Za sve ljubitelje prirode i Raftinga Tarom na samoj destinaciji organizujemo i izlet na planinu Zelengora.

Zelengora

Ova planina se sa razlogom zove Zelengora. Nepregledno prostranstvo zelenih pašnjaka i šuma, kumovali su imenu ove planine. Prostire se od planine Lelije kod Kalinovika na severu, granice sa Crnom Gorom kod Avtovca na jugoistoku, pa sve do kotline reke Drine na severoistoku. 

Planine Zelengore okružuje veliki broj planina. Na severu se nalaze Jelečke planine – Husada i Radomišlje, sa severozapada Zagorje, Vučje brdo i Oblje, na severoistoku Maluša planina i planina Rudo, dok se na istoku nalaze planine Volujak i Maglić. Površina Zelengore obuhvata oko 150-160km² i čini je jednim od najrasprostranjenijih planinskih kompleksa na Balkanu.

Planina se prostire na teritoriji čak tri opštine: Gacko, Kalinovik i Foča. zelengora

Zelengora je planina koja je izuzetno bogata vodama pre svega rekama, jezerima, izvorima i potocima. Sa zapada, jugozapada i juga planine nalaze se reke Neretva, Gredelja kao i ušće Jabušnice. Sutjeska kao i kanjon Sutjeske nalaze se na jugoistoku ove planine. Reka Hrčavka i Jabušnica se ulivaju u Sutjesku i pripadaju crnomorskom slivu. Kanjon reke Hrčavke je nadaleko poznat po svojoj nestvarnoj prirodi, a kanjoning Hrčavkom privlači veliki broj turista svake godine.

Masiv je poznat po velikom broju ledničkih jezera od kojih su najpoznatija: Kotlaničko, Orlovačko, Štirinsko, Jugovo, Donje Bare i Gornje Bare.

Zelengora ima bogatu floru i faunu, posebno u delu gde se nalazi jedina evropska prašuma Perućica.

Planina se može najbolje opisati kao nestvarnim mestom iz bajke. Zeleni pašnjaci, šume, reke, jezera, bogat biljni i životinjski svet – sve ovo ima jedan nestvarni doživljaj za svakog ko dođe ovde.

Zelengora

Polazak iz našeg rafting kampa je oko 08.00 časova terenskim vozilom na Zelengoru u pravcu planine Čemerno.

Trajanje vožnje u jednom pravcu je oko 2,5 sata (Rafting kamp – Borovno brdo 85 km). Početna tačka je prevoj ispod Borovna brda i mesto odakle počinje naša pešačka avantura i uspon na Bregoč (2015 m). Bregoč, najviši vrh Zelengore, je izuzetan vidikovac na ovu najprostraniju i kako mnogi kažu, najlepšu planinu na Balkanu, a možda i šire. Pogled koji ćete imati sa ovog vrha je definitivno nešto što ćete zaista dugo pamtiti.

Spust sa Bregoča vodi preko Orlovačkog, po mnogima najlepšeg jezera Zelengore. Obićićemo i Borilovačko, odnosno Jugovo jezero, jedino veštačko jezero na Zelengori. Staza prilikom spusta, ka polaznoj tački, je srednje težine. Visinska razlika u usponu, kao i u spustu, je oko 650 metara. Dužina staze je oko 11 km, a vreme pešačenja 5 – 6 sati.

Zelengora

Zelengora je planina koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Mesto koje malo uzima, a zauzvrat daje mnogo. Nudi mogućnost aktivnog odmora, ali tu je pre svega odmor za dušu. Idealno mesto da napunite baterije, daleko od gradske buke i gužve.