Uz obalu Beotike i Atike od severnih Sporada, pa do ostrva Andros, prostire se drugo po redu najveće ostrvo Egejskog mora. Od radoznalih očiju turista, dugo je uspevalo da se vešto krije pod gustom borovom šumom. Predivnu floru i faunu, povoljnu klimu, maslinike, voćnjake smokve, plantaže pistaća i svetlucavo more, meštani su dugo sebično čuvali za sebe, a onda su ovaj raj na zemlji otkrili i Atinjani, na samo 80-ak kilometara od njihovog grada. Ostrvo Evia je pravo turističko osveženje, i oni koji ga biraju, upuštaju se u pravu grčku avanturu.

Evia može da se ponosi prirodnim lepotama i brdovitim krajolicima, industrijski razvijenim gradovima, plodnim ravnicama i na kraju mnoštvom šljunkovito-peščnih plaža i toplim morem. Gostoprimljivi meštani ovog ostrva spremaju najbolje morske plodove i tradicionalna jela koja su na ostrvo, pored Grka, doneli Turci i Albanci koji su ga nekada naseljavali. Neke od ovih specijaliteta, i to po povoljnim cenama, možete okusiti u brojnim porodičnim restorančićima širom ribarskih sela. Pored sjajnih jela, domaćice ovog duguljastog ostrva su vešte i u ručnom radu pomoću kojeg izrađuju prepoznatljive predmete koji vas neće ostaviti ravnodušnim, niti bez suvenira za poneti kući. Bogata istorija i lokaliteti stariji nego bilo koje drugo grčko ostrvo, inspiracija su večnim putnicima i istraživačima. Međutim, zbog same veličine ovog sunčanog ostrva, još mnogo uvala i vrhova će još dugo ostati očuvani i netaknuti.

Najveće bogatstvo ostrva su ipak termalni izvori, iz kojih vruća voda sa stena i pukotina direktno pada u more i bazene mnogih hotela i lekovitih centara banje Edipsos. Po legendi, ova banja je nastala na molbu boginje Atine, koja je od Hefesa tražila mineralne vode u kojima bi mogao da se okrepi Herkules, nakon što izvrši njenih 12 zadataka. Edipsos je prva i najstarija banja u Grčkoj, a spominjana je još u delima Aristotela. Termalni izvori izviru sa čak 3000m dubine, a voda dostiže temperaturu do 80 stepeni. Oduvek je predstavljala atrakciju i savršeno mesto za relaksaciju, ali i zabavu, pa su je tokom istorije posetili Čerčil, Marija Kalas, Onazis, pa čak i Petar I Karađorđević.

Nalazi se na severozapadu ostrva, građena je u modernom stilu i okružena brdima koja štite ovu lekovitu oazu. Ostrvo je okupano suncem tokom duge sezone, a Edipsos se odlikuje i izuzetno toplim prolećem. Interesantno je da je Evia, a pogotovo Edipsos, primamljiva destinacija tokom cele godine, a ne sam tokom letnje sezone, kao većina mediteranskih ostrva koja već sredinom septembra upadaju u zimsku melanholiju, koja se razvedrava tek krajem maja. Ovo ne čudi ako se uzme u obzir da ga krasi veliki broj kafića, restorana, igrališta za decu, pijaca i svih objekata koji obezbeđuju kako sadržajan odmor turistima, tako i svakodnevni život meštana. Turisti navode da zbog svoje arhitekture, podseća na Nicu.  

Sve upućuje na to da će Evia još dugo golicati maštu onima koji sanjaju savršen odmor i inspirisati na istraživanje one koji svoje letovanje vole da provedu aktivno. 

Našu ponudu za Eviu možete pogledati na linku.