Bukurešt – utisci, iskustva

Iako nam je ova prelepa prestonica Rumunije, relativno blizu i lako dostupna, nažalost nije uvek bila previše zastupljena među turistima. Vreme je došlo da to zajedno promenimo i istražujemo ovo iznenađujuće prelepo mesto i da vaša naredna destinacija bude upravo Bukurešt Nova godina.

Parlament u Bukureštu

Ukoliko želite da upoznate neki grad i osetite njegov duh, najbolje je da to učinite upravo za novogodišnje praznike. Bukurešt je grad u kom se harmonično prepliću istok i zapad, a poput Rima, izgrađen je na 7 brežuljaka, sa isto toliko jezera.

Vampir Rumunija

Osim toga, samo ime Bukurešt prvi put se pominje kao rezidencija vlaškog kneza Vlada III Cepeša, ili kako ga svi bolje znamo – Drakula. U okviru mnogobrojnih tura na destinaciji, možete odabrati i takozvanu “Drakula turu” koju turisti obožavaju!

Spomenik u Bukureštu

Bukurešt grad zelenila i velikih parkova

Znate kako umetnici kažu da vole svoj kreativni haos i da se u njemu najbolje snalaze? Tako i prestonica Rumunije, poput pravog umetnika, obiluje kreativnim arhitektonskim haosom u vidu preplitanja mnoštva različitih stilova iz različitih razdoblja – ponešto za svačiji ukus.

Ono što je posebno vredno hvale i pomena jeste da je ovaj grad izuzetno čist. U Bukureštu nećete naići na otpatke na ulici, na opuške, niti na urezane poruke i imena po klupama, kao ni grafite na državnim ustanovama i zgradama. Uz sve to čistini i lepoti doprinose i mnogobrojni parkovi koji su leti puni zelenila, cveća i drveća, a zimi i za novogodišnje praznike ukrašeni kao sa razglednica.

Bukurešt Nova godina

Jedan od takvih parkova je i Čizmigiu. Ovaj park poseduje klizalište, prelepu novogodišnju rasvetu, kućice i kolibice sa kuvanim vinom i kolačima, a morate probati i kuvane đevreke koje možete kupiti svuda i koštaju samo 1 lej.

Parlament Bukurešt

Uticaj komunizma na grad

Ne smemo zaboraviti ni na raskošne fontane, koje u prestonici Rumunije takođe možete sresti na gotovo svakom koraku.

Postoji mnogo interesantnih znamenitosti u ovom divnom gradu ali svakako najupečatljivija i najpoznatija je zgrada Parlamenta, koja je zvanično najskuplji i najveći objekat ovakvog tipa na svetu.

Osim svoje impozantnosti, ova velelepna građevina poznata je i po tome što ju je zloglasni diktator Nikolae Čaušesku zamislio kao svoje sedište, ali nikad nije dočekao da se tamo i useli. Interesantno je (a i ironično) da na ovom mestu danas stanuje rumunska demokratija. Pored političke, zgrada ima i muzejsku funkciju.

Trijumfalna kapija Bukurešt

Bukurešt – Pariz na istoku

Bukurešt ima i svoju Trijumfalnu kapiju koja je ukrašena skulpturama rumunskih umetnika. U unutrašnjosti se nalaze drvene stepenice koje vode do vrha, odakle se pruža prelep panoramski pogled na celu prestonicu.

Dublje u unutrašnjosti grada nalazi se i Trg Revolucije, koji je možda postao poznat na ne tako lep način, ali na kom ćete danas imati prilike da u miru obiđete razne znamenitosti. Znamenitosti poput Kraljeve Palate koja je danas Nacionalni Muzej Umetnosti, Centralnu Univerzitetsku Biblioteku koja je nekada bila Kraljevska zadužbina, zdanje Senata, crkvu Kreculesku, naravno rumunski Ateneul, i mnogo štošta.

Kraljevska palata neoklasičnog stila sagrađena je 1815. godine, i do 1947. služila je kao rezidencija Karola II i njegovog sina kralja Mihaila I. Godinu dana kasnije, u nju su smeštene tri umetničke galerije, od kojih je svaka uređena na jedinstven i moderan način.

Bukurešt trg

Ateneul Roman je jedna od najprimamljivijih zgrada u Bukureštu, i najprestižnija je koncertna dvorana kao i sedište filharmonije George Enescu. Prema projektu francuskog arhitekte Alberta Galerona, izgrađena je 1888. godine u neoklasičnom stilu. Fasada dvorane oslikana je mozaikom na kom je prikazano 5 rumunskih vladara, a u unutrašnjosti su slike koje prikazuju rumunsku istoriju.

Bukurešt šoping

Za sve turiste koji uživaju u dobrom šopingu, u centru Bukurešta na Bulevaru Ujedinjenja čeka Vas i mnoštvo luksuznih prodavnica sa najpoznatijim imenima iz sveta mode. Po naređenju Čaušeskua, napravljen je tako da bude i veći a i lepši od Šanželišea u Parizu, što moramo priznati da i jeste.

Naravno, postoji i dosta šoping centara sa pristupačnijim prodavnicama i brendovima koji će biti blaži prema Vašim novčanicima, a i obično se prave novogodišnja praznična sniženja.

Trzni centar Bukurešt

I naravno, možda i najbitnija stavka za upoznavanje nekog naroda i njegove kulture jesu tradicionalni specijaliteti hrane i pića, tako da ne smete zaobići i neke od odličnih rumunskih restorana. Predlažemo da popijete njihovo domaće pivo Ursus (pr. medved) uz neki od specijaliteta kao što su gulaš od povrća i kobasica. Cene hrane i pića u prestonici Rumunije su veoma pristupačne tako da možete da se opustite sa količinom Ursusa ukoliko Vam se dopadne i da uživate u Bukurešt dočeku Nove godine. 🙂

Našu ponudu za novu godinu u Krakovu možete pogledati na sledećem linku – Bukurešt Nova godina 2022a celokupnu ponudu za Novu godinu možete pogledati na linku – Nova godina 2022

Ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Telefon: 064/0029370 (Viber/WhatsApp

Email: office@lidertravel.rs

Autor: Stević Nebojša

>