Izleti u Alanji koje ne smete propustiti

Izleti u Alanji: Alanja se nalazi u centralnom delu Turske rivijere i ima prijatnu mediteransku klimu sa dugim letima i blagim zimama. Svake godine Alanija ima 310 dana obasjanih suncem, a najbolje vreme za posetu ovom turističkom biseru je od juna do decembra, kada možete očekivati temperature od oko 31°C. Topla klima biće idealna za ceo niz aktivnosti koje ćemo vam predstaviti u nastavku teksta.

Alanja ima toliko znamenitosti i atrakcija koje vredi posetiti, videti i doživeti, da bi lista svega što treba da isprobate mogla biti beskonačno duga.

Izleti u Alanju

Istorijske znamenitosti i impresivna kulturna baština nisu sve što bi moglo da vas impresionira u ovom gradu.

Tu su i savršene plaže i pejzaži od kojih zastaje dah, kao i sadržaji koji će učiniti da se odlično zabavite i naterate adrenalin da vam kola kroz vene.

Letovanje u Alanji će biti savršeno ako u vaš odmor uvrstite i sledeće atrakcije:

Izleti u Alanji - Paraglajding

Koliko su iskustva turista istinita, a nestvarno lepe fotografije Alanje zapravo verne, shvatićete ako odete na paraglajding. Nema boljeg načina da uživate u čudesnim pejzažima Alanje, nego da ih posmatrate iz ptičje perspektive.

paraglajding alanja

Iskustvo počinje vožnjom džipom u planine (put je prilično truckav, kao za safari). Polazna tačka je na 800 metara nadmorske visine, sa zadivljujućim pogledom na tirkizne vode Sredozemnog mora. Let traje svega 20 minuta, ali poželećete da traje zauvek. Spustićete sa na Kleopatra plažu, jednu od najlepših plaža Alanje.

Instruktor paraglajdinga u čijoj pratnji ćete leteti, sa sobom nosi opremu za fotografisanje, stoga možete napraviti odlične snimke tokom leta. Ovo iskustvo će vas koštati oko 60 evra, a slike se naplaćuju dodatnih 40 evra.

Sapadere kanjon

Sapadere kanjon - lokacija

Sapadere kanjon je skriveni dragulj i prirodna atrakcija Alanje.

Živahna reka seče planine, stvarajući dubok kanjon sa strmim zidovima sa obe strane. Kroz kanjon postoji dobro održavana šumovita staza za šetanje, koja pruža posetiocima pogled na izuzetnu prirodnu lepotu i kaskadne vodopade.

Na nekoliko mesta duž reke možete se spustiti u vodu, ali budite svesni da je ledeno hladna, bez obzira na tropske temperature napolju.

izleti u alanji

Sapadere kanjon je udaljen na oko 40 minuta vožnje od Alanije, a živopisni vijugavi put će vas voditi kroz šumovite planine Taurus. Do kanjona postoje organizovani obilasci, a ako želite možete unajmiti motor ili rent-a-car i uputiti se sami u avanturu. Ulaz u kanjon košta oko 2 evra.

U blizini kanjona nalazi se i istoimeno selo u kojem je mali rustični restoran gde možete ručati u pauzama istraživanja planinskih obronaka.

Izlet gusarskim brodom

Izlet brodom svodi se na sunčanje i kupanje u moru, ali to je i još jedan način da bacite pogled na glavne znamenitosti Alanje. Dobićete novi pogled s mora na Crvenu kulu, Staro brodogradilište, a posebno na zamak Alanja i njegova utvrđenja iz različitih uglova. Prići ćete i čuvenim misterioznim pećinama Damlatas i diviti se njihovoj mračnoj lepoti.

Tokom izleta piratskim brodom nećete se otisnuti na pučinu - kružićete vodama u blizini ovog grada i uživati.

Brod je jedna od naročitih atrakcija Alanje - izgleda kao da je su na njemu snimani nastavci čuvenog filma “Pirati s Kariba”.

Izleti u alanji

Brod ima 3 palube, a tu su i animacijski programi za zabavu gostiju - pojavljuje se i kapetan Džek Sperou! Deca će posebno uživati tokom ovog putovanja.

Cena izleta je 20 evra, a tokom njegovog trajanja imaćete četiri zaustavljanja za kupanje u otvorenom moru. U cenu su uračunati hrana i piće.

Safari džipovima

Safari džipovima je dlična prilika za uživanje u planinskoj divljini. Putovanje počinje u gradu Alaniji i vodi vas do planina Taurus (istočno od grada) 1200 metara iznad mora, sa nekoliko zaustavljanja u planinskim selima.

izleti u alanji

Ceo izlet je u džipu Landrover Safari 4x4. Vožnja je prilično divlja, posebno na delovima van puta, ali to je deo zabave.

Vozila imaju otvoren gornji deo, tako da u svakom momentu možete da uživate u vetru u kosi.

Ekskurzije se organizuju i tokom dana i tokom noći - noćni safari je posebno uzbudljiv i avanturistički. Cena dnevnog izleta je oko 30 evra, dok je noćni povoljniji.

Turski hamam

Tursko kupatilo ili hamam je deo turske kulture i još jedna atrakcija u Alanji. Osmanlije su nasledili koncept kupatila od Rimljana i prilagodili ga svom ukusu. Ovo će biti idealna prilika da se opustite i uživate svim čulima.

Ritual počinje saunom i parnim kupatilom, a zatim odlazite u impresivni hamam, sav u mermeru i bogatim ukrasima.

Očekuje vas jednočasovna masaža celog tela, nakon koje sledi čaj za opuštanje.

turski hamam

Hamame možete pronaći u luksuznim rizortima, gde cena dvočasovnog tretmana iznosi oko 60 evra, ali trostruko je povoljnija poseta gradskom tradicionalnom turskom kupatilu. Bez obzira što nije u hotelu sa pet zvezdica, doživećete pun tretman pilingovanja tela, masaže i opuštanja.

Alanja nije samo turistička destinacija, već i grad koji živi punim plućima. Šetnja je odličan način da doživite lokalni život u Alanji.

Posetite pijace - najpopularnija je Cuma Bazaar (Cuma znači petak), razgledajte šoping centre Alanje, doživite iskustvo kupovine u Turskoj, cenkajte se i uživajte. Samo tako ćete u potpunosti doživeti srdačno gostoprimstvo domaćeg stanovništva i duh Turske.