Drač iskustva i utisci

Drač iskustva: Još uvek velika nepoznanica srpskim turistima jeste severna i južna obala Albanije. Letovanje u Albaniji sa svojom obalom od 450 kilometara, peskovitim i stenovitim plažama, ljubaznošću domaćina, brojnim uređenim hotelima, izuzetno niskim cenama, možda čak i najnižim u regionu, može da parira mnogo većim konkurentima, Grčkoj, Bugarskoj, Italiji.

Za letovanje u Draču mogu se odlučiti svi oni koji vole da uživaju u većem primorskom gradu, gde će imati sve potrebne sadržaje za zabavu, provod, ali i odmor. Bilo da putuje porodica sa decom, parovi koji žele lepe plaže i obilaske ili mladi koji žele da uživaju u noćnom životu, Drač će biti dobar izbor.

Drač iskustva – lokacija

Drač (Durrës na albanskom) je primorski albanski grad, smešten u severnom delu Albanije i najvažnija je luka u zemlji. Drač zapljuskuje Jadransko more.

Ovaj primorski grad, pun palmi, uređenog šetališta, velike luke, modernih zgrada, mnoštvo hotela, barova i restorana, odaće vam utisak da ste u nekom drugom primorskom gradu, ne u Albaniji.

On danas broji oko 120.000 stanovnika, a sezona traje od maja do početka septembra. Mediteranska klima čini da leta budu suva i topla.

Drač iskustva

Drač je jedan od najstarijih gradova u ovom delu Evrope, a mnogi narodi prošli su kroz ovaj grad, počev od Grka, Rimljana, preko Vizantije, Venecije i na kraju Osmanlija.

U odnosu na to, menjala se i njegova arhitektura, a ono što je uvek bilo isto jeste značaj njegove luke na Jadranu. Danas je ovo jedan moderan grad.

Ukoliko ste razmišljali o letovanju u Albaniji i da odmor 2021. godine provedete tamo, a nemate ideju koje bi to letovalište bilo, ispratite tekst za više informacija.

Drač iskustva – sadržaji

Grad se deli na stari i novi deo. U novom delu smestili su se ponajviše hotelski kompleksi i moderne zgrade, dok se u starom delu nalaze lokaliteti još iz perioda starog Rima.

Mnogo je različitih stilova arhitekture u gradu, što vam govori o njegovoj interesantnoj istoriji.

Amfiteatar iz 2. veka, (lokacija) iz perioda je cara Trajana i jedan je od najvećih u ovom delu Evrope. Korišćen je do 4. veka, a mogao je da primi oko 20.000 ljudi. Danas je samo jedan njegov deo iznad zemlje, budući da se nema novca za dalja arheološka iskopavanja u ovom momentu.

Amfiteatar Drac

U gradu možete posetiti Istorijiski i Arheološki muzej (lokacija). Kalaja e Durresit (lokacija) je lepo očuvana tvrđava iz peroda Vizantije, kada je Drač bio značajna luka u ovom delu Jadrana.

Osim toga, iz Drača možete otći na jednodnevne izlete do Tirane ili Skadra. Nešto iznad Tirane, smestio se i Nacionalni park Štam Pas, koji dostiže visinu od 1250 metara.

Dominantna je borova šuma i mnoštvo jezera, a u parku je interesantan izvor Kraljice Majke, gde možete flašicu napuniti čistom izvorskom vodom. Na putu ka parku možete posetiti i grad Kruja, koji ima istoijski zanačajnu ulogu.

Drač iskustva

Drač utisci – restorani i kafići

Brojni restorani smestili su se u samom centru grada, a njihovi gastronomski ukusi poznati su širom Albanije. U Draču možete probati nacionalnu kuhinju, ali i Grčku i Italijansku.

Budući da je do pre par decenija, Drač bio glavni grad, negde se oseti ta njegova nadmoć u odnosu na ostale albanske gradove. U letnjim mesecima, u tavernama se često organizuju tematske noći albanskog folklora.

Noćni život takođe nije zanemarljiv. U letnjim mesecima sve postaje diskoteka na otvorenom. U starom gradu nižu se klubovi i kafići, dok se u julu održava dvodnevna žurka na otvorenom, na glavnoj gradskoj plaži.

Drač utisci – marketi i suvenirnice

Kaldrmisana ulica, koja ide od zamka do centra grada, najpoznatija je trgovačka ulica u gradu.

Od jutra su na ulicama brojne tezge, gde možete kupiti brojne albanske suvenire.

Možete pronaći proizvode od ručno tkanog tekstila, ručno klesanih drvenih suvenira, ali i domaću proizvedenu rakiju. Cene su za nekih 30% niže nego u grčkim turističkim centrima. Galaktik šoping centar (lokacija) najveći je i najpoznatiji u gradu.

Drač iskustva – plaža

Plaže u Draču, dugačke su po više kilometara i većinom su peskovite, sa brojnim plažnim barovima.

U samom gradu, odmah iza plaže smestili su se hotelski kompleksi, te ako pažljivo birate, možete biti smešteni samo na stotinak metara od plaže.

Bardhori je kamenita plaža u blizini Drača, sa čistim i trikiznim morem. Golem, Mali i Robit su plaže u blizini grada, uređene su i ušuškane borovom šumom. Plaža Spil je udaljena par kilometara južno od grada, idealna je za sve koji žele više mira i odmora, budući da je gradska plaža u Draču jako vesela i bučna.

Drač iskustva – zabava za decu

Peskovita plaža sa postepenim ulaskom u vodu, blizina apartmanskog i hotelskog smeštaja, brojni zeleni parkovi čine da ova lokacija bude popularna i među porodicama koje biraju da svoje mališane dovedu ovde.

Drač iskustva – kako doći i dokumenta

Ukoliko ste se odlučili da leto 2021. godine provedete u Albaniji, do vašeg letovališta možete doći na više načina, autobuskim, avio i sopstvenim prevozom.

Ukoliko putujete sopstvenim prevozom, najbolja varijanta je da putujete do Merdara, administrativni prelaz sa Kosovom i Metohijom, potom idete auto – putem do granice sa Albanijom, na prelazu Morina, i odatle auto – putem do letovališta.

Nemojte ni u jednoj soluciji da vas brine prelaz kroz južnu srpsku pokrajinu, odnosno KiM. Bezbedno je. Put je većim delom auto – put, te se brzo stiže. Od Novog Sada do Drača ima oko 700 kilometara i relativno je brzo i bezbedno za putovanje. Ulaz na Kosovo i Metohiju je moguć uz ličnu kartu, a ako deca nemaju istu, potreban im je izvod iz matične knjige rođenih, kao i jedna fotografija. Svakako, pre putovanja se još jednom informišite šta vam je od dokumentacije potrebno za put.

Drač utisci – smeštaj

Brojne su smeštajne jedinice u Draču.. Neke se nalaze u samom gradu, neke su smeštene na par kilometara od samog grada, a u blizini neke od popularnih plaža. U zavisnosti od vaših afiniteta možete odabrati najbolju opciju za vas, a ponudu hotela možete pogledati na sledećem linku – letovanje Drač.

Albanian-star

Ukoliko ste već putovali u Albaniju na more, podelite sa nama utiske o cenama, smeštaju, izletima i šta vam se najviše dopalo. Ukoliko razmišljate da tek putujete na albansko primorje, kontaktirajte nas putem telefona ili e – maila, kako bismo vam pomogli u odabiru smeštaja.