Hurgada Egipat | Česta pitanja

Hurgada i Egipat | Česta pitanja

Hurgada i Egipat - Česta pitanja. Potrudili smo se da u ovom kratkom tekstu rešimo sve vaše nedoumice i odgovorimo na česta pitanja vezana za putovanje u Egipat.

1. Zainteresovan / a sam za putovanje u Hurgadu / Egipat, šta dalje?

Predlažemo Vam da pogledate ponudu hotela za Hurgada letovanje. Cene svakog hotela možete pogledati klikom na naziv hotela a potom na cenovnik istog. Svaka cena koja se nalazi u cenovniku odnosi se na celokupnu uslugu po osobi (all inclusive usluga + avio prevoz sa svim taksama + transferi). Iznad cene možete pročitati broj noćenja na koji se ista odnosi.

2. Kako da rezervišem?

Kontaktirajte nas - putem broja telefona, putem mejla, upita na sajtu ili ličnim dolaskom u našu poslovnicu.

3. Kada je najbolje posetiti Hurgadu / Egipat? Kakvo je vreme?

Odgovor na ovo pitanje u velikoj meri zavisi od Vaših želja i potreba. Bitno je naglasiti da aranžmane za Hurgadu radimo u toku cele godine sa veoma čestim terminima polazaka, što dovoljno govori o popularnosti samog mesta tokom cele godine, kao i broju putnika koji putuje sa nama.

Crveno more, na koje izlazi Hurgada je jedno od najtoplijih mora na svetu a temperature su visoke veći deo godine. Špic sezone sa najvećim brojem gostiju je u periodu od aprila do juna, i septembra do novembra. Više informacija o temperaturi vazduha i mora po mesecima možete pogledati na sledećem linku - vreme u Hurgadi.

 Hurgada i Egipat Česta pitanja

4. Da li je potrebna viza za ulazak u Egipat i kako se vadi?

Viza je neophodna za građane Srbije. Turistička viza se dobija na aerodromu i plaća se 25$. Više informacija o vizi za Egipat možete pogledati na sledećem linku - viza za Egipat.

Svi strani državljani koji koriste usluge naše agencija su u obavezi da se raspitaju o viznom režimu Egipta kao i da u pasošu sa kojim izlaze iz Srbije imaju ulazni pečat na teritoriju Srbije.

Putnici koji poseduju putnu ispravu BiH moraju sami vizirati svoj pasoš u ambasadi Egipta u Sarajevu, u protivnom njihovo putovanje neće moći da se realizuje. Nosioci pasoša BiH mogu prilikom ulaska u zemlju dobiti dodatni pečat u svoj pasoš i u toj situaciji su dužni da isto prijave vodiču prilikom info sastanka.

Svi putnici sa pasošem BiH koji dobiju dodatni pečat moraju se javiti kancelariji turističke policije radi procedualne aktivnosti registrovanja boravka u Egiptu. U slučaju da se putnici ne jave kancelariji turističke policije rizikuju plaćanja kazne prilikom izlaska iz zemlje.

5. Šta mi je sve potrebno od dokumentacije za putovanje u Egipat?

Dokumentacija i papirologija... Mnogima se diže kosa na glavi od same pomisli da je za putovanje potrebno još nešto osim pasoša. Ali ne brinite, uz našu asistenciju sve će se lako završiti.

  • Potrebno je da imate važeći pasoš republike Srbije koji važi minimum 6 meseci od datuma završetka putovanja. Ukoliko nemate državljanstvo Srbije kontaktirajte nas ili pozovite ambasadu Egipta.
  • Putno zdravstveno osiguranje (sa covid dodatkom). Možete ga kupiti kod nas ili u nekoj osiguravajućoj kući.

To je to. Nije komplikovano, zar ne? :)

6. Da li mislite da je 13 noćenja puno za boravak?

Prilikom odgovora na ovo pitanja moramo se dotaći i većini bitnog finansijskog momenta. Razlika u ceni aranžmana od 10 i 13 noćenja nije velika. U nekoliko hotela se ona kreće oko 50€ za koje dobijate dodatnih 3 noćenja u sjajnim hotelima sa all inclusive uslugom. Nemate razloga za dodatne vanpansionske troškove, a odmor ćete moći da iskoristiti mnogo kvalitetnije.

Ukoliko se odlučite za ovu opciju naša preporuka je da prvih nedelju dana odmarate i uživate u rizortu, a drugu nedelju, nakon što se napunite pozitivnom energijom, iskoristite na neki od mnogobrojnih izleta. Kada je u pitanju pozitivan uticaj na zdravlje, i fizičko i psihičko, mislimo da je izlišno davati komentar.

7. Da li se negde preseda prilikom leta i koliko traje let?

Nema presedanja, let je direktan (čarter let). Let između Beograda i Hurgade traje između 3 i 3 i po sata.

8. Koliko prtljaga mogu da ponesem?

Na letu prevoznika Air Cairo dozvoljen je jedan prtljag maksimalne težine 23 kg i jedan ručni prtljag maksimalne težine 7 kg.

Na letu prevoznika Air Serbia dozvoljen je jedan prtljag maksimalne težine 23 kg i jedan ručni prtljag maksimalne težine 8 kg.

9. Da li postoji sef u sobi?

Skoro sve sobe u hotelima u našoj ponudi imaju sef. Korišćenje istog je besplatno za sve naše putnike. Dragocenosti takođe možete ostaviti i u sefu na recepciji.

hurgada i egipat česta pitanja

10. Da li postoji wifi?

Svi hoteli u našoj ponudi imaju besplatan wi-fi (na recepciji). Internet u sobama se plaća u skoro svim hotelima (osim ukoliko Vam je soba do recepcije pa uspete da se zakačite za isti).

Svim putnicima preporučujemo kupovinu sim kartice na aerodromu ili u gradu (Vodafone se pokazao kao najpouzdaniji), kako biste imali internet u svakom trenutku. Okvirna cena kartice je od 15 do 30 dolara (od 15 do 30GB).

11. Da li treba da nosim svoje peškire (za brisanje / za plažu)?

Prilikom čišćenja sobe (svakodnevno), osoblje zaduženo za higijenu soba će zameniti prljave peškire čistim, tako da nema potrebe da Vam peškiri zauzimaju mesto u koferu.

U skoro svim hotelima dobijate karticu sa kojom zadužujete čist peškir za plažu. Po završetku korišćenja peškira, isti vraćate i dobijate svoju karticu nazad. Uslugu možete koristiti svakodnevno, čak i više puta dnevno, i apsolutno je besplatna. Prostorija sa peškirima se najčešće nalazi uz plažu.

12. Planiram da putujem sa decom. Da li se Hurgada preporučuje za decu?

Da. Hurgada je idealno letovalište za porodice sa decom (i malom i velikom). Hoteli poseduju veće i manje bazene (za decu) sa toboganima. U ponudi takođe imamo i hotele sa aqua-parkom (besplatno korišćenje) kojim su deca oduševljena, a i mi smo moramo priznati. :)

U hotelima se nalazi više animatora koji će se potruditi da i Vama i Vašoj deci to bude boravak za pamćenje. Ne treba da napominjemo da su sve ove usluge uključene u cenu.

13. Da li mogu da se prijavim sam / sama?

Naravno. U ponudi imamo i jednokrevetne sobe. Često dobijete i dvokrevetnu sobu samo za sebe.

14. Da li je Egipat bezbedan?

Turizam predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda za ekonomiju Egipta i vlada je preuzela značajne korake da osigura bezbednost turista. Egipatski gradovi su veoma sigurni i policija i vojska veoma često patroliraju. Na prvi pogled Vam to može izgledati neobično ali se veoma brzo naviknete i bude Vam drago što je bezbednost na prvom mestu.

Ovo je posebno izraženo na aerodromima i mestima gde turisti često borave. U turističkim mestima osim redovne policije postoji i turistička policija. Egipćani imaju visoku reputaciju ljubaznosti i veoma pozitivnog odnosa prema turistima.

15. Koja valuta se koristi u Egiptu i da li prihvataju kartice?

Zvanična valuta u Egiptu je egipatska funta, ali su evro i dolar široko prihvaćeni u svim turističkim zonama. Kartice takođe primaju u svim hotelima i na mnogim drugim lokacijama, ali ne svuda. U većini prodavnica, restorana itd. ne prave razliku između dolara i evra, odnosno cena je ista bez obzira u kojoj od ove dve valute plaćate.

Zbog toga savetujemo da ponesete dolare, i to što više dolara u manjim apoenima. Ukoliko želite da promenite novac u egipatske funte, to možete učiniti na aparatima za menjanje novca koji se nalaze u svim turističkim zonama.

16. Da li su svi hoteli u centru?

Nisu, ali to je poslednja stvar koja treba da Vam bude bitna prilikom odlučivanja o izboru hotela. Cena taksija se kreće između 1$ do 5$ za prevoz od većine hotela do centra grada.

Uvek insistirajte da se dogovorite o ceni prevoza pre nego što uđete u taksi i uvek imajte spreman tačan iznos koji se dogovorite. U Hurgadi posluje i kompanija Uber, na čije usluge su mnogi već navikli.

hurgada-i-egipat-cesta-pitanja

17. Da li je cenkanje često u Hurgadi / Egiptu?

Da. Veoma je često. Pripremite se na to da u većini prodavnica cene nisu istaknute i da će prodavci pokušati da Vam prodaju po većoj ceni od realne. Prodavci će Vas često pitati iz koje zemlje dolazite (kako bi procenili vašu platežnu sposobnost) i prema tome formirali početnu cenu. Na vama je da se cenkate i da je oborite. :)

Jedan od čestih trikova koji koriste je da se prvo upoznaju sa Vama, da insistiraju da Vas posluže pićem ili nekom poslasticom. Veoma su ubedljivi i u tom performansu će na najmaštovitije načine pokušati da uspostave prijateljski odnos sa Vama, koji će veoma brzo biti pokvaren ukoliko posle toga ne kupite ništa od njih. Arapi su jedni od najboljih trgovaca na svetu.

18. Koji se električni utikači i napon koriste u Egiptu.

Utikači i napon su isti kao i kod nas. (220V).

19. Da li je alkohol dozvoljen u Egiptu?

Kao što znate, alkohol se služi u barovima u hotelu (besplatno), ali treba da imate na umu da je Egipat većinski muslimanska zemlja i da alkohol nije široko dostupan van hotela i rizortova. Postoje prodavnice koje prodaju alkohol, ali ih je veoma malo i za kupovinu u njima Vam je potreban pasoš.

Postoje određana pravila i uslovi pod kojim možete da kupite alkohol (uz lična dokumenta), ali se ista proizvoljno tumače i primenjuju. Takođe postoje prodavnice koje će Vam krišom prodati alkohol, iako nemaju dozvolu za to. Iz Srbije možete poneti jednu litru alkoholnog piće po osobi.

20. Da li postoje izleti i koji su?

Postoji veliki broj veoma zanimljivih izleta u Hurgadi. S obzirom da ih je mnogo, više o njima možete pročitati na sledećem linku Hurgada izleti.

Ako smo zaboravili nešto da napišemo molimo Vas da nam javite kako bismo dopunili listu. :)