Kopaonik vreme i vremenska prognoza.

Kada je najbolje posetiti Kopaonik?

Najbolje vreme da posetite Kopaonik je u periodu između decembra i aprila ili između juna i septembra. Da li ćete odabrati prvi ili drugi period zavisi od toga da li ste ljubitelj skijanja ili ste naprosto obožavalac planine, čistog vazduha i lepog vremena. 

Zahvaljujući velikom ulaganju u sisteme za veštačko osnežavanje ski sezona na Kopaoniku je prilično duga i najčešće počinje oko 10-og decembra, a završava se sredinom aprila. Ulaganjem u infrastrukturu i u letnji zabavni sadržaj Kopaonik u poslednjih nekoliko godina postaje sve popularniji i u toku letnje sezone. Letnja sezona počinje sredinom juna a završava se sredinom septembra. 

U nastavku možete pročitati podatke o prosečnoj minimalnoj i maksimalnoj temperaturi vazduha, okvirnoj dužini obdanice, kao i indeksu UV zračenja na Kopaoniku tokom cele godine. 

Kopaonik vreme

Kopaonik vreme

Kopaonik vreme u januaru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: -6℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 1℃

Okvirna dužina dana: 9,4h

UV indeks: 1

Januar je, kao i decembar, veoma hladan na Kopaoniku, sa prosečnom temperaturaom koja varira između -6℃ i 1℃. Januar ujedno predstavlja i najhladiniji mesec u godini na Kopaoniku. 

Prosečan broj dana sa kišom u januaru iznosi 12, ali su najčešće u pitanju lagana kiša (71mm).

UV indeks zračenja najniži je u decembru i januaru i kreće se između 0 i 2. Bez obzira na nizak indeks UV zračenja preporučujemo nanošenje kreme sa zaštitinim faktorom, pre svega za decu i osobe sa svetlijom kožom. Takođe preporučujmo nošenje naočara, odnosno vizira za zaštitu očiju od UV zračenja.

Kopaonik vreme u februaru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: -5℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 3℃

Okvirna dužina dana: 10,5h

UV indeks: 2

U pitanju je još jedan hladan mesec na Kopaoniku. Februar je, po broju gostiju, najpopularniji mesec na Kopaoniku. Za državni praznik Sretenje (15. – 16. februar) se često obaraju rekordi posećenosti. Dani su nešto duži nego u januaru, dok je indeks UV zračenja nešto viši. Izloženost sunčevim zracima za većinu nije problem u ovom periodu ali i dalje preporučujemo nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom. Pre svega za decu i osobe sa svetlijom tenom.

kopaonik vreme

Kopaonik vreme u martu:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: -2℃ 

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 7℃

Okvirna dužina dana: 12h

UV indeks: 4

Dan je duži a vreme na Kopaoniku nešto toplije nego u februaru. Mart je takođe veoma popularan među skijašima na Kopaoniku. Snega u ovom periodu takođe ima više nego dovoljno. Indeks UV zračenja iznosi oko 4 i najviši je u podnevnim časovima. U navedenom periodu poželjno je zaštiti oči naočarima sa UV zaštitom a kožu sa odećom ili kremom sa zaštitinim faktorom.

Kopaonik vreme u aprilu:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 7℃ 

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 12℃

Okvirna dužina dana: 13,4h

UV indeks: 5

Prosečnu temperaturu na Kopaoniku u ovom periodu možemo nazvati srednje niskom. Kreće se od prohladnih 7℃ do osvežavajućih 12℃. UV indeks 5 podrazumeva umeren rizik usled izlaganja suncu prosečne osobe. Takođe preporučujemo nošenje naočara sa UV zaštitom i nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom, pogotovo za osobe svetlije puti.  

Prognoza za maj

Kopaonik vreme u maju:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 7℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 17℃

Okvirna dužina dana: 14,7h

UV indeks: 7

Jutra i noći su prohladni a dani prijatni. Temperatura na Kopaoniku u maju se kreće od prohladnih 7℃ do prijatnih 17℃. Preporučujemo odgovorno ponašanje prema sebi i svom zdravlju kada je UV zračenje u pitanju. UV zračenje je najviše u periodu između 10h i 16h kada je poželjno ne izlagati se direktnim sunčevim zracima u dužem periodu. 

Kopaonik vreme u junu:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 9℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 20℃

Okvirna dužina dana: 15,3h

UV indeks: 8

Prvi mesec leta na Kopaonik nam donosi prijatnije temperature. Jutra i noći su i dalje sveži sa temperaturom koja se u proseku kreće između 6℃ i 12℃ dok je temperatura tokom dana dosta prijatnija i kreće se oko 20℃. Preporučujemo da se ne izlažete direktnom suncu u podnevnim časovima i da obavezno koristite kremu sa zaštitnim faktorom.

Kopaonik vreme u junu

Kopaonik vreme u julu:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 11℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 23℃

Okvirna dužina dana: 15h

UV indeks: 8

Jul je mesec sa najvišom prosečnom temperaturom na Koponiku. Jutra i večeri na 1800 metara nadmorske visine često budu sveža ali je vreme tokom dana idealno. Ukoliko volite planinu i planinski vazduh a zimogroživi ste, jul i avgust avgusta su idealan period da posetite Kopaonik. U najtoplijem delu dana često će Vam prijati i osveženje. Preporučujemo nanošenje kreme za sunčanje. 

Kopaonik vreme u avgustu:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 11℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 23℃

Okvirna dužina dana: 13,9h

UV indeks: 8

Temperatura u avgustu je slična kao u julu. U julu i avgustu temperature dostižu svoj maksimum na Kopaoniku. Vremenska prognoza za ovaj period predviđa lepo vreme, pa se preporučuje putnicima kojima ne prija niska planinska temperatura. Ukoliko volite planinu i planinske letnje aktivnosti ovo je idalan period za posetu Kopaoniku. Indeks UV zračenja je najviši između 10h i 16h kada je poželjno ne izlagati se previše direktnim sunčevim zracima, pogotovo ne bez zaštite. Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom se podrazumeva.

Kopaonik vreme u avgustu

Kopaonik vreme u septembru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 8℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 20℃

Okvirna dužina dana: 12,5h

UV indeks: 6

U septembru, prvom mesecu jeseni, temperatura na Kopaoniku je prijatna. Krajem avgusta temperatura počinje polako da opadaja, ali je i dalje veoma lepo vreme za posetu Kopaonika. Prosečna temperatura se kreće između  8℃ i 20℃. U ovom periodu noći su svežije i temeprature se kreću oko 10℃ što ih čini prijatnim za spavanje. Indeks UV zračenja je najviši između 10h i 16h kada je poželjno ne preterivati sa izlaganjem direktnim sunčevim zracima. 

Kopaonik vreme u oktobru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: 4℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 14℃

Okvirna dužina dana: 11h

UV indeks: 5

Vreme u oktobru je, očekivano, nešto hladnije a temperatura se kreće u rasponu od 4℃ do 14℃. 

Kopaonik vreme u novembru:

Minimalna prosečna temperatura vazduha: -1℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 7℃

Okvirna dužina dana: 9,7h

U novembru najčešće dolazi do naglog pada temperature koja u proseku varira u rasponu od  -1℃ do 7℃.

Kopaonik vreme u decembru

Kopaonik vreme u decembru

Minimalna prosečna temperatura vazduha: -4℃

Maksimalna prosečna temeratura vazduha: 2℃

Okvirna dužina dana: 9h

UV indeks: 1

Decembar, prvi zimski mesec, najčešće sa sobom donosi veću količinu snežnih padavina. U prvoj polovini decembra počinje sezona skijanja, sa kojom dolazi do naglog rasta broja posetilaca. Sa temperaturom koja varira između -4℃ i 2℃, i snežnim pokrivačem koji je najčešće izvestan u ovom periodu, decembar je veoma popularan među našim putnicima. U ovom periodu indeks UV zračenja je veoma nizak te ne postoji veliki rizik od izlaganja suncu. Zaštita za decu i osobe sa osetljivom kožom se podrazumeva. 

Ukoliko želite da pogledate našu ponudu za Kopaonik to možete učiniti klikom na sledećem link: KOPAONIK.