Sicilija je jedno od najvećih i najživopisnijih ostrva na Mediteranu, a odlukuju je 2 milenijuma duga istorija, bogata kulturna baština i prelepa priroda. Ostrvo pripada Italiji, ali je kao zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, čak i drugačijim dijalektom, načinom života, kuhinjom. Siciliju odlikuju starorimsko, starogrčko, vizantijsko, arapsko i špansko kulturno nasleđe, te ona predstavlja neodoljiv spoj više različitih kultura i običaja.

Jedan od izleta koje smo spremili za Vas jeste i poseta gradovima Palermo i Monreale.

Dan počinjemo odlaskom do Palerma, petom po veličini gradu Italije, i prestonici ostrva Sicilija, sa preko milion stanovnika, koji je i  veliko upravno, kulturno i obrazovno središte.

Ono što je posebno interesantno, i zbog čega verovatno i znate za ovaj grad, jeste to da je i središte italijanske mafije. Ukoliko ste među mnogobrojnim ljubiteljima filmskog klasika ”Kum”, onda ćete uživati da lično vidite autentičnu scenografiju filma. Savoca i Forca d’ Agro su sela u kojima su takođe snimane neke od scena. Imaćete priliku da posetite i bar Vitelli, gde je sedeo čuveni Majkl Korleone.

Još jedan film koji je snimljen u obližnjem lučkom gradu Mesina, jeste ”Malena”, sa Monikom Beluči, u kome je doslovno opisan duh Sicilije.

Građevine koje su obeležje ovog prelepog grada su Gradska katedrala, građena od 12. veka, zatim manastir San Giovanni degli Eremiti, Crkva Svetog Katalda, Normanska palata, i mnoge druge koje ćemo imati prilike da vidimo za vreme našeg obilaska.

Kao što smo već rekli, grad je u sebi sačuvao uticaje mnogih kultura, koje se najviše osete u starom delu grada koji je sam po sebi velika turistička znamenitost.

Interesantno je da je jedna od većih znamenitosti Palerma i njegovo raznoliko stanovništvo. Šetajući Palermom, srešćete ljude iz različitih kultura koji svi zajedno prave atmosferu na gradskim ulicama puštajući muziku, đuskajući, i nudeći Vam da sa njima popijete čašu domaćeg vina ili Castello piva. Iz ovog razloga, turisti se u ovom gradu osećaju kao kod svoje kuće i stapaju se sa lokalnim stanovništvom.

Obići ćemo i Novu kapiju, palatu Normana, katedralu, Trg Quattro Canti, Trg Sramote, pozorište Politeama i Massima.

Imaćete, naravno,  i dovoljno slobodnog vremena za obilazak, šetnju, ručak u nekom od restorana tradicionalne kuhinje, i naravno šoping koji ovde nikako ne smete propustiti.

U blizini Palerma, nalazi se Monreale ka kom nastavljamo put. Monreale je gradić i opština u provinciji Palermo.

Sagrađen je na obroncima Monte Caputa, gde se pruža pogled na čuvenu plodnu dolinu Zlatna školjka (La Conca d’ oro) koja je poznata po uzgoju narandži, maslina i badema koji se izvoze u velikim količinama.


Monreale je najpoznatiji po katedrali koja je ukrašena velelepnim mozaicima i ilustracijama na zidovima koje ukazuju na tri stila – normansko-francuski, vizantijski i arapski.

Sagrađena je 1182. godine, kada je prva sicilijanska kraljevina doživljavala svoj procvat u ekonomskom, hrišćanskom i demokratskom smislu. Predstavlja najlepši primer normanske arhitekture i najveći je spomenik na Siciliji.