Budimpešta utisci i iskustva

Budimpešta utisci: Kada neko spoji samo naizged nespojivo, nastaje jedno savršenstvo, a to je jedan od najlepših gradova na svetu! Mi smo za Vas spremili vodič kroz Mađarsku prestonicu – Budimpeštu, kako bismo Vam kroz ovaj tekst barem malo dočarati magiju ovog grada. Iako je nju teško sasvim opisati rečima, ona se mora doživeti.

Budimpešta se može pohvaliti širokom ponudom i kvalitetnim sadržajem, što je kotira veoma visoko na listi gradova koje je potrebno posetiti. Da je jedan od najlepših gradova svedoči njena bogata istorija, blistava arfitektura, ali i izuzetno bogata ponuda prirodnih termalnim vodama. Kako ovaj grad ima za svakoga po nešto, tako je među evropskom omladinom poznat i cenjen po nocnom životu, jedinstvenoj i mladalačkoj atmosferi, ali i po klasičnoj muzičkoj sceni svetske klase.

Zbog kulturnog i arhitektonskog značaja obe strane obale Dunava, 1987. godine dodata je na UNESCO-vu listu svetske baštine. Nakon spajanja Budimpešta je doživela najveći i najbrži prosperitet u pogledu rasta i gradnje. Danas ove velepne i impozantne građevine svoje posetioce ostavljaju bez daha, a mnogi posetioci im se rado vraćaju. 

Budimpešta utisci

Budimpešta je ekonomska, istorijska i kulturna prestonica Mađarske sa približno 2 miliona stanovnika i približno 3 miliona posetilaca godišnje. Mađari su ponosni na ono što im nudi njihova prelepa prestonica i na njen doprinos evropskoj kulturi. Takođe se ponose svojim jedinstvenim jezikom koji se veoma razlikuje od svih ostalih evropskih jezika.

Kako stići do Budimpešte?

Budimpešta je jedna od omiljenih destinacija za obilazak naših turista, a ima mnogo razloga za to. Jedan od njih je i blizina Mađarske prestonice, Novom Sadu i Beogradu. Od Novog Sada je udaljena na samo 3h vožnje, a od Beograda za nijansu vise, odnosno 4h.

Do Budimpešte se lako stiže drumskim saobraćajem, zahvaljujući odličnoj infrastrukturi i dobroj povezanosti Srbije i Mađarske. Ukoliko se pak odlučite da putujete vozom, svakodnevno saobraća voz od Beograda i Novog Sada.

Budimpešta vreme i temperatura

Kada posetiti Budimpeštu?

Klima Budimpešte je kontinentalna sa hladnim zimama i toplim letima. Ova prestonica ima jednu od najvećih razlika između najviše i najniže zabeležene temperature. Budimpeštu je najbolje posetiti između aprila i oktobra.

Budimpešta utisci

Najhladniji meseci su od novembra do marta, s tim da je januar najhladniji sa prosečnom temperaturom od -4° C do 1° C. Zime su veoma oblačne sa prosekom od samo 48 mesečnih sunčanih sati u decembru. Temperature od -15° C nisu neuobičajene tokom ovog dela godine. Snežne padavine se dese mnogo puta godišnje. U jednom danu padne čak 20-40 cm snega.

S druge strane, leta su prilično topla, prosečna temperatura se kreće oko 21° C. Slično, recimo, kao što je u Beču ili Bratislavi. Temperature iznad 30° C su uobičajene i povremeno mogu dostići 35° C tokom letnjih toplotnih talasa.

Budimpešta utisci – grad mostova

Reka Dunav deli grad na pola, na Budim i Peštu, a grad može da se pohvali sa mnoštvom mostova koji omogućavaju normalan život mađarske prestonice. 

Lančani most – verovatno najlepši i sigurno najfotografisaniji od svih mostova u Budimpešti. Završen je 1849. godine i najstariji je od svih mostova glavnog grada. Lančani most ili kako ga Mađari nazaviju Széchenyi lánchíd, je bio prvi stalni most preko Dunava. O značaju i njegovoj impozantnosti govori i to da je u vreme izgradnje bio drugi po veličini viseći most na svetu. Četiri kamena lava zauzela su mesto na ivici mosta 1852.

Budimpešta utisci

Prema jednoj šaljivoj legendi, koja se odomaćila kod lokalaca, kameni lavovi će zatvoriti svoje čeljusti tek onda kad preko mosta pređe neiskvarena Mađarica. 🙂 Most je bio bombardovan, ali srećom preživeo je vazdušne napade tokom Drugog svetskog rata.

Most Arpad – je najduži most u Budimpešti sa svoja 973 metra. Ovaj moderan most otvoren je 1950. i danas povezuje severno ostrvo Margareta sa gradom. 

Most Margaret je lako prepoznatljiv zahvaljujući svom neobičnom obliku. Naime, na pola puta, kod južnog dela ostrva Margaret, se okreće za oko 35 stepeni. Ovim mostom, preko Dunava, saobraćaju tramvaji 4 i 6. Ovaj most je izgrađen 1901. godine, a zatim je nažalost tokom rata uništen eksplozijom. Obnovljen je 1948. 

Vodič kroz Budimpeštu

Most Rakoči – najmlađi od svih mostova u Budimpešti. Građen je u stilu  moderne arhitekture i fenomelanog sistema osvetljenja, gde uz pomoć ogledala i reflektora most noću izgleda zaista lepo.

Ostali poznati mostovi su: Elizabetin most, most Slobode, Petefi most.. 

Budimpešta znamenitosti – šta videti u Budimpešti?

Većina glavnih atrakcija Budimpešte nalaze se na laganoj pešačkoj udaljenosti od samog centra grada. Sva veća područja imaju trotoare i pešačke staze, a neke od glavnih ulica su zamišljene kao pešačke zone. Odličan sistem javnog prevoza u Budimpešti je generalno lak za korišćenje. Turisti mogu da koriste metro do većine bitnih lokacija, dok do nekih glavnih znamenitosti, posebno na strani Budima, možete stići samo autobusom ili tramvajem.

Budimpešta mapa

1. Vaci ulica

Vaci ulica – lokacija

Glavna pešačka zona u Budimpešti je ulica Vaci (Váci utca). Nalazi se u samom centru gradu i poznata je po velikom broju radnji, restorana, barova i suvenirnica. Prva radnja koja je otvorena u ovoj ulici zvala se Alter és Kiss, a otvorena je 1829. godine. Tada je ovo bila vodeća modna kuća u centralnoj Evropi. Nažalost danas ova radnja ne postoji, ali naravno postoji mnogo drugih radnji i modnih brendova poput C&A, Zare, New Yorker, H&M, Adidasa, Reserved i mnogih drugih.

Ulica Vaci Vaci utca

U ovoj ulici se nalazi sedište Srpske pravoslavne crkvene opštine. Ulicu Vaci „seče“ Srpska ulica (Serb utca) u kojoj se nalazi i srpska pravoslavna crkva Svetog Đorđa.

Turistički vodič Lonely Planet objavio je u svom izdanju kako je ulica Vaci: „Glavno turističko odredište, puno barova i restorana, koje je svakako vredno posetiti – bar jednom dok ste u Budimpešti.“

2. Parlament

Parlament – lokacija

Zgrada mađarskog nacionalnog parlamenta druga je najveća u Evropi, odmah posle parlamenta u Bukureštu. Projektovao je arhitekta Imre Steindl za proslavu milenijumskog postojanja mađarske nacije 1896. godine. Zgrada Parlamenta dugačka je 300 i široka 140 metara, sa 691 sobom i 19 kilometara hodnika. Zbog svoje impozantnosti, ali i zbog rastresitog tla, ispod zgrade postavljeni su ojačani betonski temelji duboki oko 2 metra. 

Budimpešta parlament

Sama građevina izgleda kao da je po zidovima fasade prosuta čipkasta bela pena u gotičkom stilu, ali ona ima svoje objašnjenje. Naime na samoj zgradi je postavljeno 88 statua, koje predstavljaju mađarske vladare, prinčeve i vojne zapovednike. Ove statue su male i ne mogu se baš lako razlikovati ukoliko gledate sa Dunava.

Pod kupolom parlamenta izloženi su kraljevski dragulji Mađarske. Posle Drugog svetskog rata, srednjovekovna kruna (poslednji put korišćena 1916. godine) odnesena je iz zemlje i završila u Sjedinjenim Američkim Državama. Predsednik Karter vratio je krunu mađarskoj državi 1978. godine u pratnji velike američke delegacije. Kruna je bila izložena u Narodnom muzeju do 2000. godine, kada je premešten na današnje mesto.

Jedini način posete i ulaska u samu zgradu je organizovana tura. Obilazak traje oko 30 minuta. Obilasci se odvijaju samo u određeno vreme tokom dana, a kartu morate dobiti unapred za vremenski predviđeni termin. Cene se kreću od 10-12€.

3. Kraljevska palata

Kraljevska palata – lokacija

Ovo je defintivno najpopularnija atrakcija na Budimskom brdu. Svoj puni sjaj doživela je za vreme vladavine kralja Matije, koje je bilo i zlatno doba u Budimu (1458-1490). Legenda kaže da kada je turski ambasador došao u Budim, video raskoš, bogatstvo i veličinu, zaboravio pozdravni govor i sve što je mogao reći bilo je „Sultan odaje počast“. Tokom svoje istorije palata je rušena čak 6 puta. Današnji izgled je završen 1896. a ovde se sad nalazi i nacionalna galerija.

Budimpešta kraljevska palata

Delovi palate su:

Lavovsko dvorište – Dvorište je ime dobilo po četiri kamena lava koji čuvaju ulaz. Dva lava na kapiji figurativno pokušavaju da odvrate svakog ko želi da uđe, dok dva iznutra besno riču onima koji se usude proći kroz kapiju.

Vrt Hunjadi – je bio pijaca tokom vladavine Sigismunda Luksemburškog.

Terasa Savoja – Jedno od najreprezentativnijih područja zamka. Savojska terasa ima najbolji pogled na grad.

Ulaz u područje palate je besplatan, dok se za neke muzeje i atrakcije plaća ulaz. Do kraljevske palate se može doći peške (dugim nizom stepenica), turističkom gondolom (Ulaznice za gondolu koštaju 1100 HUF za odrasle za kratku vožnju) ili autobusom (autobus broj 16).

Budimpešta utisci

 

4. Ribarski bastion 

Ribarski bastion – lokacija

Bastion ribara ili ribarski bastion vredi posetiti prvenstveno zbog impresivnog pogleda preko Dunava do Pešte. Ovu neogotičku konstrukciju sagradio je 1905. godine arhitekta Frigies Šulek. Sastoji se od sedam kula koje simbolizuju sedam vođa mađarskih plemena koji su došli u Karpatski basen krajem IX veka. Izgrađena je između 1890. i 1905. godine, a ime je dobila po srednjovekovnoj ribarnici koja se nekada nalazila u blizini. Priča se da su različite zanatilije bile odgovorne za odbranu različitih delova zidina zamka i da je ovaj deo odbrane bio pod komandom ribarskog esnafa.

ribarski bastion budimpešta

Spomenik između bastiona i crkve posvećena je kralju Stefanu (mađarski Ištvan), prvi kralj Ugarske (krunisan oko 1000.). Proglašen je za sveca, zbog svojih uloženih napora na donošenju hrišćanstva u Mađarsku. Nosi apostolski krst sa dve prečke – simbol koji mu je dodelio papa prilikom primanja hrišćanstva. Ulaz u sam ribarski bastion je besplatan i naša preporuka je da obavezno posetite ovaj dragulj Budimpešte.

ribarski bastion

 

5. Trg heroja

Trg heroja – lokacija

Kao što bi to rekao Đorđe Balašević „zavejani Trg Heroja gde pozeleh da je moja i da uvek bude kao tad“, ovaj trg zaista budi neku specijalnu emociju. Jedan je od glavnih trgova u Budimpešti. Trg krasi milenijumski spomenik u sredini i dva muzeja na dve strane: Muzej lepih umetnosti sa leve i Palata umetnosti sa desne strane. Sa južne strane trga nalaze se dve stambene zgrade, od kojih je jedna ambasada Srbije. Zanimljiva priča postoji oko zgrade ambasade. Ovu kuću na poklon je dobio Jovan Dučić, od jedne mađarske grofice. Dučić je ovu kuću ostavio u amanet srpskom narodu i svojoj otadžbini Srbiji koju je najviše voleo.

Budimpešta utisci Trg Heroja

 

6. Katedrala Svetog Stefana 

Katedrala – lokacija

Katedrala Svetog Stefana (Ištvan) iako se često naziva skraćenicom „bazilika“ izgrađena je sa dva zvonika i kupolom na vrhu. Dizajnirali su ga Mikloš Ibl i Jožef Hild, a završena je sa izgradnjom 1905.

Visoka je kao i zgrada parlamenta i oko nje se vodila veoma zanimljiva polemika. Rasprava se vodila tokom njene izgradnje, da li je crkva veća od države ili država od crkve. Na kraju crkva i kralj su postigli sporazum, te ja današnja bazilika iste visine kao parlament.

Budimpešta utisci katedrala svetog Stefana

Na samom ulazu u katerdralu očekuje vas prvo reljef Svetog Stefana, pa zatim mozaik Hristovog vaskrsenja. Gotovo svi mozaici su dizajnirani u Mađarskoj, ali su rađeni u Veneciji. Najistaknutiji mađarski umetnici tog doba dizajnirali su umetnička dela u okviru crkve Svetog Stefana. Ukoliko želite možete se popeti i na sam vrh bazilike, kako biste imali divan pogled na ceo grad. Ova usluga se naplaćuje.

 

7. Velika sinagoga i Jevrejski muzej

Sinagoga – lokacija

Ova sinagoga je jedinstvena kako zbog svoje veličine, tako i zbog dve kupole u ​​obliku luka, koje su visoke četrdeset i tri metra. Lukove kupole se obično nalaze u katoličkim crkvama, a Mađarska je kao što znamo veoma katolička zemlja. Oni koji su zainteresovani za jevrejsku istoriju ili kulturu mogu biti zainteresovani za obilazak stare jevrejske četvrti Budimpešte i obilazak muzeja.

 

Budimpešta utisci – Termalna kupatila

Budimpešta je poznata po svojim termalnim bazenima, gde turisti i lokalno stanovništvo odlaze da se kupaju, opuštaju u toploj ili hladnoj mineralnoj vodi. Terme se razlikuju od uobičajenih kupatila ili bazena, jer se njihova topla voda crpi duboko ispod površine zemlje gde su temperature mnogo više.

Budimpešta utisci termalni bazeni

Smatra se da vreme provedeno u mineralnoj vodi ima mnogo zdravstvenih benifita. Kupanje u termalnoj vodi je iz više razloga popularno u Mađarskoj. Jedan od njih je geografsko područuje Budimpešte, jer ovde termalne vode prilaze površini bliže nego na drugim mestima u Evropi. Drugo, termalno kupanje je bilo (i jeste) popularno među mnogim turskim kulturama, a Mađarsku je dugo godina okupirala Osmanlijska imperija. 

Očekujte da ćete ulaznicu platiti negde u iznosu od 4000-5000 HUF za najpoznatija turistička kupališta. Ulaznice sa popustom obično su dostupne mladima, studentima i starijim osobama. Jeftinije karte su ponekad dostupne za kraći perioda kupanja (npr. 2 sata ili 4 sata u odnosu na ceo dan), radnim danima (u odnosu na vikende) ili van špica (npr. rano jutro, kasno popodne, veče). Prethodna rezervacija uglavnom nije potrebna.

Najpoznatija kupališta su:

Kupatila Gellert – (Gellért Baths) nalazi se u ulici Kelenhegi – lokacija
Banja Szechenyi – (Széchenyi Spa) nalazi se ulici Allatkerti – lokacija
Banja Rudas – (Rudas Spa) nalazi se u ulici Dobrentei ter – lokacija

 

Budimpešta utisci – Krstarenje Dunavom

Večernje krstarenje Dunavom je postalo jedna od glavnih atrakcija u Budimpešti. To je način da uživate u pogledu na grad sa Dunava, dok uživate u obroku autentične mađarske kuhinje. Cena za krstarenje bez obroka se kreću od 15-20€, dok krstarenje sa večerom uz zanimljiv performans se kreću oko 50€.

Krstarenje Dunavom

Valuta u Budimpešti – kako se plaća?

Nacionalna valuta Mađarske je mađarska forinta ili HUF. Kovanice su dostupne u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100 i 200, a novčanice u apoenima 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 i 20.000. U zavisnosti od tržišnih vrednosti, 1 € se menja za približno 300 forinti. Na aerodromu, međutim, cena iznosi samo 245 forinti. Dakle, tamo se ne treba menjati novac.

Budimpešta utisci – hrana koja oduševljava

Lokalni specijaliteti često se vrte oko mesa (svinjetina, govedina, teletina ili piletina) i uključuju obilato korišćenje paprike. Imajte na umu da je – zbog istorijske greške u prevodu – „supa od gulaša“ zaista supa, a ne „gulaš“ koji su naši turisti navikli u Srbiji.

Budimpešta utisci gulaš

Najpoznatiji specijaliteti su:

  • Gulaš – Obično se služi se kao glavno jelo. Ime se odnosi na mađarsku verziju kauboja koji se brine o ‘guli’ (stočaru).
  • Porkolt – varivo sa dinstanim lukom i paprikom. Slično onome što se u inostranstvu služi kao „gulaš“.
  • Töltött káposzta – punjeni kupus. Kuvani listovi kupusa pune se mesom i sosom od paprike, serviraju se sa pavlakom. Kombinacija sarme i punjene paprike.
  • Gyümölcsleves – voćna supa – hladna, kremasta i slatka. Konzumira se kao predjelo.

Što se tiče dezerta ovo su neki od ukusnih poslastica koje ne smete propustiti:

  • Kurtoš kolač – (Kürtőskalács) – ukusno pecivo od slatkog testa koje se  premaže maslacem i šećerom da bi se stvorila hrskava korica. Nakon što se kolači ispeku na štapiću, mogu se uvaljati u razne prelive poput cimeta šećera ili čokolade.
  • Gundel palacsinta – palačinka Gundel – punjene sa rumom, suvim grožđem, orasima, koricom limuna i prelivene sa čokoladnim sosom.
  • Naravno tu su i mnoge druge poslastice poput Doboš torte (torta punjena filom od čokolade, putera i jaja) ili Rigó Jancsi torta (lagana čokoladna torta)

Kurtos kolač

Budimpešta utisci – Restorani i barovi

Generalno kao i u svakom velikom gradu, restorani i kafići u delovima sa puno turista, nude ok hranu po visokim cenama. Obično, ukoliko se malo udaljite od glavne ulice i izaberte mesta gde jedu lokalci omogućiće vam da pronađete nešto što je boljeg kvaliteta i cene. Na primer u ulici Vaci pivo od 0.5 l može koštati oko 1000 HUF, dok bi negde drugde koštalo oko 300. Restorani su dužni da svoj meni postave napolju, pa zato na brzinu pogledajte cene pre nego što sednete.

Starbucks

Cena kafe se kreće oko 1,5-2€. Naravno naši turisti vole da kafu u inostranstvu popiju u Starbucks-u, te očekujte da će vas kafa ovde koštati oko 5€.

Šoping u Budimpešti

Šoping u Budimpešti

Popularni svetski lanci prodavnica poput H&M, Zare, C&A, Intimissi itd. mogu se naći u ulici Vaci, na glavnim turističkim trgovima, ali i u glavnim tržnim centrima poput WestEnd-a. Cene su slične kao u zapadnoj Evropi mada su mnogi proizvodi u Mađarskoj jeftiniji. Što se tiče skupljih brendova oni se nalaze u Andraši ulici, koja je glavna ulica Budimpešte za modne prodavnice vrhunskih brendova poput Gucci, Prada i Coach.

Zaključak: Kombinacija fantastičnih znamenitosti i gurmanskog raja

Tokom godina Budimpešta se pretvorila u prestonicu turizma u centralnoj Evropi i stala rame uz rame sa gradovima poput Praga i Beča! Definitivno ne smete zaobići Budimpeštu na vašem narednom putovanju, jer ovaj grad nudi sve ono što drugi moderni gradovi mogu da ponude u pogledu obilaska, hrane, smeštaja, zabave, kupovine i kulture.

Našu ponudu za Budimpeštu možete pogledati na sledećem linku – Budimpešta putovanje ili Budimpešta Nova godina

Autor: Stević Nebojša