Istanbul vreme – temperatura vazduha

Istanbul vreme i temperatura

Kada je najbolje posetiti Istanbul?

Klima Istanbula, najvećeg i najpoznatijeg grada Turske, može se definisati kao prelazna mediteranska klima. Istanbul vreme je dosta slično klimi u Srbiji. Istanbul ima prilično hladne zime, ali inače ima mediteranske karakteristike: najviše padavina ima u jesen i zimu, dok je leto toplo i sunčano.

Najbolje vreme za putovanje u Istanbul su proleće i jesen. Najbolji meseci za posetu su maj, jun, septembar i početak oktobra. Septembar je interesantan mesec, posebno u prvoj polovini, jer je veoma prijatan i sa malo padavina, dok je more i dalje dovoljno toplo.

U julu i avgustu, u određenim periodima toplo vreme je prihvatljivo, dok su u pojedinim trenucima (kao i kod nas) velike i nesnosne vrućine karakteristične za ovo doba godine.

Temperatura mora

More u Istanbulu, je zimi vrlo hladno. Dovoljno toplo za kupanje je u julu i avgustu 25° C, dok je u junu još uvek za mnoge hladno, oko 20-21° C. Što se tiče septembra još uvek je prihvatljivo za kupanje kada je temperatura oko 23° C.

U nastavku možete pročitati podatke o prosečnoj temperaturi vazduha u Istanbulu tokom cele godine.

Istanbul vreme u januaru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 3℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 9℃

Januar je u Istanbulu najhladniji mesec u godini, sa pretežno oblačnim vremenom. Januar ima najviše kišnih dana u mesecu u proseku čak 17. Možete očekivati maglovita jutra, a magla se obično zadržava do popodneva.

Istanbul vreme u februaru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 4℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 9℃

Februar je veoma hladan i kišovit zimski mesec u Istanbulu. Postoji velika šansa za snežnim padavinama i veoma hladnim noćima.

Ukoliko putujete u Istanbulu u februaru, obavezno ponesite toplu zimsku odeću, kao i kišobran ili kišnu jaknu.

Istanbul vreme u martu:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 5℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 11℃

Mart započinje prolećnu sezonu u Istanbulu. Temperatura se u gradu polako podiže, a temperatura postepeno raste do kraja meseca. Mraz i magla su česti, ali snežnih padavina uglavnom nema. Očekujte nekoliko hladnih dana u martu koji još uvek odaju osećaj zime.

Vreme u Istanbulu

Istanbul vreme u aprilu:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 8℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 17℃

April donosi aromu proleća u Istanbul, sa relativno suvljim danima, sa jako malo padavina. Sa toplijim vremenom broj turista u Istanbulu ubrzano raste.

Istanbul vreme u maju:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 13℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 22℃

Maj je veoma sunčan i lep, a proleće je u svom punom zanosu. Povratak sunca i dosta toplijeg vremena se primećuje najviše po velikom prilivu turista koji posećuju najvažnije znamenitosti Istanbula. Ukoliko se pitate šta videti u Istanbulu u maju mi smo tu da Vam pomognemo. Maj je defitivno jedan od najboljih meseci za posetu Istanbulu!

Istanbul vreme u junu:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 18℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 26℃

Jun je početak tople letnje sezone, sa jako malo padavina. Na plažama Istanbula povećava se broj kako lokalaca tako i turista koji uživaju u prelepom moru. Temperature mora u junu se podižu na toplih 21 ° C.

Istanbul vreme u julu:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 20℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 29℃

Jul je najsunčaniji i najsuvlji mesec u Istanbulu, jer tokom meseca ima oko 365h sunčanih sati. Jutra su dosta sparna, a veoma toplo vreme oko podneva nije baš za preporuku ukoliko želite da obilazite grad. Preporuka je da to vreme provedete na nekoj od gradskih plaža. Lagani vetar koji često hladi večeri, čini poslepodne i predveče savršenim  za oblizak grada.

Istanbul vreme u avgustu:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 20℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 29℃

Avgust je obično najtopliji mesec u Istanbulu. Uticaj mora ne dozvoljava da temperature u gradu budu paklene. Vlažnost vazduha pada posle jutra, a vreme je toplo i suvo u odsustvu značajnijih kiša. Temperatura mora je tada najtoplija u godini sa temperaturom od 25°C. Naša preporuka je da ponesete laganu letnju odeću i da uživate u toplim danima u Turskoj.

Istanbul vreme u septembru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 17℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 25℃

Septembar je jedan od najboljih meseci (uz maj i jun) kada biste trebali  posetiti Istanbul. Ovaj mesec je na samom početku jesenje sezone, a temperature su prijatne, dok su padavine povremene.

Letnje vrućine se smanjuje sa svakim danom, a oblaci koji dolaze sa mora donose u septembru umerene kiše. Sve u svemu, vreme u septembru je više nego idealno za Vaše Istanbul putovanje.

Istanbul vreme u oktobru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 13℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 20℃

Oktobar donosi prelepu jesen u Istanbul, sa lepim umerenim vremenom. Prvi znaci početka kišne sezone su sredinom jeseni, jer svaki dan koji je bliže Novoj godini povećava mogućnost padavina. Jesen je lepa zbog prijatnog vremena i drugačijeg izgleda grada uz prepoznatljiv miris pečenih kestena. Očekujte lepo vreme sa iznenadnom kišom tako da kišobran uvek držite u pripravnosti.

Vreme u Istanbulu

Istanbul vreme u novembru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 8℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 15℃

Novembar je veoma oblačan i kišan, a sa njim se završava jesenja sezona u Istanbulu. Vlažnost se povećava sa početkom zime, a magla je česta. Novembar je mesec za putnike sa manjim budžetom, ali prava prilika da se iskoriste popusti van sezone.

Istanbul vreme u decembru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 6℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 11℃

Decembar je najvlažniji mesec u godini, sa velikim brojem padavina. More i vetar koji duva sa mora, su veoma hladni i ne inspiriše turiste na  krstarenje niti na bilo koje druge zabavne aktivnosti na moru. Uprkos hladnoći doček Nove godine u Istanbulu ima posebnu čar, tako da ovaj grad vredi posetiti i u decembru.

https://www.youtube.com/watch?v=nJRa1PwwvKI

Ukoliko želite da pogledate našu ponudu za Istanbul to možete učiniti klikom na sledeće linkove:

. Detaljan vodič koji će Vam pomoći prilikom obilaska Istanbula možete pročitati na sledećem linku: Autor: Stević Nebojša