i nekoliko puta manje.

prag Božićna pijaca

Sada ste potpuno spremni da uplovite u sve gurmanske i umetničke radosti koje vam nude božićne pijace širom veličanstvenog Praga!

Našu ponudu za Prag možete pogledati na sledećem linku – Prag putovanje ili Prag Nova godina 2024.

Autor: Olja Bilinović