Kebab: Koliko je gastronomski turizam napredovao kao koncept najbolje govori činjenica da danas brojni turisti biraju lokaciju koju će posetiti upravo zbog gastronomske ponude te zemlje. Hrana nije više komplementarni momenat koji prati putovanje, već glavni razlog zašto se odlazi na određenu destinaciju.

Kroz Istanbul, tursku metropolu, godišnje prođu milioni posetilaca, koji ostaju zapanjeni arhitekturom, istorijom, tradicijom, ali i ukusnom hranom koja je i više nego raznovrsna.

Zatvorite oči na momenat i zamislite Istanbul. Zamislite kako vas greje toplota sunca, dok idete u pravcu Aja Sofije ili Topkapi palate, osupnuti lepotama koje su svuda oko vas.

Kebab

Osetite gradsku vrevu koja vas okružuje. Čujete žamor, smeh, dovikivanje turista, mešaju se akcenti i dijalekti. Osetite i miris koji vam se lagano uvlači u nosnice i čini da vam voda pođe na usta. Pomalo nalikuje na roštilj, ali nije to to – egzotičniji je, aroma pečenog mesa se meša sa intigantnim mirisima začina i čini neodoljivu olfaktornu celinu koja mami i priziva. Šta je to, giros ili kebab?

U čemu je razlika između girosa i kebaba?

Da bismo shvatili razliku između girosa i kebaba moramo u obzir uzeti geografske lokacije na kojima su ova ukusna jela nastala. Naravno bitno je i vreme njihovog nastanka.

Možda će vas iznenaditi činjenica da se zapisi o obroku od usitnjenog pečenog mesa nalaze još u Homerovim zapisima. Ovo znači da preteča modernog girosa i kebaba počiva u vremenu pre nove ere.

Giros je karakterističan za podneblje Grčke, dok je kebab turski specijalitet. Smatra se da je giros nastao nešto kasnije i da je varijacija kebaba. Način pripreme obe delicije je u mnogome sličan, a najviše se razlikuju po načinu posluživanja i prilozima sa kojima se serviraju.

Kebab ili giros

Originalna receptura za pripremu kebaba podrazumevala je jagnjetinu, meso koje je u Turskoj jedno od najčešće konzumiranih. Međutim, vremenom je kebab počeo da se pravi i od ostalih vrsta mesa – junetine, piletine, pa čak i svinjetine, ali samo u Grčkoj, jer je konzumacija svinjskog mesa među muslimanskim narodom zabranjena.

Kebab se u početku pripremao isključivo u obliku ražnjića – malih komada mesa naslaganih na štapić. Nekad bi kebabi bili obogaćeni povrćem ili voćem, koje se nalazilo između komada mesa.

U svakoj regiji Turske ovo jelo se priprema drugačije, sa manjim varijacijama u pogledu odabira mesa i načina pripreme, stoga je nemoguće nabrojati sve vrste kebaba koje postoje.

Dok se osnova kebaba (meso) nekada pripremala na roštilju, vremenom je došlo do zaokreta – osmišljen je vertikalni ražanj, oko kojeg su obmotani slojevi začinjenog mesa. Grejna tela se nalaze sa strana i termički obrađuju meso, dok se ražanj polako okreće. Prilikom posluživanja, oštrim nožem se seku spoljni slojevi mesa, koji se zatim serviraju u tortilji, somunu, pita hlebu ili na tanjiru – zavisno od podneblja.

Kebab se često priprema i od mešavina raznih vrsta mesa – junetine, piletine i jagnjetine, recimo. Tanke šnicle su marinirane u mešavini ulja i začina, a zatim naređane na vertikalni ražanj.

Na ovaj način je ukus kebaba obogaćen i znatno je osebujniji, nego kada se kebab pravi od jedne vrste mesa. Kebab se poslužuje sa pomfritom, salatom (koja uključuje crveni luk i paradajz) i neodoljivim umakom od belog luka.

U grčkoj verziji girosa, umak od belog luka je zamenjen cacikijem – umakom koji sadrži krastavčiće, majonez, mirođiju i beli luk.

Koje vrste kebaba postoje?

Postoji više vrsta kebaba, a najpoznatiji u Istanbulu su sledeći:

Šiš kebab

Jedan od najpoznatijih kebaba koji je popularan širom sveta, a u Istanbulu je jedan od najtraženijih. Priprema se od mariniranog jagnjećeg ili junećeg mesa koje se peče na ražnju koji se zove „šiš“, te otuda specijalitet nosi svoje ime.

Sa komadima mesa se nekad peče i povrće, koje najčešće uključuje patlidžan, paradajz, papriku, luk, kiseli krastavci i pečurke.

šiš kebab

Kop šiš kebab

Kop šiš kebab u mnogome nalikuje na tradicionalni šiš kebab. Jedina razlika između ova dva specijaliteta jeste u tome što se kod Kop šiša meso poslužuje na drvenim štapićima, dok su kod klasičnog šiš kebaba metalni.

Način pripreme mesa i povrća je u osnovi isti. Kop šiš je nešto manji – manji su komadi mesa i povrća, a samim tim su i hrskavije pečeni. Obzirom da porcija nije velika, kop šiš se nekad poslužuje kao predjelo drugim jelima od mesa.

kop šiš

Urfa kebab

Urfa kebab je dobio naziv po jugoistočnom gradu u Turskoj, a smatra se da se najbolja mesa pripremaju na jugoistoku zemlje.

Kebab je mešavina mlevene jagnjetine i junetine, a mesu se dodaju crni i beli luk i začini, pre nego što se ispeče. U Urfa kebab se stavljaju origano i kim, koji mesu daju puno ukusa. Poslužuje se sa povrćem.

urfa

Adana kebab

Adana je takođe grad na jugoistoku Turske, a priprema Adana kebaba je identična pripremi Urfe. Koja je onda razlika? Adana je izuzetno začinjena – crvena ljuta paprika se izdašno dodaje u smešu od mesa. Ako volite ljuto, ovo je kebab za vas!

Adana

Iskender Kebab

Iskender je jedan od najpopularnijih kebaba u Istanbulu, a sam naziv Iskender u prevodu znači Aleksandar, što je ime tvorca ovog ukusnog jela.

Iskender kebab se poslužuje na malim komadima pide hleba, koji se prelivaju otopljenim puterom. Kebab se poslužuje sa pečenim paprikama i paradajzom, a uz njega se pije jogurt. Izuzetno je zasitan i ukusan.

kebab istanbul

Kako poručiti kebab u Istanbulu?

Mislite da je dovoljno da kažete kebab i dobićete željeno jelo? Postoji više načina na koje se kebab servira, a dobro je da znate šta svaki od njih znači:

 • PORSİYON DÖNER: Meso se servira na tanjiru sa malo hleba. Kebab se jede viljuškom i nožem.
 • LAVAŞ ÜSTÜ DÖNER: Kebab meso se servira na tanjiru sa somunom (lavas).
 • PİLAV ÜSTÜ DÖNER: Kebab meso se servira na pirinču na tanjiru.
 • İSKENDER: Meso se poslužuje na isečenom pita hlebu koji je preliven puterom i sosom od paradajza. Služi se sa jogurtom sa strane.
 • DÜRÜM DÖNER: Kebab kakav vam je poznat, nalik na onaj u tortilji, ali “tortilja” je u ovom slučaju od testa za somun. U omotu može biti paradajz, kiseli krastavci, pomfrit, zelena salata i luk.
 • KAŞARLI DÜRÜM DÖNER: Kebab u tortilji sa sirom. U omotu se mogu nalaziti i paradajz, kiseli krastavci, pomfrit, zelena salata i luk.
 • TOMBİK DÖNER: Meso se servira u lepinji sa prelivom.
 • SANDVİÇ EKMEK DÖNER: Meso se servira u obliku sendviča sa prelivima.

Gde jesti kebab u Istanbulu?

Kebab u Istanbulu ćete naći gotovo na svakom uglu, u svakoj četvrti grada, ali evo nekih od najboljih mesta gde možete probati ovu rapsodiju ukusa:

 • Dönerci Şahin Usta na Velikom Bazaru (lokacija) – Prilika da osetite pravo tursko jelo u okolnostima tipičnim za ovu zemlju, na najraskošnijoj pijaci sveta
 • Metet Közde Döner u Kuzgunčuku (azijska strana Istanbula) (lokacija) – Ovaj restoran poslužuje veliki broj jela od mesa, a jogurt i salata su gratis!
 • Karadeniz Döner Asım Usta u Bešiktašu (lokacija) – Restoran ima tradiciju dugu preko 50 godina i priprema jedan od najboljih kebaba u celom gradu.
 • Zümrüt Büfe u Eminonu (okrug Fatih) (lokacija) – U ovom okrugu se nalazi i čuvena pijaca začina. Restoran je osnovan 1961. Godine, a od tada služi najukusnije i najsočnije specijalitete koje možete da zamislite.
 • Dönerci Engin’in Yeri u blizini kule Galata (lokacija) – U ovom restoranu kebab se sprema po svim pravilima, od najkvalitetnijih komada mesa. Služi se na tanjiru, ali uz meso možete dobiti hleb ili pecivo po želji.
 • Kasap Osman u Sirkeci (Eminonu kvart u okrugu Fatih) (lokacija) – Pored kebaba u ovom restoranu ćete moći da probate i ćufte i brojna druga jela, a veoma je blizu prometnih gradskih ulica, te ćete ga pronaći bez problema.
 • Sedef Büfe u Sultanahmet kvartu (okrug Fatih) (lokacija) – Porodični restoran u srcu istanbulske turističke četvrti. Radi decenijama i kombinuje modernu tursku kuhinju sa klasičnim otomanskim ukusima kako bi stvorio izdašne porcije koje su savršeni nakon jutarnjeg istraživanja Sultanahmeta ili palate Topkapi.

Koliko košta kebab?

Kebab se smatra brzom hranom, ali nije ograničen isključivo na ulične kioske. Turci su ponosni na ovo jelo, koje je jedno od reprezentativnih predstavnika turske gastronomske ponude, te ga služe i u uglednim restoranima.

U kebabu uživajte natenane, dopuštajući svim njegovim ukusima da se razviju, bilo da ga uzimate “za poneti” ili odlučite da sednete u restoran.

Kebab

Cena kebaba će zavisiti od mesta gde ga poručite, kao i od mesa od kojeg je pripremljen. Recimo, kebab u Istanbulu možete pronaći za samo 10 turskih lira (oko 1 evro), ali cena će zavisiti od vrste mesa unutra.

Kebab sa piletinom je obično jeftiniji od kebaba pripremljenog od govedine ili jagnjetine i košta oko 10-20 TL (1 do 2e), dok kebab od junetine ili jagnjetine košta oko 20-40 TL (2 do 4e).

 

>