Krakov zanimljivosti

10 zanimljivih činjenica o Krakovu

Krakov zanimljivosti: Posećivanje novog grada je uvek zanimljivo, a može biti još zanimljivije ukoliko se dobro pripremite i informišete o njemu pre puta. Ukoliko planirate da posetite drugi po veličini poljski grad, bilo bi dobro da pročitate naš tekst o 10 zanimljivih činjenica o Krakovu.

Pre zanimljivosti napomenućemo da se Krakov nalazi u jugoistočnom delu Poljske, da je drugi grad po veličini u Poljskoj i da predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija Istočne Evrope.

1. Stari grad u Krakovu spada u 5 svetskih gradova po broju istorijskih građevina po kvadranom metru.

10 zanimljivosti o Krakovu

2. U Krakovu živi 750.000 ljudi, a od tog broja oko 200.000 čine studenti, što ga svrstava među najveće studentske gradove u Evropi.

10 zanimljivosti o Krakovu

3. Poljska je kroz istoriju imala više glavnih gradova, a Krakov je tu čast imao više od 500 godina. 

10 zanimljivosti o Krakovu

4. Prema poljskoj legendi, Krakov je u jednom periodu čuvao moćni zmaj i u njegovu čast se svake godine održava dan zmajeva u Krakovu.

10 zanimljivosti o Krakovu

5. Jagelonski univerzitet u Krakovu je osnovan 1364. godine i predstavlja jedan od najstarijih univerziteta u Evropi.

6. Ukoliko Krakov želite da posetite zbog dobrog noćnog života, svideće vam se činjenica da Krakov poseduje više stotine klubova, barova i pabova, što i ne čudi s obzirom na veliki broj studenata koji živi u ovom gradu. Veliki broj mladih ljudi iz ostatka Evrope posećuje ovaj grad upravo zbog velike ponude noćnog života i pristupačnih cena.

7. Ukoliko smatrate da je 3 sata posle ponoći prekratko za pravi provod, Krakov će vam se svideti. U grad se izlazi oko 23 časa, a najčešće pravilo u većini klubova je da ostaju otvoreni dok ga poselednja osoba ne napusti.

8. Svi poljski kraljevi i veliki broj predsednika su sahranjeni u Krakovskom zamku po imenu Vavel.

9. Krakovski fudbalski tim Visla Krakov, jedan je od najuspešnih timova u Poljskoj.  Za poslednjih 15 godina kao prvaci ili drugoplasirani završili su 12 puta.

10. 2013-te godine Lonely Planet (najpoznatiji svetski izdavač turističkih vodiča) proglasio je trg u centru Krakova kao najbolji gradski trg na svetu.