Negde između sjajnih plaža, divnog mora, zadivljujuće arhitekture i uzbudljivog noćnog provoda, morate napuniti energiju za sve što Španija nudi. Za one kojima obroci predstavljaju ritual i uživanje, a ne samo žvakanje, pripremili smo listu španskih tradicionalnih jela i pića, koja će upotpuniti vašu odlazak u Španiju i zbog kojih ćete joj se uvek vraćati.

PAELLA

Ovo je Špansko tradicionalno jelo, nastalo u Kataloniji, a ime je dobilo po plitkoj tepsiji sa dve ručke u kojoj se pravi, i to na otvorenoj vatri. Glavni sastojci su pirinac, povrće i meso poput piletine ili kobasica ili morski plodovi. Prava paelja jede se u paru ili grupno, direktno iz velike tepsije u kojoj je napravljena.

TORTILLA DE PATATAS

Iako tortilju znamo kao nešto potpuno drugo, španska tortilji je nešto poput omleta. Ovo jelo od spolja izgleda kao na primer, torta, i seče se na parčad, a sastoji se od krompira i luka, presutim izmućkanim jajima, te podseća na musaku. Dobro poznatim i svakodnevnim ukusima, posebnu čar daje aroma maslinovog ulja.

TAPAS

Sigurno ste čuli za tapas. Tapas doduše nije specifično jelo, već, recimo, skup različitih jela, i način na koji španci uživaju u hrani. To su zapravo zalogaji, ili male porcije različite hrane. Najčešće je to npr. porcija punjenih šampinjona, tanjir sira ili prsute, tanjir maslina, šnicle na hlebu, šargarepe ili rotkvice u masilonovom ulju. S obzirom na  skromnu količinu, tapas se ne preporučuje kao celokupan obrok kada ste gladni. Na mnogim mestima čak ne znate ni kakav tačno tapas ćete dobiti, ali to i jeste čar tapasa. Idete od jednog do drugog bara na piće, i u svakom naručite ponešto da grickate, pa čak često više ljudi dobije tapas na istoj tacni, te zajedno dele hranu, što za njih predstavlja vrstu upoznavanja i druženja. Španci imaju veliku dozu opuštenosti u svakom aspektu života, pa i u hrani.

CHURROS

Churosi su vrsta hrskavih grisina ili štapića, koji su pohovani i najčešće posuti šećerom. Jedu se kao doručak, desert ili užina, tako što se umaču u topli čokoladni napitak.

HORCHATA

Horčata ili Orćata je najpopularniji španski napitak. Glavni sastojak je bademovo mleko, a pije se kao osveženje, s obzirom na to da se služi veoma hladan.

FARTONS

Uz Churrose, čokoladu i Orćatu, jedino što fali da upotpuni slatki obrok su Fartoni. Predstavljaju vrstu slatkih kifli ili duguljastih kolača, često prekriveni glazurom od šećera. Nastali su u Kataloniji, te nećete imati poteškoća da ih pronađete u Barseloni.

CAVA

Sad kad smo vam otvorili apetit tapasom, najeli paeljom i zasladili Churrosima, vreme je da nešto popijete! Cava je tradicionalno  penušavo vino u Španiji. Može biti belo ili rose i pravi se od lokalnih grožđa. Samo vino koje je napravljeno po specifičnoj i tradicionalnoj španskoj metodi može biti Cava, dok su ostala šampanjci, ili jednostavno „penušavo vino“.

TINTO DE VERANO

Vina nikad dosta, a sada i u crnoj verziji. Tinto de verano je osvežavajuće vino, slično sangriji, ali jednostavnije. Sastoji se od crnog vina i sode. Kada naručite tinto de verano, obratite pažnju da vam ga naprave sa španskom sodom, kako se pravilno i pravi, a ne sa nekim od popularnih gaziranih pića.

Nadamo se da vam nismo previše probudili glad i žeđ, ali sve što će vas navesti na to da što pre posetite, jer fantastična Španija je sigurno odlična stvar po vas.

 

Autor: Olja Bilinović