Kanjoning Nevidio

Kanjon Nevidio

Kanjon Nevidio se nalazi u Crnoj Gori. Lokalni meštani često ga nazivaju još i – Nevidibog. Ovo ime potiče iz prošlosti, kada je kanjon bio nedostupan ljudima. Reka Komarnica koja teče kroz ovaj kraj odjednom nestaje i kroz čudno uklesani ulaz postaje ljudskom oku – nevidljiva. Kanjoning Nevidio je jedan od najtraženijih izleta među našim putnicima koji žele još više adrenalina nakon raftinga Tarom.

Kanjon Nevidio

Kanjoning Nevidio - nestvarna priroda

Sama priroda u blizini kanjona predstavlja jednu od najlepših pejzaža u celom kraju podno Durmitora. Selo Pošćenje, koje se nalazi jako blizu kanjona Nevidio, krase dva lednička jezera, kao i neverovatni vodopad Skakavica. Ovaj vodopad je nadaleko poznat po svojoj lepoti. Visok je 70 m i voda se sa njega prelepo pada i rasipa u reku Komarnicu.  

Zbog svojih visokih i strmih stena do velikog dela kanjona ne dolaze sunčevi zraci, pa je kanjon u večitoj senci. Kanjona ima širinu na pojedinim mestima verovali ili ne manju od jednog metra, tako da za pojedine delove i njihovo savladavanje je moguće samo uz pomoć stručnog lica i alpinističke opreme.

Kanjoning Nevidio

Kanjon Nevidio - poslednji osvojeni kanjon Evrope

Ušuškan i sakriven među stenama i sakriven od očiju javnosti, na dosta teškom i nepristupačnom terenu dugo je izazivao pažnju prvenstveno lokalaca. Znatiželju su pokušavali da razbiju pojedinci, ali pravih ekspedicija zapravo da nije ni bilo. Prvi pravi i ozbiljni pokušaji su nažalost bili neuspešni. Kanjon je sve do 1965. godine bio poslednji neosvojen kanjon Evrope.

1965. godine su, članovi planinarskog društva iz Nikšića, iako sa dosta oskudnom i za to vreme ne previše modernom opremom, prvi su prošli kroz ovaj kanjon. Oni su svetu poslali sliku ovog dragulja među kanjonima. Kanjon Nevidio u svojoj dužini od 2 km zaista krije divlju i zapanjujuću lepotu.

Danas je kanjon Nevidio jedna od najtraženijih atrakcija iz raznolike turističke ponude ovog kraja. Ovaj skriveni biser Crne Gore, sa svojom lepotom tesnaca, malih vodopada, penušavih bukova je svakako jedan od obaveznih destinacija ukoliko ste avanturista i u potrazi za dodatnim adrenalinom.

Naravno odlazak u kanjon se nikako ne preporučuje bez iskusnog vodiča. Sama fizička spremnost nije presudan faktor, ali je ipak potrebna za kanjoning.

Sezona kanjoninga počinje već početkom jula, a ukoliko reka Komarnica "dozvoli" sezona često zna početi i ranije. Obilazak kanjon se završava u septembru, ali naravno priroda zna često da produži i da dozvoli obilazak i nešto duže.

Kanjoning Nevidio

Polazak na kanjoning je u jutarnjim časovima, okvirno oko 9h. Do prelepog kanjona idemo našim terenskim vozilima i usput ćete imati priliku da vidite nestvarne predele Durmitora. Naravno usput ćemo stati kako biste mogli da napravite prelepe fotografije ovog kraja. Od naših rafting kampova do kanjona Nevido ima oko 50 km, a put traje oko 2,5 h.

https://www.youtube.com/watch?v=mjmQRtOgezQ

Kao što smo naveli u tekstu dobra fizička kondicija je potrebna. Pored kondcije za ovu avanturu neophodna je i odgovarajuća oprema. Opremu naravno dobijate od nas, jer je bezbednost naših putnika na prvom mestu.

Oprema sadrži dugo ronilačko odelo debljine od bar 5 mm zbog izuzetno niske temperature vode u kanjonu od svega 7-8 stepeni. Pored odela dobijate i odgovarajuću oboću sa kojom možete da se krećete po klizavim stenama, kaciga, anorak, sigurnosni prsluk, užad

Nakon dolaska na početnu tačku, presvlačimo se u specijalna odela i spremni smo da krenemo u našu kanjoning avanturu. Adrenalin, izazov, radost, rizik, uzbuđenje, napor će se smenjivati tokom ove uzbudljive avanture. Obećavmo vam dan za pamćenje. Nakon izlaska iz kanjona, presvlačimo se u suvu odeću i vraćamo u naš kamp usput sumirajući utiske.

Kanjoning Nevidio

Kanjoning Nevidio cena izleta: 99€

Aranžman obuhvata:

 • Kanjoning aktivnost, svu neophodnu opremu za kanjoning (neoprensko odelo, neoprenske čizme, zaštitnu kacigu, sigurnosni prsluk, anorak, vodootporne vreće, sigurnosna užad)
 • Transport učesnika nasim terenskim vozilima
 • Licencirani vodiči
 • Taksu
 • Ručak

Aranžman ne obuhvata:

 • Konzumaciju pića u kampu
 • Individualne troškove

Opšte napomene:

 • Okvirno trajanje izleta 7h
 • Prethodno iskustvo nije potrebno
 • Minimalan broj učesnika za realizaciju aranžmana je 4 osobe
 • Satnice u opisu aranžmana nisu fiksne i mogu se menjati zavisno od želje i potreba gostiju