Budimpešta šta videti: Ovaj grad pruža svojim posetiocima zaista mnogo toga. Od dramatične istorije i raskošne arhitekture, do lekovitih termalnih voda i noćnog života bez premca u istočnoj i centralnoj Evropi.

Ukoliko se odlučite za Budimpešta putovanje, mi smo za Vas spremili vodič kroz glavni grad Mađarske, kako bismo Vam kroz ovaj tekst pomogli i uputili vas na to, šta je sve potrebno videti, dok ste u ovom prelepom gradu.

Budimpešta kao prestonica Mađarske, predstavlja njen ekonomski, istorijski i kulturni centar kroz vekove unazad. Iako ima približno oko 2 miliona stanovnika, ovaj grad godišnje poseti približno 2,7 miliona turista.

Mađari su ponosni na ono što im njihova prelepa prestonica nudi i na njen ogroman doprinos evropskoj kulturi. Takođe se ponose svojim jedinstvenim jezikom koji se veoma razlikuje od svih ostalih evropskih jezika.

Budimpešta nudi sve ono što drugi moderni gradovi mogu da ponude u pogledu smeštaja, zabave, kupovine i kulture.

Ukoliko ste posećivali neku zemlju zapadne Evrope, primetićete da pored turističkih atrakcija i restorana ovom gradu ne manjka ni ponuda šopinga i noćnog života, a cene u samom gradu su dosta niže u odnosu na zapadnu Evropu, (što je još jedna od pluseva na strani Budimpešte).

Ukoliko se odlučite na putovanje u Budimpeštu predložićemo Vam po nama neke od najpoznatijih atrakcija ovog grada koje nikako ne biste smeli da zaobiđete.

Naravno tu su i naša Budimpešta iskustva i utisci koje možete da pročitate na sledećem linku – Budimpešta iskustva

budimpesta sta videti

Budimpešta mapa

Budimpešta šta videti?

Budimpešta znamenitosti

 

1. Parlament

Parlament – lokacija

Zgrada mađarskog nacionalnog parlamenta druga je najveća zgrada ovakvog tipa u Evropi, odmah posle parlamenta u Bukureštu. Projektovao je arhitekta Imre Steindl za proslavu milenijumskog postojanja mađarske nacije 1896. godine.

Iako ova zgrada iz svakog ugla izgleda fantastično, da biste celu zgradu videli u svom punom sjaju, naša preporuka je da je obavezno pogledati sa druge strane reke ili za vreme krstarenja Dunavom.

Parlament Budimpesta

Zgrada parlamenta ima 691 sobu, kao i impresivnih 19 kilometara hodnika i stepenica.

Obilasci s vodičem traju otprilike 45 minuta i dostupni su u danima kada vlada ne zaseda. Posebno je potrebno da vidite zgradu Parlamenta noću, kada je osvetljena poput neke palate iz Diznijevih crtanih filmova. 

 

2. Budimski dvorac

Budimski dvorac – lokacija

Brdo Budimskog dvorca (Varhegy), koje se uzdiže iznad Dunava, sadrži mnoge od najvažnijih gradskih srednjovekovnih spomenika i muzeja.

Na vrhu brda, nalazi se Budimski dvorac iz 18. veka (Budavári Palota), masivna palata sa 200 soba, koja je zamenila dvorac iz 13. veka izgrađen za zaštitu uporišta od napada Mongola i Tatara.

budimski dvorac

Iako je bio veoma oštećen u Drugom svetskom ratu, ceo eksterijer je obnovljen, zajedno sa delovima unutrašnjosti, u kojima se sada nalaze brojni važni muzeji. U glavnom krilu zgrade se nalazi Mađarska nacionalna galerija, dok se u južnom delu nalazi Budimpeštanski istorijski muzej (na četiri sprata).

Ispred samog dvorca, nalazi se statua princa Eugena Savojskog, heroja turskih napada na grad, koji gleda ka Dunavu i stoji kao znak pobede Mađara nad Turcima.

 

3. Ribarski bastion 

Ribarski bastion – lokacija

Bastion ribara ili ribarski bastion (Halászbástya) jedna je od najpopularnijih tačaka u gradu za turiste, uglavnom zbog spektakularnog pogleda na grad i Dunav. Ovu neogotičku konstrukciju sagradio je 1905. godine arhitekta Frigies Šulek.

Sastoji se od sedam kula koje simbolizuju sedam vođa mađarskih plemena, koji su došli u Karpatski basen krajem IX veka.

budimpesta sta videti ribarski bastion

Izgrađena je između 1890. i 1905. godine, a ime je dobila po srednjovekovnoj ribarnici koja se nekada nalazila u blizini. Priča se da su različite zanatilije bile odgovorne za odbranu različitih delova zidina zamka i da je ovaj deo odbrane bio pod komandom ribarskog esnafa.

Spomenik između bastiona i crkve posvećena je kralju Stefanu (mađarski Ištvan), prvi kralj Ugarske (krunisan oko 1000.).

Proglašen je za sveca, zbog svojih uloženih napora na donošenju hrišćanstva u Mađarsku. Nosi apostolski krst sa dve prečke – simbol koji mu je dodelio papa prilikom primanja hrišćanstva. Ulaz u sam ribarski bastion je besplatan i naša preporuka je da obavezno posetite ovaj dragulj Budimpešte.

 

4. Crkva Svetog Mateje

Crkva Svetog Mateje – lokacija

Crkva Svetog Matije (Nagiboldogasszoni-templom ili Mátyás-templom), veoma je bitna znamenitost na brdu Budimskog dvorca. Crkva je završena 1269. godine, i bila je druga po veličini crkva srednjovekovnog Budima i sedma po veličini crkva srednjovekovnog Ugarskog kraljevstva.

Crkva je svoj sadašnji izgled dobila u srednjovekovnom kulutrnom usponu, tokom vladavine kralja Matije Korvina.

Kralj je izgradio jugozapadni zvonik, obnovio veći deo crkve i dodao gotičke elemente koje danas možemo videti na crkvi. Naravno crkva je posle Drugog svetskog rata rekonstrusiana, jer je kao i veliki deo Budimpešte bila oštećena u ratu.

budimpesta sta videti crkva svetog Matije

Jedna od zanimljivosti o Budimpešti, vezuje se upravo i za ovu crkvu.

1686, tokom Velikog turskog rata u borbama za  Budimpeštu, Turci su se molili u ovoj crkvi koju su pretvorili u džamiji.

U napadu i granatiranju grada od strane Mađara, ispaljeno je topovsko đule koje je urušilo deo zida i otkrilo skriveni kip Device Marije iz katoličkih dana džamije odnosno crkve.

Turci su bili toliko užasnuti ovim lošim predznakom, pa je Budimpešta istog dana pala u ruke Mađara! Ovaj događaj je u istoriji (legendi) poznat i kao kao „Marijino čudo“.

 

5. Katedrala (bazilika) Svetog Stefana 

Katedrala – lokacija

Budimpeštanska bazilika Svetog Stefana (Szent Istvan-bazilika) veoma je popularna atrakcija grada, prvenstveno zbog svoje impresivne arhitekture, lepote unutrašnjosti i panoramskog pogleda sa kupole.

Katedrala je posvećena Svetom Stefanu, svetom mađarskom kralju i osnivaču mađarske države. Izgradnja je počela 1851. godine, ali nakon nekoliko zastoja u izgradnji – uključujući i rušenje njene nedovršene kupole – osvećena je tek 1905. godine. 

katedrala svetog stefana

Visoka je kao i zgrada parlamenta i oko nje se vodila veoma zanimljiva polemika.

Rasprava se vodila tokom njene izgradnje, da li je crkva veća od države ili država od crkve. Na kraju crkva i kralj su postigli sporazum, te ja današnja bazilika iste visine kao parlament.

Krov, kule i spoljni zidovi teško su oštećeni u Drugom svetskom ratu, a dragoceni mozaici crkve pali su sa zidova. Međutim, oni su uspešno vraćeni na prvobitno mesto i sam enterijer izgleda kao i prilikom izgradnje. Najdragocenija relikvija ove crkve je desna ruka Svetog kralja Stefana koja se nalazi pokraj oltara.

Jedna od najboljih stvari koje treba uraditi dok ste u poseti katerdrali, je penjanje do kupole, kako biste videli predivan panoramski pogleda na grad i Dunav. Do vrha se možete popeti na dva načina. Liftom ili ako želite možete naravno i peške uz 364 stepenice koliko imate do vrha. Obilasci bazilike sa vodičem dostupni su radnim danima.

 

6. Trg heroja

Trg heroja – lokacija

Trg heroja (Hosok tere) nalazi se na kraju avenije Andrassi i u velikoj meri je delo arhitekte Alberta Schickedanza, koji je projektovao i Muzej lepih umetnosti koji se nalazi u blizini trga.

Kao što bi to rekao Đorđe Balašević „zavejani Trg Heroja gde pozeleh da je moja i da uvek bude kao tad“, ovaj trg zaista budi neku specijalnu emociju i jedan je od glavnih i najlepših trgova u Budimpešti.

Trg heroja Budimpesta

Trg krasi milenijumski spomenik u sredini i dva muzeja na dve strane: Muzej lepih umetnosti sa leve i Palata umetnosti sa desne strane.

Na vrhu centralnog stuba nalazi se arhanđel Gavrilo, koji drži mađarsku krunu. Sa obe strane od centralnog stuba nalaze se spomenici koji prikazuju bitne istorijske ličnosti Mađarske. 

Sa južne strane trga nalaze se dve stambene zgrade, od kojih je jedna ambasada Srbije. Zanimljiva priča postoji oko zgrade ambasade.

Ovu kuću na poklon je dobio Jovan Dučić, od jedne mađarske grofice. Dučić je ovu kuću ostavio u amanet srpskom narodu i svojoj otadžbini Srbiji koju je najviše voleo.


7. Dunavski kej/promenada

Dunavska promenada – lokacija

Dunav (ili „Duna“ na mađarskom) protiče kroz Budimpeštu od severa prema jugu, a na nekim mestima unutar granica grada širok je čak 640 metara.

Jedna od najboljih (besplatnih) stvari u Budimpešti je šetnja Dunavskim šetalištem (Dunakorzo). Šetajući promenadom osetićete vekove i istoriju koja je uklesana u svaki kamen ovog šetališta, a šetalište se proteže između Lančanog i Elizabetinog mosta.

budimpesta sta videti

Takođe na obali Dunava (severoistočna strana, blizu zgrade mađarskog parlamenta) naići ćete na gvozdene cipele (60 pari cipela) kao spomen obeležju na Jevreje koje su na ovom mestu ubili nacisti. To je veoma potresan podsetnik na  zločine koje je fašistička Mađarska izvršila u Drugom svetskom ratu.

 

8. Vaci ulica

Vaci ulica – lokacija

Glavna pešačka zona u Budimpešti je ulica Vaci (Váci utca). Nalazi se u samom centru gradu i poznata je po velikom broju radnji, restorana, barova i suvenirnica.

Prva radnja koja je otvorena u ovoj ulici zvala se Alter és Kiss, a otvorena je 1829. godine. Tada je ovo bila vodeća modna kuća u centralnoj Evropi.

Nažalost danas ova radnja ne postoji, ali naravno postoji mnogo drugih radnji i modnih brendova poput C&A, Zare, New Yorker, H&M, Adidasa, Reserved i mnogih drugih.

budimpesta sta videti

Pored odličnog šopinga u ovoj ulici se nalaze i brojni restorani a mi ćemo vam preporučiti neke od njih:

  • Hard Rock Cafe – lokacija  – čuveni američki lanac kafića sa burgerima, čizkejkom, šejkovima…
  • Baalbek Lebanese Restaurant – lokacija – restoran sa odličnom bliskoistočnom kuhinjom u hotelu Buddha Bar
  • Belgian Waffel Bar – lokacija – odlični vafli kao preporuka za dezert ili užinu
  • Cafe Frei – lokacija – Lokalni lanac kafića u vlasništvu bivšeg TV reportera Tamaša Freija. Kafa je veoma dobra, iz sopstvene pržionice kafe.
  • Molnár’s Kürtöskalács Cafe & Bakery – lokacija – odlično mesto da probate čuveni kurtoš kolač
  • Kuglóf Cafe – lokacija – sa terase imaćete priliku da uživate u pogledu na Dunav i Elizabetin most
  • Oliva’s – lokacija – odlična picerija 
  • Anna cafe – lokacija – ovde možete uživati u raznim specijalitetima od kafe, preko slatkih kolača pa do ukusnih sendviča

Turistički vodič Lonely Planet objavio je u svom izdanju kako je ulica Vaci: „Glavno turističko odredište, puno barova i restorana, koje je svakako vredno posetiti – bar jednom dok ste u Budimpešti.“

U ovoj ulici se nalazi sedište Srpske pravoslavne crkvene opštine. Ulicu Vaci „seče“ Srpska ulica (Serb utca) u kojoj se nalazi i srpska pravoslavna crkva Svetog Đorđa.

Posebnu čar ova ulica ima u vreme novogodišnjih praznika, kada cela ulica bude ukrašena, a na sredini ulice možete videti veliku ukrašenu novogodišnju jelku.

Tako da ako se odlučite za doček Nove godine u Budimpešti uputite se u Vaci ulicu i osetite pravi duh Nove godine i Božića.

 

9. Budimpeštanska termalna kupatila

Termalno kupatilo Sečenji (Szechenii) – lokacija

Budimpešta je širom sveta poznata po svojim neverovatnim termalnim izvorima, od kojih su mnogi uređeni kako bi građanima, ali i turistima, pružili priliku da se opuste u termama.

budimpesta sta videti

Od mnogih takvih atrakcija, prilikom putovanja u Budimpeštu, preporučujemo vam odlazak u najpoznatije termalno kupatilo Sečenji (Szechenii giogifurdo).

Terme su osnovane 1913. godine, a napajaju ga dva termalna izvora; to je takođe najveći takav objekat u Evropi, sposoban da primi hiljade kupača odjednom u svoja tri otvorena bazena i 15 zatvorenih bazena.

Pored bazena, posetioci mogu uživati u saunama i parnim sobama, kao i u spa uslugama, uključujući masaže. Dnevne karte možete kupiti online (www.szechenyibath.hu) ili po dolasku.

 

10. Budimpeštanski Zoološki vrt i botanička bašta

Zoološki vrt i botanička bašta – lokacija

Budimpeštanski zoološki vrt i botanička bašta (Fovarosi Allat- es Novenikert), za koji se kaže da je jedan (uz Bečki Zoo vrt) od najstarijih zooloških vrtova na svetu, koji još uvek rade.

budimpesta zoo vrt

Ukoliko putovanje u Budimpeštu planirate sa najmlađim članovima ovo je sigurno jedna od najboljih stvari koje treba da posetite prilikom obilaska grada. Zoo vrt je osnovan pre više od 150 godina,a dom je za više od 1.070 različitih vrsta životinja.

 

11. Margaret Island (Margaretino ostrvo)

Margaret Island – lokacija

Ostrvo Margaret (Margitsziget), dugačko samo 2,4 kilometra i široko 503 metra, glavni je budimpeštanski rekreativni  centar za lokalno stanovništvo.

Lekovita kupatila sa termalnim izvorima, pažljivo negovani vrtovi i staze, kao i ruševine mnogih istorijskih zgrada, služe kao odličan mamac za sve turiste, ali svakako nešto vredno obilaska prilikom putovanja u Budimpeštu.

Margaret Island

Glavna znamenitost Margaretinog ostrva su svakako Palatinus kupatila (lokacija), veliki banjski kompleks koji može da prime do 20.000 kupača odjednom.

Ostale ostrvske znamenitosti su:


12. Nacionalni muzej Mađarske

Nacionalni muzej Mađarske – lokacija

Nacionalni muzej Mađarske (Magiar Nemzeti Muzeum) je osnovan 1802. godine, ali se u svoj sadašnji dom „uselio“ tek 1847. godine.

Mađarski nacionalni muzej dom je hiljadama eksponata koji detaljno opisuju istoriju, umetnost, religiju i arheologiju zemlje.

Glavni eksponati obuhvataju Kraljevske relikvije, uključujući veličanstvenu krunu Svetog Stefana sa njenim dragim kamenjem i biserima, kao i ranu istoriju Mađarske od kamenog doba preko rimskog doba do ranog srednjeg veka.

Nacionalni muzej Mađarske

Zanimljivi su i eksponati i artefakti koji se bave mnogim borbama zemlje za nezavisnost, kao i velika količina oružja iz tursko-mađarskih ratova. Za ljubitelje muzike, ovde se može videti Betovenov veliki klavir, koji je kasnije pripadao Francu Listu.

 

13. Krstarenje Dunavom

Jedan od najboljih načina da upoznate Budimpeštu je krstarenje Dunavom. Izleti brodom po Dunavu smatraju se jednim od najboljih rečnih krstarenja na svetu. 

krstarenje dunavom Budimpesta

Mnogobrojni brodovi svakodnevno imaju po nekoliko vožnji rekom, a najviše polazaka ima sa Peštanske obale (lokacija). Možete se ukrcati na brod tokom dana ili uveče i uz piće ili večeru uživati u talasima Dunava. Definitivno je potrebno da iskoristite priliku i uživate u panorami Budimpešte sa reke, pa Vam ovaj izlete zaista preporučujemo. 

Budimpešta šta videti – putovanje u Budimpeštu

U ponudi naše agencije se nalaze hoteli sa 3* i 4* u Budimpešti, a putovanja organizujemo tokom cele godine.

U zavisnosti od vaših afiniteta možete odabrati najbolju opciju za vas, a ponudu hotela i termine putovanja možete pogledati na sledećem linku – Budimpešta putovanje ili Budimpešta Nova godina 2023.

Stević Nebojša