Iskustva i utisci – šta videti na Kefaloniji

Šta videti na Kefaloniji?

Kefalonija je najveće ostrvo u Jonskom moru i nalazi se južno od Lefkade i legendarnog ostrva Itaka (gde ćete, u okviru izleta u vidu krstarenja koji nudimo za Vas moći i da odete) i severno od Zakintosa. Ukoliko ste ovo leto planirali da krenete put ovog divnog ostrva, sigurno ste se pitali šta videti na Kefaloniji? U ovom tekstu spremili smo po nama najbitnije stvari koje treba da obiđete dok ste na letovanju.

Prema verovanju, Kefalonija je dobila ime na osnovu samog njenog izgleda – ''Ostrvo s glavom'' ( na grčkom Kefalos znači glava), ali i da je dobila ime po mitskom, antičkom heroju Kefalosu, koji je inače bio Odisejev pradeda i koji je ovo ostrvo dobio na poklon pomažući Mikenima u jednom od njihovih ratova.

Burna prošlost i bogata istorija učinili su da uz veliki broj istorijskih gradova i spomenika možete oživeti vremena antičkog, rimskog i venecijanskog doba, a pored toga, putovanje na Kefaloniju je idealna za one koji pre svega uživaju u prelepoj prirodi, kristalno čistom moru i prelepim peščanim plažama, ali i drugim zanimljivostima od kulturno-istorijskog značaja.

1. Plaže Kefalonije

Obilazak četiri najlepše plaže Kefalonije takođe spada u naše izlete, koje možete kupiti u okviru narukvice kada krenete na put. Teško je reći sa sigurnošću koja plaža na ovom divnom ostrvu odnosi pobedu najlepše plaže. Sve plaže zapljuskuje tirkizno plavo i kristalno čisto more, koje hladi vreo pesak pod nogama, te je doživljaj na svakoj od ovih plaža jedinstven.

Nude vam se, takođe, mnogi sportovi na vodi ili pesku, a ukoliko ste, sa druge strane, neko ko više voli da dane provodi na žurkama uz dobre koktele, na nekim plažama ovog ostrva moći ćete da zadovoljite i tu potrebu.

šta videti na Kefaloniji

Myrthos Beach

Myrthos Beach - lokacija

Myrthos Beach je najslikanija pa samim tim i najpoznatija plaža Kefalonije i uz Navajo sa Zakintosa spada u najpoznatije na Jonskom moru, i u top 10 plaža uopšte u Grčkoj. Ovu lepoticu odlikuje divlja lepota i netaknuta priroda koja u spoju sa izrazito čistim tirkiznim morem odaje utisak raja.

antisamos

Antisamos

Antisamos - lokacija

Druga plaža koju ćete imati prilike da posetite je plaža Antisamos koja je dobro opremljena ležaljkama, suncobranima i ima odličan bar u zaleđu plaže u kom možete nešto pojesti ili osvežiti se.

šta videti na Kefaloniji

Skala beach

Skala beach - lokacija

Prelepa peščana plaža Skala beach ne zaostaje za prethodne dve. Locirana je na jugoistoku ostrva u istoimenom gradu. Obzirom da je ova plaža praktično produžetak grada, ona obiluje kafićima, barovima, restoranima, mini marketima tako da ćete imati sve što Vam je neophodno za udoban morski dan, a i ova plaža je odličan izbor za one koji žele kombinaciju odmora na pesku i provoda u nekom od kafića sa dobrom muzikom.

xi beach

Xi Orange

Xi Orange - lokacija

Poslednja, ali ne i manje bitna i zanimljiva plaža na koju Vas vodimo jeste takozvana Narandžasta plaža koja je naziv dobila po svom interesantnom izgledu. Xi Orange je poznata po čudnoj kombinaciji peska, šljake i sunca koji  joj daje ovaj izrazito narandžast izgled koji će Vam svakako idealno doći ukoliko ste ljubitelj romantičnih slika i magičnih zalazaka sunca.

Priroda na Kefaloniji

Bogatstvo prirode Kefalonije nije samo drveće i zelenilo, već je samo tlo na kom se ovo ostrvo nalazi, pravo čudo prirode tako da prilikom svog letovanja na ovoj destinaciji možete da očekujete pravi prirodni raj! Kažu da lepota dolazi iznutra, tako su i geološki fenomeni koji se odvijaju ispod površine Kefalonije doprineli spoljašnjoj lepoti ovog ostrva. Neki od tih fenomena su svakako Drogarati pećine, Melisani jezero, a tu su i ruševine grada Sami i nezaobilazne planine i vetrenjače bez kojih Kefalonija, ne bi bila Kefalonija, i zbog kojih je u poslednjih nekoliko godina na ostrvu zaživelo veliko interesovanje investitora za uspostavljanje vetroelektrana.

2. Drogarati pećina

Drogarati pećina - lokacija

šta videti na Kefaloniji

Otkrivena je pre 300 godina, a za javnost je dostupna od 1963. godine. Otkrivena je neposredno nakon što je jak zemljotres izazvao obrušavanje koje je otkrilo ulaz u pećinu. Pećina je, prema speleolozima koji su je istraživali, stara oko 150 miliona godina i izuzetno je redak geološki fenomen.

šta videti na Kefaloniji

Poznata je po izuzetnim formacijama stalaktita i stalagmita, i sastoji se iz dva dela. Deo koji je dostupan turistima sastoji se iz dugačkog hodnika koji vodi do Kraljevskog balkona koji predstavlja prirodnu platformu stalaktita koji savršeno reflektuju svetlost kreirajući magičnu atmosferu.

3. Melisani

Meliasni - lokacija

Jezero Melisani

Jezero u pećini, nalazi se u neposrednoj blizini sela Sami i jedno je od najznačajnijih prirodnih atrakcija za turiste koji se odluče da letuju na Kefaloniji. Ovo interesantno jezero nalazi se ni manje ni više nego u unutrašnjosti pećine. Dubina jezera je 20-30 metara, a kada je sunce na pravom mestu (obično u podne) zraci obasjavaju vodu i stvaraju čarobnu iluziju kojom pećina iznenada biva osvetljena plavičastim svetlom.

4. Ruševine grada Sami

Drevni Sami - lokacija

Drevni Sami bio je sopstveni, nezavisni polis od izuzetne moći, naseljen još od kamenog doba. Ovaj snažan grad nalazio se na vrhu litice, gde se i danas, sa ruševina, pruža fantastičan pogled na planine u okolini i prelepo more u podnožju. Pominjanja ovog drevnog grada nalaze se u Homerovoj poeziji (Heliad, Odiseja) kada su se Sami borili u Trojanskom ratu.

šta videti na Kefaloniji

Iako bi se ovo mesto moglo svrstati, pre svega, među istorijske atrakcije i arheološka nalazišta na Kefaloniji, ipak ta kombinacija prirode i savršenog pogleda koji se pruža sa vrha zasluženo svrstava ovo mesto i u najlepše prirodne atrakcije.

5. Krstarenje do Itake

Itaka Kefalonija

Jedna od bitnijih stvari na našoj listi "šta videti na Kefaloniji" je definitivno ostrvo Itaka.

Za Itaku su rekli :''Itaka nije samo ostrvo. To je svetski simbol destinacija na putovanjima avantura i nostalgija.'' Itaka je povezana sa celim svetom kroz Homera i Odiseju. Dostiglo je svoj vrhunac upravo kada je Homer napisao svoje delo, oko 1000 godina pre naše ere. Obala Itake je impresivna zbog mnoštva peščanih i skrivenih plaža okruženih beskrajnim zelenilom i kristalno čistim morem. Filiato i Gidaki su najlepše plaže ovog interesantnog mesta, i ukoliko odete sa nama na ovaj izlet imaćete priliku da ih vidite.

šta videti na Kefaloniji

Posećujemo i Vati, prestonicu Itake, u kojoj se posebno oseća nostalgična atmosfera zbog jedinstvenog spoja istorije i umetnosti. Imaćete priliku da posetite predivan arheološki muzej, ili da, ukoliko više volite, uživate u kafici ili šopingu po interesantnim sokačićima i sporednim uličicama ovog tradicionalnog jonskog grada.

Ukoliko se, dakle, odlučite da posetite Kefaloniju sa nama ovog leta, što svakako jeste naša topla preporuka, Itaka je nezaobilazno mesto na kom Vas čeka dan posle kog ćete biti bogatiji za mnoga iskustva.

5. Argostoli

Argostoli je glavni grad rajske Kefalonije, smešten u dubokom prirodnom zalivu Eponimous. Nalazi se na jugu ostrva i sa istočne obale, ušuškan u brda prekrivena netaknutom bujnom borovom šumom. Nekada su grad krasila divna venecijanska zdanja, koja nisu uspela da odole velikom zemljotresu 1953. godine, kada se u samo pola minuta, celo ostrvo podiglo za čak 60 centimetara!

Argostoli

Iako se ostvro ubrzo oporavilo, nažalost nije povratio nekadašnji klasični izgled. Tradicionalna arhitektura i lokalne boje zanemarene su prilikom renoviranja koje je finansirala grčka vlada, te je ostrvo poprimilo moderan, ali interesantan izgled.