Dubai | Česta pitanja

Dubai – Česta pitanja. Potrudili smo se da u ovom kratkom tekstu rešimo sve vaše nedoumice i odgovorimo na česta pitanja vezana za putovanje u Dubai.

1. Zainteresovan / a sam za putovanje u Dubai, šta dalje?

Predlažemo Vam da pogledate ponudu hotela za Dubai putovanje. Cene svakog hotela se nalaze u cenovniku ispod naziva aranžmana. Svaka cena koja se nalazi u cenovniku odnosi se na celokupnu uslugu po osobi (all inclusive usluga + avio prevoz sa svim taksama + transferi). Iznad cene možete pročitati broj noćenja na koji se ista odnosi. 

2. Kako da rezervišem?

Kontaktirajte nas – putem broja telefona, putem mejla, upita na sajtu ili ličnim dolaskom u našu poslovnicu.

3. Kada je najbolje posetiti Dubai? Kakvo je vreme?

Odgovor na prvo pitanje u velikoj meri zavisi od Vaših želja i potreba. Bitno je naglasiti da aranžmane za Dubai radimo u toku cele godine sa veoma čestim terminima polazaka, što dovoljno govori o popularnosti samog mesta tokom cele godine, kao i broju putnika koji putuje sa nama.

More na koje izlazi Dubai je jedno od najtoplijih mora na svetu a temperature su visoke veći deo godine.

4. Da li je potrebna viza za ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate?

Za državljane Republike Srbije viza nije potrebna. Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza.

5. Šta mi je sve potrebno od dokumentacije za putovanje u Dubai (UAE)?

Dokumentacija i papirologija… Mnogima se diže kosa na glavi od same pomisli da je za putovanje potrebno još nešto osim pasoša. Ali ne brinite, uz našu asistenciju sve će se lako završiti.

  • Potrebno je da imate važeći pasoš republike Srbije koji važi minimum 6 meseci od datuma završetka putovanja. Ukoliko nemate državljanstvo Srbije kontaktirajte nas ili pozovite ambasadu Ujedinjenih Arapskih Emirata.
  • Negativan PCR test. Test se radi 2 dana pred put i mi ćemo Vam isti zakazati (osim ukoliko želite sami) u nadležnoj ustanovi u vašem gradu ili gradu koji je najbliži vašem. Deca do 12 godina starosti (11,99) se ne moraju testirati,
  • Putno zdravstveno osiguranje (sa covid dodatkom). Možete ga kupiti kod nas ili u nekoj osiguravajućoj kući. 
To je to. Nije komplikovano, zar ne? 🙂

6. Da li se negde preseda prilikom leta i koliko traje let?

Nema presedanja, let je direktan (čarter let). Let između Beograda i Dubai-a traje oko 5 sati i 20 minuta. Glavna saobraćajnica u Dubai-u je Sheikh Zayed Road. Ima 14 traka i povezuje sve Emirate. 

7. Koliko prtljaga mogu da ponesem?

Dozvoljeni prtljag na letovima kompanije “Fly Dubai” je 20 kg i 7 kg za ručni prtljag.

8. Da li je obavezno nošenje maski u avionu?

Nošenje maske je obavezno u avionu. 

9. Da li postoji sef u sobi?

Skoro sve sobe u hotelima u našoj ponudi imaju sef. Korišćenje istog je besplatno za sve naše putnike. Dragocenosti takođe možete ostaviti i u sefu na recepciji. 

10. Da li postoji wifi?

Svi hoteli u našoj ponudi imaju besplatan wi-fi (na recepciji). U najvećem broju hotela isti je besplatan i u sobama.

11. Da li mogu da se prijavim sam / sama?

Naravno. U ponudi imamo i jednokrevetne sobe. Često dobijete i dvokrevetnu sobu samo za sebe. 

12. Koja valuta se koristi u Dubai-u?

Valuta koja se koristi u Emiratima i u samom Dubai-u je dirham (AED). Za 1 evro se, otprilike, može dobiti 4, 4.5 dirhama.

13. Kakav je prevoz u gradu? 

Dubai je grad koji ima preko 3.5 miliona stanovnika, ali su sve lokacije u Dubaiju lako dostupne. Glavna prevozna sredstva u ovom gradu su: taksi, metro i šatl busevi iz hotela. 

Taksi prevoz u Dubai-u je dosta povoljniji od nekih drugih svetskih metropola. Prosečna cena taksija iznosi oko 1€ po kilometru. Tokom noći je aktivna druga tarifa pa se cene kreću između 2 i 2.50€. Naravno cene zavise od prevoznika i kompanija. 

Pored taxi prevoza, još jedan popularan prevoz u Dubai-u je metro. Cena dnevne karte za metro je oko 5€. Dnevna karta je validna do 23:59, te ako je kupite u 14:00, karta neće važiti 24h (do 14:00 sledećeg dana), već do ponoći istog dana.

Veliki broj hotela ima šatl buseve koji tokom dana (jednom ili nekoliko puta) prevoze goste hotela do najbitnijih lokacija u gradu ili do plaže. Neki hoteli traže rezervaciju unaped, pa je najbolje proveriti sa recepcijom oko rasporeda i uslova korišćenja šatl buseva.

14. S obzirm da je Dubai veliki grad, koju lokaciji da izaberem?

Ukoliko bismo mogli da napravimo grubu podelu lokacija hotela u našoj ponudi ona bi bila:

  • Hoteli u gradu 
  • Hoteli u Dubai Marini
  • Hoteli na Jumeirah plaži
  • Hoteli na Palmi

Ukoliko u Dubai idete najviše zbog obilazaka onda ima smisla uzeti neki od hotela u gradu (u proseku su jeftiniji u odnosu na ostale hotele sa našeg spiska), ali su uglavnom udaljeni od plaža. Ukoliko boravite u nekom gradskom hotelu ili hotelu koji nema svoju plažu možete koristiti javne plaže koje su dostupne svima ili platiti „Day pass“ i koristiti plažu nekog hotela ili beach club-a. Dnevna ulaznica za hotelsku plažu je između 35€ i 70€ (za hotele ) i najčešće je u taj iznos uključena konzumacija hrane i pića. 

Ukoliko u Dubai idete zbog kupanja onda više smisla ima da uzmete hotele na plaži ili na Palmi. Hoteli na Palmi su, kao što pretpostavljate (u proseku) najskuplji. Dešava se da putnici rezervišu hotel u gradu i da ih ta opcija (zbog troškova prevoza i ulaza na plažu) na kraju izađe skuplje. 

15. Plaže u Dubai-u?

Pored privatnih plaža (u vlasništvu, odnosno zakupu hotela) postoje i javne plaže dostupne svima. Na ovim plažama možete postaviti Vaš peškir i suncobaran bez ikakve doplate (ulaznice, pića, plaćanja ležaljke). U blizini najpopularnijih plaža postoje mnogobrojni kafići, barovi, restorani, prodavnice.

16. Koji se električni utikači i napon koriste u Emiratima. 

Utikači i napon su isti kao i kod nas. (220V).

Ako smo zaboravili nešto da napišemo molimo Vas da nam javite kako bismo dopunili listu. 🙂