Istorijski dragulj Turske, Istanbul (nekada Konstantinopolj, Carigrad) grad je koji je po svojoj raznovrsnosti i raznolikosti uspeo da se etiketira kao najpoznatiji i i najznačajniji grad u Turskoj, a mnogi ga doživljavaju i kao glavni grad iako on to nije. Kroz Istanbul su vekovima prolazile razne civilizacije, nacionalnosti, rase, te ga zato ta njegova raznolikost i uticaji mnogih kultura čine jedinstvenim, a specifično je i to što se prostire na dva kontinenta i na taj način spaja dve civilizacije – Evropu i Aziju. Iako su za naše vreme izuzetno zanimljivi modernizovani delovi grada, i veličanstvena kreativnost i arhitektura Istanbula, ipak je milenijumima klesan istorijski pečat ovog grada ono što godišnje  privlači turiste sa svih straha sveta.

U ovom blogu, predložićemo Vam neke od atrakcija Istanbula koje nikako ne biste smeli da zaobiđete.

AJA SOFIJA – Crkva Svete mudrosti

Hagia Sophia (grčki: Hagia-svet, Sophia-mudrost) ili Crkva Svete mudrosti, sasvim sigurno najpoznatija i najfotografisanija atrakcija Istanbula, danas je muzej kom se dive milioni turista godišnje, a prvobitno je služila kao hrišćanska crkva i tada se smatralo da je vladarev oltar unutar Aja Sofije centar sveta. Predstavlja remek delo vizantijske arhitekture i umetnosti uopšte. Jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća u istoriji čovečanstva izgrađeno je za samo 5 godina (od 532. Do 537. godine) u doba vladavine cara Justinijana, i bila je najveća crkva na svetu gotovo hiljadu godina, tačnije sve do izgradnje Seviljske katedrale 1520.godine. Crkva je bila posvećena Hristu kao personifikaciji Svete Mudrosti.

Nakon najezde Otomanskog carstva, Aja Sofija biva preobražena u džamiju, da bi konačno u 20.veku zvanično postala muzej i to ostala do današnjeg dana.

TOPKAPI PALATA

Sultanova palata se verovatno ne mora posebno predstavljati i objašnjavati, dovoljno je samo pomenuti istorijske pojmove poput čuvenog sultanovog Harema i sultana Sulejmana Veličanstvenog. Upravo je Topkapi palata bila glavna rezidencija svih osmanskih sultana skoro 400 godina. Izgrađena je na zahtev Mehmeda II Osvajača kada je osvojio Istanbul i služila je kao glavna rezidencija sve do 1856. Godine kada je sultan Abdulmedžid I preselio glavnu rezidenciju u palatu Dolmabahče. S obzirom na svoj kulturni, istorijski i estetski značaj, uz sve svoje umetnine, zlatom optočene ukrase i antikvitete, Topkapi palata je pod zaštitom UNESCO-a.

GALATA KULA

Galata kula jedna je od najupadljivijih građevina orijentalnog grada na Bosforu i nalazi se u starom delu Istanbula, nekadašnjem Carigradu. Godišnje je posete milioni turista s obzirom na to da je poseta Istanbulu nezamisliva bez odlaska na ovaj toranj sa kog se pruža veličanstven pogled na ceo grad. Visoka je 62 metra i izgrađena je u srednjem veku od drveta te je zbog toga pretrpela mnoga oštećenja. Služila je u razne svrhe, a jedna od njih je osmatračnica. Kula Galata danas poseduje restoran i noćni klub u kom se održavaju turske večeri.

CAMLICA BRDO

Reljef Istanbula je veoma živahan sa nekoliko brežuljaka koji ga oblikuju, a jedno od tih brežuljaka je i Camlica brdo koje se nalazi prekoputa starog dela Istanbula i evropske strane. Pruža neverovatan pogled na znamenitostima i arhitektonskim čudima prekriven grad kao i na prelepi Bosfor, te je ova lokacija san svakog fotografa. Ukoliko ste ljubitelj fotografije ili se profesionalno bavite istom obožavaćete ovo mesto, a što je vrlo važno  – obogatićete i svoj instagram profil sjajnom slikom:) 

ŠETNJA ULICAMA ISTANBULA I OBALOM BOSFORA

Svi turisti sa stažom dobro znaju da se neki grad i njegova kultura najbolje upoznaju šetanjem ulicama tog grada. Istanbul svako doživi na svoj način a upravo u tome i leži lepota najlepšeg grada Turske. Istanbul nam je kulturno veoma blizak kao i Turci kao narod, a sa druge strane nam je i neistražen i nepoznat. Šetajući ulicama Istanbula i posmatrajući njegove ljude, njihove svakodnevne rutine, ponašanje, uređenje lokala i uslugu koju nude upoznaćete ga na najbolji mogući način.