Istanbul zanimljivosti i citati o Istanbulu

Istanbul zanimljivosti

U ovom tekstu saznaćemo neverovatne činjenice, Istanbul zanimljivosti, ali i pročitati šta su poznati ljudi rekli o ovom gradu koji krije mnogo toga u svojoj neverovatnoj istoriji.

aja sofija

Istanbul glavni grad sveta

1. Istanbul je bio glavni grad nekih od najjačih i najvećih carstava tokom svog vremena, od Rimskog carstva, Vizantijskog carstva i Otomanske imperije.

2. Istanbul je stariji nego što mislite. Neolitski artefakti, koje su arheolozi otkrili poslednjih godina, ukazuju na to da je područje Istanbula naseljeno više od 8.000 godina.

3. Danas je to najveći turski grad sa preko 15 miliona stanovnika, a zanimljivo je da ovaj grad ima više stanovika od 177 zemalja širom sveta.

4. Istanbul nije glavni grad Turske, kako mnogi misle. Otkad je Mustafa Kemal Ataturk 1923. Tursku proglasio republikom, glavni grad Turske je Ankara. 

Istanbul putovanje

Istanbul zanimljivosti - ime grada

5. Kada je veliki rimski car Konstantin od Istanbula stvorio prestonicu Istočnog rimskog carstva (330. godine nove ere), odlučio je da ga, baš kao i Rim, izgradi na sedam brda. Grad je takođe dobio ime po caru - Konstantinopolj (Grad Konstantin). Grad je za vreme Osmanlija preimenovan u Istanbul, ali ga mnogi još uvek zovu Konstantinopolj ili Carigrad.

6. Još jedna zanimljivost je da turska pošta nije dostavljala poštu adresiranu na Carigrad, kako bi se osigurala upotreba novog imena grada - Istanbula.

Zanimljivosti o Istanbulu

Istanbul zanimljivosti - prvi među ostalima

7. Za vreme Otomanskog carstva bilo je oko 1400 javnih toaleta razbacanih po gradu, dok ostatak Evrope nije imao nijedan.

8. Podzemna železnica u Istanbulu je treća najstarija podzemna železnica na svetu. Izgrađena je 1875. godine, posle Londona i Njujorka, a nalazi se u okrugu Bejoglu.

9. U Istanbulu se nalazi najveći broj džamija na svetu, koji premašuje 3.000.

10. Istanbul je stecište različitih kultura - a samim tim i nekoliko religija. Danas su zvanično 99% stanovništva grada muslimani, međutim, to nije bio slučaj u skorijoj prošlosti. U doba Otomanskog carstva u gradu je vladala velika raznolikost religije i etničke pripadnosti. Na primer, prema popisu iz 1914. godine, čak 35% stanovništva Istanbula bilo je religija koje nisu islam: to su uglavnom bili grčki i jermenski pravoslavni hrišćani i Jevreji.

11. Kao i u svakoj islamskoj zemlji, pet puta dnevno možete širom grada čuti pozive za molitvu sa minareta i često možete posmatrati ljude kako se mole na ulicama ili na drugim javnim mestima.

Bosfor

12. Istanbul je bio grad sa najviše stanovnika u 1502. godini dok London nije preuzeo ovu titulu 1840. godine.

13. Agata Kristi je napisala svoj poznati roman „Ubistvo u Orijent Ekpresu“ u Istanbulu.

14. Kula Galata izgrađena je 1348. godine, a prvobitno ime ove gradjevine bilo je Hristova kula. Ona se koristila za smeštaj ratnih zarobljenika. Sada se sa nje pruža pogled na grad od 360°.

15. Istanbul je bio evropska kulturna prestonica 2010. godine, a dve godine kasnije postao je peta najpopularnija turistička destinacija na svetu.

Zanimljivosti o Istanbulu

16. Trenutno postoje dva međunarodna aerodroma, jedan na azijskoj strani grada, a drugi na evropskoj.

17. Istanbul je jedini grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta, grad koji spaja Aziju i Evropu.

Istanbul zanimljivosti

18. Evropska obala Bosfora je prepuna palata i parkova, dok azijsku obalu krase prelepe stambene četvrti i poslovni kompleksi.

19. Lale (tulipani) su poznati kao simbol Holandije, međutim priča je potekla iz Turske, nakon što je cveće u Holandiju uvezeno putem Puta svile. Da bi proslavio svoj popularni cvet, Istanbul (poput Amsterdama) svake godine na proleće slavi Festival lala.

20. Istanbul je nadaleko poznat po svojim morskim restoranima.

festival lala

21. Pušenje nargile (šiše) bilo je središte istanbulskog društvenog i političkog života.

22. Neka od najboljih mesta za noćni život koja se mogu naći u Istanbulu nalaze se u okrugu Galata. Ovaj deo grada  uključuje ulicu Istiklal, trg Taksim i Bejoglu.

23. Istanbul avionom je udaljen od Beograda samo 1h i 40 minuta.

24. Istanbul nikada nije bio domaćin Olimpijade.

Citati poznatih o Istanbulu

1. Alphonse de Lamartine : „Ukoliko bi imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu“

2. Pierre Loti : „Sveti Istanbule! Tvoje ime je najlepše ime od svih, koje mene prosto opčinjava“

3. Mustafa Kemal Atatürk : „Ovo je mesto gde se susreću dva sveta, blago turske kulture i grad koji neguje tursku naciju. Istanbul ima svoje mesto u srcima svih građana“

4. Napoleon Bonaparte : „Ukoliko bi svet bio jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad“

5. Orhan Pamuk : „Mislim da je to možda generacijska stvar. Kada razgovaram sa mlađom generacijom oni me pitaju : „Gde je taj melanholični grad o kome Vi pričate ?“. Moj Istanbul je posebno mesto“.

6. Joseph Heller : „Istanbul je glavni grad sveta. Ne postoji rival u svetu u pogledu geografske lokacije“

7. Fatih sultan Mehmet : „Ili ću ja da osvojim Istanbul, ili će Istanbul mene“

8. Gerard De Nerval : „Istanbul je magičan pečat koji spaja Evropu i Aziju još od antičkih vremena. Bez sumnje, Istanbul je svakako najlepše mesto na svetu“

9. Edmondo De Amicis : „Istanbul, univerzalna lepota kojoj se pesnik i arheolog, diplomata i trgovac, princeza i mornar, severnjak i zapadnjak podjednako dive. Ceo svet misli, da je ovo najlepše mesto na svetu“

10. Lady Dorina Neave : „Ne postoji lepši pejzaž od onog u Istanbulu“

Ukoliko želite da saznate koja su to zanimljivosti o Turskoj možete to pročitati u blogu - Turska zanimljivosti

Našu ponudu za Istanbul možete pogledati na sledećem linku – Istanbul putovanje ili Istanbul Nova godina

Autor: Stević Nebojša