Istanbul iskustva i utisci | Vodič kroz Istanbul

Istanbul iskustva i utisci

Istanbul iskustva: Putovanje u najveći grad Turske nalazi se na vrhu liste želja svih ljubitelja avanture i putovanja. Oni koji žele da osete atmosferu ovog ubrzanog grada, koji zaista ima neki neverovatan šmek, vraća vas u stara vremena, nudi i pruža zaista mnogo. Upravo zbog svoje posebnosti ne čudi što je putovanje u Istanbul izbor mnogih turista.

Istanbul iskustva

Istanbul je najmnogoljudniji grad Turske, kao i kulturni i finansijski centar ove zemlje. Smešten je sa obe strane Bosfora, (uski tesnac između Crnog mora i Mramornog mora). Istanbul mostovima povezuje Aziju i Evropu. Procenjuje se da Istanbul ima između 13 i 19 miliona stanovnika, što ga čini jednim od najvećih gradova u Evropi i svetu.

Istanbul je podeljen u 8 delova - distrikta:

 • Sultanahmet-Stari grad
 • Galata
 • Novi deo grada
 • Bosfor
 • Zlatni rog
 • Prinčevska ostrva
 • Azijska strana
 • Zapadno predgrađe Galate

Istanbul - kratka istorija

Proširujući svoje carstvo, po naredbi rimskog cara Konstantina Velikog, carski grad Konstantinopolj, bio je skoro hiljadu godina poslednja prestonica Rimskog (kasnije nazvanog Istočno-rimsko ili Vizantijsko) carstva. 

29. maja 1453. godine osmanlijski Sultan Mehmed II, zauzima Konstantinopolj, a grad menja ime u Istanbul. Ovaj događaj u istoriji se koristi da označi kraj srednjeg veka. Sredinom 16.veka, Istanbul sa skoro pola miliona stanovnika, bio je glavni kulturni, politički i komercijalni centar carstva.

Istanbul iskustva

Osmanlijska vladavina nastavila se sve do poraza carstva u Prvom svetskom ratu. Kada je rođena Republika Turska, 1923. godine nakon rata za nezavisnost, Kemal Ataturk prestonicu je preselio u Ankaru. Iako nije bio više glavni grad, Istanbul se nastavio dramatično širiti. Postoje mnoge Istanbul zanimljivosti, a danas je ovaj grad metropola, sa preko 15 miliona stanovnika, koji se godišnje povećava za oko 400 000 novih stanovnika. 

Kako stići do Istanbula?

Istanbul je veoma dobro povezan sa ostatkom sveta, kopnenim, vazdušnim, ali i vodenim putem. 

Istanbul avionom

Istanbul iskustva

Ukoliko se uputite avionom ka Istanbulu, let iz Beograda traje oko 1 i 40 minuta. Nekoliko kompanija nudi jeftine avio karte za Istanbul, naravno tu je i naša ponuda Istanbul avionom, te ukoliko želite da brzo stignete do Turske, naša preporuka je svakako avio prevoz.

Istanbul ima dva aerodroma

Istanbul iskustva

Aerodorom Istanbul - novi aerodrom otvoren je 29. oktobra 2018. Postao je glavni međunarodni aerodrom u Istanbulu. Nakon zatvaranja aerodroma Ataturk u Istanbulu, svi putnički letovi prebačeni su na novi aerodrom u Istanbulu. 

Jedan od najbržih načina da stignete od / do istanbulskog novog aerodroma je rezervacija privatnog prevoza. Mnogo je kompanija koje nude takvu uslugu. Transferi su bolja opcija kada imate noćni / jutarnji let ili putujete sa decom ili u grupi.

Naravno možete da idete i lokalnim autobusom, koji možete pronaći ispred aerodroma. Na primer cena od aerodroma do trga Sultanahmet košta 18 TL, a putovanje je otprilike 1-1,5 sati, u zavisnosti od gužve u saobraćaju.

Istanbul takođe ima i drugi aerodrom - Međunarodni aerodrom Sabiha Gokcen, smešten je na azijskoj strani grada. Kao i za aerodrom Istanbul, naša preporuka je da unapred rezervišete privatni prevoz pre dolaska u Istanbul.

Istanbul kolima/autobusom

Istanbul je od Novog Sada udaljen 1.040 km, dok je od Beograda udaljen oko 960 km. Gotovo celim putem do Istanbula je autoput, tako da nećete imati neke veće probleme što se vožnje tiče. Naravno spremite se na strpljenje i gužve na granicima, na koje nažalost ne možemo da utičemo. 

Istanbul iskustva

Ukoliko se odlučite na autobuski prevoz, polasci su nekoliko puta nedeljno, a cena povratne karte se kreće oko 60€. Put do Istanbula autobusom iz Novog Sada traje oko 18h.

Istanbul vozom

Istanbul iskustva

Polasci vozom za Istanbul su svakodnevni. Voz za Istanbul polazi iz Beograda u 09:25h, iz Sofije se putovanje nastavlja u 21:00h do Istanbula (Sirkeci), gde voz stiže u 08:00 sati. Polazak iz Istanbula (Sirkeci) je u 21:30h, u Sofiju dolazi u 08:45h, dok u Beograd stiže u 18:40h. Satnice i izmene polazaka/dolazaka vozova uvek je najbolje proveriti na samoj železničkoj stanici. 

Istanbul vreme i temperatura

Kada posetiti Istanbul?

Istanbul ima umerenu mediteransku klimu, sa dosta uticaja kontinentalne klime. Leta su uglavnom topla sa prosekom oko 27º C tokom dana i 18º C noću. Zima je hladna i vlažna, u proseku temperatura noću je oko 2° C, a danju 7° C.

Snežne padavine su uobičajene između decembra i marta, sa godišnjim  snežnim pokrivačem od skoro tri nedelje. Prosečne snežne padavine se znatno razlikuju iz godine u godinu, a snežni pokrivač obično ostaje samo nekoliko dana nakon svake snežne padavine.

Istanbul zimi

Kasno proleće (maj do početka juna) i rana jesen (sredina septembra do sredine oktobra) veoma su prijatni delovi godine. Naša preporuka je da baš u ovo vreme organizujete vaše putovanje u Istanbul. Tokom ovih perioda nije ni hladno ni vruće i dalje je sunčano, mada noći nekad mogu biti prohladne.

Istanbul iskustva - grad lala (tulipana)

Lale (tulipani) su poznati kao simbol Holandije, međutim njihova priča je potekla iz Turske, nakon što je cveće u Holandiju uvezeno putem Puta svile.

Lale su dugo bile gurnute u stranu i bile su omražene od strane Turaka. Razlog za to je bila era tulipana u 18.veku. To je bio period razmetanja i skupih zabava, koje je državna elita organizovala usred velikih vrtova punih tulipana. Lale su bile sinonim za ekonomsko uništavanje države. 

Istanbul lale

U poslednjoj deceniji, lale su ponovo dobile mnogo nekadašnje popularnosti. Danas su one ponovo neka vrsta simbola Istanbula i cele Turske. Cvetaju od kraja marta do početka maja. Možete ih videti na mnogim gradskim avenijama.

Naša preporuka je da posetite park Sultanahmet ili da odete na azijsku stranu i Ćamilica brdo, gde možete da vidite različite vrste egzotičnih tulipana. Takođe postoji festival tulipana tokom aprila koji se organizuje u parku Emirgan.

Šta videti u Istanbulu? Istanbul znamenitosti

Sa svojom dugom istorijom, kao glavni grad dva carstva, Istanbul nudi neverovatno bogatstvo istorijskih i verskih mesta koje je potrebno da posetite. Veliki broj građevina datira iz rimskog, vizantijskog i osmanskog perioda.

Istanbul mapa

Sultanahmet - stari grad

Sultanahmet - lokacija

U suštini u ovom delu grada se nalazi većina poznatih istorijskih znamenitosti Istanbula. Aja Sofija, Topkapi palata, Sultanahmetova džamija (Plava džamija) i cisterna bazilike nalaze se oko trga Sultanahmet. Ulaz u Aja Sofiju i Plavu dzamiju se ne plaća, dok za ulaz u Topkapi palatu možete da kupiti kartu ispred samog ulaza.

Aja Sofija

Neke druge znamenitosti rasejane su po poluostrvu starog grada, kao recimo crkva Svetog Spasa (danas džamija "Kariye Camii") koja je prekrivene zadivljujućim freskama i mozaicima.

 

Galata

Galata - lokacija

Severno od poluostrva starog grada, preko zaliva Zlatnog roga, nalazi se deo grada Galata, sa svojom najistaknutijom tačkom kulom Galata

Galata kula jedna je od najupadljivijih građevina orijentalnog grada na Bosforu. Godišnje je posete milioni turista s obzirom na to da je poseta Istanbulu nezamisliva bez odlaska na ovaj toranj sa kog se pruža veličanstven pogled na ceo grad.

Kula Galata Istanbul

Dalje na sever je ulica Ištiklal, glavna pešačka ulica u Istanbulu, prepuna radnji poznatih brendova, ali i sa velikim brojem restorana i barova. Ova ulica se proteže od kule Galata do trga Taksim, centralnog trga celog grada.

Severozapadno od trga Taksim, u delu grada Sutluceu nalazi se Miniaturk, prvi minijaturni park u gradu. U ovom parku možete da vidite umanjene građevine iz perioda bivšeg Otomanskog carstva.

 

Azisjka strana: Camlica brdo i Prinčevska ostrva

Prelaskom Bosfora na istok nalazi se azijska strana grada. Ovaj deo grada je usredsređen na istorijske četvrti Kadıkoi i Uskudar, a možda najbolji  simbol ovog dela grada je Devojačka kula, na ostrvcu tik uz obalu.

Devojačka kula Istanbul

Brdo Camlica, jedno od najviših brda u gradu, sa fenomenalnim pogledom na veći deo grada. Na samom vrhu brda nalazi se jako lep park i restoran. Ova lokacija je san svakog fotografa. Ukoliko ste ljubitelj fotografije ili se profesionalno bavite istom obožavaćete ovo mesto, a što je vrlo važno – obogatićete i svoj instagram profil sjajnom slikom.

Jugoistočno od grada, uz južnu obalu azijske strane, nalaze se Prinčevska ostrva. Ovaj deo grada čini arhipelag od devet ostrva, na kojima nema automobila, a ono što ih krasi su zadivljujuće drvene vile i borove šume. Naša preporuka je svakako da odete do ovih ostrva, iznajmite bicikl i uživate u zaista neverovatnom danu.

 

Sulejmanova džamija  

Sulejmanova džamija (Süleymaniye Camii) - lokacija

Ovo je druga po veličini džamija u gradu i jedna od najpozatijih građevina Istanbula. Njenu izgradnju naložio je sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine. Arhitekta ove džamije je bio Mimar Sinan, na našim prostorima poznat po gradnji višegradske ćuprije. Njegov grob nalazi se severno od džamije. Ova džamija se smatra arhitektonskim pandanom vizantijskoj crkvi Aja Sofiji.

sulejmanova džamija

U okviru džamije nalazi se info centar. Ovim centrom upravlja grupa dobrovoljaca, koja posetiocima džamije pruža besplatne informacije o islamu i karakteristikama džamije. Oni ne naplaćuju svoje usluge čak i ne primaju donacije.

 

Dolmabahče palata

Dolmbahče palata - lokacija.

Kao poslednje sedište sultana, izgrađena je između 1842. i 1856. godine. Palata sadrži 334 sobe, 25 salona, 6 kupatila i 6 terasa.  Dolmbahče palata je podeljena na dva dela: Selamluk (deo rezervisan za muškarce) i Haremluk (deo za žene).

U muškom delu palate nalaze se državničke sobe, crvena soba gde su primani ambasadori, ogromna ceremonijalna sala za 2.500 ljudi sa najtežim lusterom na svetu (poklon kraljice Viktorije) i stepenice od kristala i mahagonija.

Dolmbahče palata

U dvorcu se nalazi sve što je u tom periodu bilo najskuplje: venecijansko staklo, kristal, češki porcelan, belgijski tepisi... U palati se nalazi i soba u kojoj je preminuo Mustafa Kemal Ataturk, 10.11.1938. godine, u 9:05h. Svi satovi u palati su zaustavljeni i pokazuju to vreme.

Dolmabahče palata je jedna od omiljenih destinacija turista koji posećuju Istanbul i naš savet je da obavezno posetite ovaj prelepi dvorac, koji će vas sigurno ostaviti bez daha.

 

Vaseljenska patrijaršija

Patrijaršija - lokacija

U četvrt Fanar nalazi se Carigradska patrijaršija. Carigradska patrijaršija je zahvaljujući caru Konstantinu, koji je učinio Carigrad prestonicom Istočnog Rimskog Carstva, stekla izuzetno veliku crkvenu i političku važnost.

U XI veku pod njenom jurisdikcijom nalaze se ne samo Grci Vizantijskog Carstva nego i hrišćani Severne Afrike, Južne Italije i Sicilije, Male Azije, Balkanskog poluostrva, Rusije i rumunskih zemalja. Carigradska (Vaseljenska) patrijaršija jedna je od četrnaest pravoslavnih crkava.

Vaseljenska patrijaršija Istanbul

U rangiranju pravoslavnih patrijaraha carigradski patrijarh je prvi među jednakima. Danas, verovatno glavna funkcija i nadležnost Vaseljenske patrijaršije jeste Sveta Gora, jedan od najvažnijih centara pravoslavnog sveta. 

Balat šareni kvart Istanbula

Balat - lokacija

Balat kao deo Istanbula, postao je veoma popularno turističko mesto. Razlog za to je naravno instagram i prelepe slike koje nastaju ovde, prvenstveno zbog šarenolikost ovog kraja. Međutim, za razliku od ostalih turističkih mesta, Balat nije turistička atrakcija već stambeno područje u kojem žive stanovnici Istanbula.

Balat Istanbul

Slično kao i ostatak Istanbula, Balat je takođe sagrađen na brdu, sa usponima i spuštanjem širom ovog kraja. Postoji ulica koja se zove "šarene kuće ulice Balat" u kojima se nalazi najviše instagram kuća u potpunosti obojenih u žutu, narandžastu i plavu boju.

Istanbul utisci - Hamam

Poseta hamamu (tursko kupatilo) je nešto što ne smete da propustite i predstavlja suštinski deo svakog putovanja u Istanbul. Ukoliko odete jednom u hamam, to je nešto što ćete sigurno ponoviti svakim novim odlaskom u Tursku.

U svakom kvartu Istanbula postoji najmanje jedan istorijski hamam. Pazite pri odabiru hamama, jer se čistoća može znatno razlikovati.

Istanbul hamam

Većina turskih kupatila će vam ponuditi piling i / ili masažu. Samo boravak u Hamamu (kao sauna) dovoljno je za razgledanje i uživanje u hamamu, ali masaža i piling su zaista odlična iskustva koja morate probati.

Sultanahmet ima mnogo istorijskih hamama. Neki su vrlo ekstravagantni i uglavnom su namijenjeni turistima.
Neki od najboljih hamama u Istanbulu su:

Hamam Istanbul

Istanbul iskustva - Nargila barovi 

Nekada je pušenje nargile bila povlastica visokog društva. Uživanje uz nargilu bio je povod za raspravu o istanbulskom društvenom i političkom životu. Danas lokalno stanovništva još uvek smatra jednim od velikih životnih zadovoljstava i ovo je nešto što će vam sigurno biti zanimljivo da isprobate dok ste u Istanbulu.

Nargila Istanbul

Gotovo svi veći barovi u Istanbulu, imaju mogućnost korišćenja nargile. Na vama je samo da izaberete vaš omiljeni ukus (breskva, vanila, mango, jabuka...) i da se prepustite uživanju i vratite u neka stara vremena. Cena nargila u barovima su znatno jeftinija nego u Srbiji, tako da vam za ovo uživanje, neće biti potrebno puno novca.

Krstarenje Bosforom - Istanbul iskustva

Krstarenje Bosforom je sjajan način da se upoznate sa Istanbulom. Sa broda se mogu videti neke od najvećih znamenitosti Istanbula: Zlatni rog, Galata most i Galata kula, Dolmabahče palata, Dolmabahče džamija, Galatasaraj Univerzitet, Ortokoy džamija, Rumenli hisar (vizantijska tvrđava), Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata.

Krstarenje Bosforom

Istanbul - fudbal

Fudbal je sigurno najpopularniji sport u Turskoj. Navijači u Turskoj su poznati po svojoj nevorovatnoj strasti i energiji koju pružaju timovima koje bodre. Mnoge ekipe iz drugih delova Evrope atmosferu na njihovim stadionima smatraju zastrašujućom i zaista je teško igrati u gostima u Turskoj.

Istanbul fudbal

Najintenzivnija rivalstva u turskom fudbalu su između Bešiktaša, Fenerbahčea i Galatasaraja, a mečevi između ovih strana uvek se igraju pred rasprodatim tribinama. Ukoliko želite da posetite neki od ovih derbija potrebno je da unapred rezervišete kartu.

Pošto je atmosfera izuzetno neprijateljska prema gostujućim ekipama, preporuka je da ne nosite gostujuće dresove, kako ne biste imali neprijatnosti ili probleme. Ukoliko se zateknete u Istanbulu u vreme neke fudbalske utakmice, a fudbalski ste fan, obavezno posetite i osetite atmosferu sa tuskih stadiona.

Valuta u Istanbulu – kako se plaća?

Nacionalna valuta Turske je Turska lira - TRY. U zavisnosti od tržišnih vrednosti, 1 € se menja za približno 9-10 lira. U Istanbulu postoji veliki broj menjačnica. Obavezno pre menjanja proverite kurs lire, kako ne biste bili prevareni. Naravno one menjačnice, koje su bliže nekim bitnim turističkim znamenitostima (poput Aja Sofije) imaju dosta niži i nepovoljniji kurs.

Vremenska zona u Istanbulu

Turska je jedna od retkih zemalja koja ne pomera svoje časovnike. To konkretno znači da za vreme letnjeg računanja vremena (od marta do oktobra) Istanbul ide sat napred u odnosu na Srbiju, a za vreme zimskog računanja vremena dva sata unapred. Što znači ako slavite Novu godinu u Istanbulu, ona će stići 2h ranije nego u Srbiji. :)

Istanbul iskustva – hrana koja vas neće ostaviti ravnodušnim

Turci mnogo obraćaju pažnju na hranu. U ponudi u Istanbulu je zaista veliki broj restorana i osoblje restorana će se utrkivati u tome da vas "uvuče" baš u njihov restoran.

Turska kuhinja

Ono što je interesantno je da gotovo u svakom restoranu pre glavnog jela dobijate meze, kao neki vid dobrodošlice. Meze se obično sastoji od tanke lepinje koju umačete u razne turske premaze poput ajvara ili turskog tzatzikija (cacikija).

Najpoznatiji specijaliteti u Istanbulu su:

 • Kebab (Döner) - Uvek dobra opcija ukoliko želite brzu i jeftinu hranu. Na ulici imate mnoštvo malih restorana koji spremaju kebabe i gde možete "s nogu" pojesti vaš obrok.
 • Turski Pide - Neki je zovu i turska pizza. Ukoliko niste nikada probali ovo jelo, poseta Istanbulu je pravi trenutak za to.
 • Hamsi - Ukoliko volite plodove mora ovo morate da probate. Svi riblji restorani ih imaju na jelovniku, na jesen i zimu, jer tada inćuni Crnog mora migriraju kroz Bosfor. Ovaj specijalitet čini pregršt pržene ribe sa sirovim lukom i hlebom.
 • Pilav ili pilaf je jelo od pirinča i najzastupljenije je jelo u turskoj kuhinji. Često se pirinču dodaje pasulj ili grašak, a najukusnije je uz dodatak piletine.
 • Kofte - ovo su zapravo ćufte, koje se prave od mlevenog goveđeg ili jagnjećeg mesa sa određenim začinima i lukom. Obično su loptastog oblika.
 • Burek - defintivno zaštitni znak turske kuhinje. Može biti glavno jelo, ali i neka vrsta užine. Naš savet je da uz burek probate i turski jogurt - Ajran, koji je slanije i gušći u odnosu na naš.
 • Đevrek - ovu poslasticu možete da kupite na štandovima koji se nalaze po gradu i sjajna je grickalica za šetnju.
 • Pečeni kesteni ("kestane Kebap") - kao i đevrek, odlična su užina za šetnju kroz grad, a pri tom vam greju ruke kada je vreme hladno.

Istanbul - raj za sladokusce

Ono po čemu su Turska pa i sam Istanbul nadaleko poznati su slatkiši. Mnogo je poslastičarnica, kao i prodavnica rahat-lokuma, koji imaju lokale na preko 150 kvadrata posvećenih samo slatkišima. Složićete se sa nama, pravi mali raj za sve one kojima su slatkiši (ne fudbal) najvažnija sporedna stvar na svetu. :)

Slatkiši Turska

Ovo su neki od ukusnih poslastica koje ne smete da propustite:

 • Lokum (Rahat lokum) - U davna vremena ovo je bila poslastica namenjena samo višoj klasi. Ratluk se uvijao u svilu i tako donosio na dvor, međutim, danas se služi u skoro svakom kafiću uz tursku kafu.
 • Baklava - sigurno jedan od najpopularnijih turskih slatkiša. U Turskoj možete pronaći ove poslastice i sa pistaćima i čokoladom.
 • Sladoled (Dondurma) - Kada ste u Turskoj ni slučajno nemojte da tražite "ice cream", već "dondurmu". Dondurma je pravi turski sladoled, koji ima specijalne sastojke koji ga čine drugačijim od običnog sladoleda.
 • Tulumbe - ovo je jedan od najstarijih kolača koji se i danas često priprema u Turskoj. Priprema se kad se prženo testo natapa specijalnim slatkim sirupom.
 • Halva (Alva) -  Ime halva potiče od arapske reci „halava“ što znaci slatkiš. Glavni sastojci halve su tahini i šećer.
 • Kunefe - ovo je poslastica sa sirom, koja se poslužuje sveže pripremljena i ukrašena mlevenim pistaćima.
 • Urmašice - veoma slatka poslastica. Preliva se jako slatkim šećernim sirupom, a naziv duguju svom obliku koji podseća na urmu.

Istanbul šoping

Pored sjajne klope, svetski poznatih znamenitosti, ono po čemu je ovaj grad nadaleko poznat je fenomenalan šoping.

Šoping Istanbul

Povezujući istok i zapad, kao želja da se kontrolišu glavne trgovinske rute, bio je jedan od osnovnih razlog zašto je Istanbul nastao baš na ovom mestu. Shodno sa tim, Istanbul je i danas mesto sa kojeg ćete se sigurno kući vratiti punih kesa.

Cenkanje, cenkanje i samo cenkanje...

Ovo je sposobnost koja će vam zaista trebati u Turskoj. Turski prodavci vole da se cenkaju, a vi naravno ako umete, možete da spustite cene na već dosta niske cena garderobe. Naravno cenkanje je moguće samo na pijaci i lokalnim radnjama, dok u radnjama poznatih brendova to nije moguće. Naravno treba napomenuti da su cene identičnih stvari i do 3x niže nego u Srbiji.

 

Kapali čaršija 

Kapali čaršija - lokacija

Kapali čaršija (Grand Bazar/Kapalı Çarşı) je omiljena turistička šoping atrakcija. Kapali čaršija je natkrivena pijaca, koja se prostire na 47.600 metara kvadratnih i ima čak 4.000 radnji. Širi se i na okolne gradske ulice, a ujedno je i najveći šoping centar na svetu.

Kapali čaršija

Na Kapali čaršiji prodaju se najrazličitiji proizvodi od zlata, kože, drveta, keramike i bakra. Sve što vam padne na pamet možete da pronađete na ovoj pijaci, poput nakita, bundi, začina, torbi i kofera, tkanina i odeće. Naravno tu si ručni radovi poput čajnika, džezvi za kafu, nargila, suvenira.. Po Kapali čaršiji može se lutati satima i danima, bilo da se radi o šopingu ili samo o razgledanju.

Cene na samoj Kapali čaršiji su dosta veća nego van nje. Ukoliko samo izađete sa pijace možete videti kako cene veoma brzo padaju, te ovo mesto koristite više kao turističku atrakciju, koju svako treba da poseti.

Ištikal ulica

Ištikal ulica (Istiklal Caddesi) - lokacija

Ištikal ulica šoping

Ulica koja se proteže od trga Taksim do kule Galate, glavna je pešačka i šoping ulica u Istanbulu. Svaka prodavnica koju možete zamisliti, od lokalnih do svetskih poznatih brendova nalazi se ovde. Istiklal takođe ima neke jedinstvene bočne ulice i male pasaže, pa kada vam nešto upadne u oko, obavezno napravite kratak obilazak.

Naravno predah od šopinga možete da napravite u nekom od barova i restorana, a naš predlog je restoran "360°" (lokacija) sa fenomenalnim pogledom na ceo grad.

 

Četvrt Laleli

Veliki broj naših turista je smešten upravo u četvrti Laleli. Ulica koja se proteže od četvrti Sultanahmet (Aja Sofije) do Laleli četvrti (lokacija) krcata je prodavnicama kako lokalnih tako i poznatih modnih brendova. Iz ove ulice možete da svratite i obiđete i Kapali čaršiju.

 

Četvrt Nisantası - za one sa dubokim džepom

Nisantasi - lokacija

Ova četvrt poznata je po svom luksuzu. Od Prade do Louis Vuittona, kao i Vakko (vodeću turska marka luksuzne robe) nalaze se upravo ovde. Ukoliko Vam je ipak ovde sve preskupo, jednostavno zaobiđite ovaj deo i prošetajte do ulice Tesvikie (Teşvikiye Caddesi) da biste pronašli prodavnice sa umerenijim cenama, kao što su Zara, Massimo Dutti i Scotch & Soda. Obližnji tržni centar Citi's Nisantası nudi još veću ponudu prodavnica.

Što se tiče suvenira u našem blogu najlepši suveniri i pokloni iz Istanbula možete pronaći zanimljive predloge, šta kupiti i doneti kao poklon iz Turske prestonice.

Istanbul noćni život

Noćni život Istanbula može se takmičiti sa ostatkom sveta. Ovaj grad nudi mnogo toga što se tiče noćnog provoda. Možete da uživate u živim svirkama ispijajući omiljeno piće ili da recimo plešete do kasno u noć. Istanbul zaista ima sve što vam je potrebno!

Istanbul noćni život

Ovo su neki od najboljih klubova i barova:

 • 360 - nalazi u penthausu stambene zgrade iz 19. veka sa fascinantnim pogledom na Bosfor, Zlatni rog i Mramorno more od 360 stepeni. - lokacija
 • Babylon Bomonti - Ovaj klub pušta dosta raznoliku muziku. Muziku koju možete susresti ovde je: džez, rege, elektronska, pop, latino ili turska muzika - lokacija
 • Jolly Joker Balans - pub koji gotovo svako veče ima žive svirke. Tako da je ovo pravo mesto ukoliko želite da čujete tursku rok, alternativnu i pop muziku - lokacija
 • Klein - Ovaj noćni klub nalazi se na pešačkoj zoni Ištikal ulice. Lokalni DJ pušta elektronsku i tehno muziku. Radno vreme petkom i subotom od 23:00 do 04:00. - lokacija
 • Sortie - Elitni ambijent, sa prelepim pogledom na Istanbul. Smešten na samoj obali Bosfora sa kombinacijom 6 restorana 3 bara. Radno vreme je između 18:00 i 4 ujutru - lokacija
 • Loti - preporuka ukoliko ipak želite lagano uživanje uz koktel i večeru (naša preporuka da probate najbolje bifteke u Istanbulu) - lokacija

Zaključak: Istanbul spoj Orijenta i moderne Evrope

Moderni Trg Taksim ili kvart Bejoglu će učiniti da se osećate kao u bilo kojoj svetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbežno vratiti par stotina ili čak hiljadu godina unazad. Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo - nigde ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Istanbulu.

Našu ponudu za Istanbul možete pogledati na sledećem linku – Istanbul putovanje ili Istanbul Nova godina

Autor: Stević Nebojša