Ono što je rakija za Srbiju ili Sangrija za Portugal, to je pivo za Češku, te širom cele Češke radi mnoštvo malih i velikih pivara. Tokom raznih perioda godine u Pragu se organizuje pregršt festivala piva, a pivo je nekad čak i jeftinije od vode! Očigledno da je pivo neizostavan deo života svakog Pražanina. S obzirom na to, ne čudi činjenica da na svakom koraku u Pragu možete naći pivnicu koja se odlikuje dobrim poslovanjem i visokim kvalitetom. Imajući u vidu da nakon obilaska ovog prelepog grada, treba nešto i prezalogajiti, predstavljamo vam omiljene pivnice lokalaca, koje pored sjajnog kraft piva nude i izvrsnu, proverenu hranu.

BeerGeek

Kao što i samo ime kaže, ovo mesto savršeno je za pivske fanatike. Nedavno je proslavilo treću godinu od kada je jedno od omiljenih mesta meštana. Velika, podrumska pivnica, urbanog, industijskog stila sadrži trideset točilica. BeerGeek nudi pregršt kraft piva, kako onih čeških kao što su Matuška i Kout na Šumave, tako i internacionalna. Iako su cene za nijansu više nego u drugim pivnicama, vredi svaku krunu. Jelovnik se sastoji iz poduže liste jednostavnih jela koji se savršeno uklapaju uz ukus piva, a naša preporuka su definitivno pileća krilca.

Zly Časy

Van šireg centra grada, u kvartu Praha 4, na tri nivoa, nalazi se lider među praškim pivnicama – Zly Čazy. Iako u prevodu “Loša vremena”, Zly Časy je mesto gde ćete, zasigurno provesti izuzetno lepih par sati. Nakon ukusnih sendviča, burgera i grickalica, žeđ možete utoliti nekim od čak 48 vrsta kraft piva iz najrazličitijih delova Evrope. Topla, relaksirajuća atmosfera, i zbijena mesta za sedenje obezbediće da lako upoznate društvo sa kojim ćete nazdraviti. Često se organizuju akcije ili “opening hours”, a jedina mana je ta što neki konobari loše barataju engleskim jezikom. Ipak jednu reč svi razumeju, a to je – Pivo.

Pivovarsky dum

Odmah u blizini starog grada, ali van gužve, nalazi se Pivovarsky klub (ili Pivovarsky dum), te je savršen izbor za one koji žele da odmore i napune se energijom u pauzi od razgledanja grada. Jelovnik se sastoji od raznih jela, uključujući i tradicionalna češka jela, a što se kraft piva tiče, sadrži skoro 250 (ukoliko niste sigurni da li ste dobro pročitali – rečima: dve stotine i pedeset) vrsta flaširanog piva. Ukoliko topla atmosfera i blizina centru nije dovoljna da vas inspiriše da posetite ovo mesto, možda će to učiniti činjenica da je Antony Bourdain u ovoj pivnici snimao češku epizodu svoje emisije “No Reservations” (Travel Channel).

Nadamo se da ovaj tekst niste citali gladni ili žedni, jer je čak i nama pošla voda na usta. Ukoliko planirate da posetite Prag i doživite sve njegove ukuse, nadamo se da smo bar malo pomogli u odabiru najboljih pivnica i pubova.

 

Autor: Olja Bilinović