Krit iskustva i utisci

Krit iskustva: Kao najveće i najjužnije grčko ostrvo, klimatski se razlikuje od ostatka grčke. Budući da ga zapljuskuje sa severne strane Sredozemno more, upravo takva klima ga i odlikuje, tačnije leta su topla i suva.

Na Kritu će najviše uživati oni koji vole lepe i raznolike plaže, turisti koji vole da otkrivaju i istražuju nova mesta, skrivene uvale, peskovite plaže, svi oni koji vole da ne budu na samo jednom mestu, budući da Krit pruža niz mogućnosti, kada su more, izleti i atrakcije u pitanju. 

Krit – lokacija

Krit se smestio na jugu Grčke, i najveće je i najjužnije grčko ostrvo. Zapljuskuju ga četiri mora (Jonsko, Egejsko, Libijsko i Sredozemno), a nalazi se i na raskrsnici tri kontinenta (Evrope, Afrike i Azije). Glavni grad Krita je Heraklion, koji ime dobija po mitskom junaku Herkulu.

Glavni grad, kao i svi veći gradovi ostrva Krit, nalazi se na severnoj strani, koja je bila naseljena još od doba Minojske civilizacije. U Heraklionu živi više od pola miliona stanovnika i ujedno je najnaseljeniji grad ostrva. Upravo u Heraklion sleću turistički letovi.

Krit iskustva

Ako ste razmišljali da leto 2022. godine provedete u Grčkoj, a još uvek niste sigurni da je Krit idealna destinacija za vas, kao i šta je to što Krit čini tako posebnim, po čemu se on izdvaja, kakva su iskustva putnika sa Krita, koje izlete Krit nudi, koji su sadržaji na ostrvu, šta obići, pročitajte u daljem tekstu.

Krit 2022 iskustva – letovališta        

Kao najveće grčko ostrvo, mnogo je letovališta i plaža koje treba obići kad se na Kritu nađete. Ujedno je i puno brojnih istorijskih lokaliteta koje vredi obići, a i hotelska ponuda je raznolika. U zavisnosti od vaših afiniteta, najbolje je direktno se raspitati kod agencije, šta zadovoljava vaše kriterijume.

Krit utisci

Najpoznatija i najtraženija mesta za letovanje na Kritu su Retimno, Hanja, Agios Nikolaos.

Retimno – restorani, prodavnice, sadržaji za decu i odrasle

Šarmantan i zavodljiv, treći po veličini grad na ostrvu, Retimno, svakodnevno privlači veliki broj turista. Poznat još u periodu 4. veka pre nove ere, a na značaju dobija tek po dolasku Venecijanaca na ostrvo, koji su svakom grčkom gradu, dali poseban šarm i izgled.

Retimno Crete

Gradom dominira venecijanska tvrđava Forteca, gde se i danas u letnjim mesecima održavaju brojne priredbe, izložbe… U gradu su lepo očuvane i dve džamije. Plaža u mestu je čista, uređena, peskovita i dugačka preko 10 kilometara. Interesantne su i srednjovekovne crkve i manastiri koji su se smestili u brdu iznad grada. Kaldrmisane i popločane ulice, mnoštvo restorana i taverni sa muzikom, poslaće vas u neko drugo vreme.

Agios Nikolaos – restorani, prodavnice, sadržaji za decu i odrasle

Šarenolik gradić, šarmantnog izgleda, sa 10.000 stanovnika van sezone, taj broj višestruko uveća u letnjim mesecima. Mnoštvo taverni, popločane ulice, šarene kuće, ali i luksuzni hoteli i lepe plaže, čine da ovo mesto bude popularno tokom leta.

Zanimljivo je i popularno među različitim tipovima turista, a neretko je i domaćin brojnim slavnim ličnostima. Krase ga, osim taverni i tradicionalnih restorana, luksuzni hoteli i brendirane robne marke, brojne suvenirnice, lepe plaže i uvale, kao i interesantna luka, koja postaje atraktivna posebno u večernjim satima.

Agios Nikolaos

Atrakcija u gradu je slatkovodno jezero Vulismeni. Noću, kada se sva svetla popale i krene muzika iz tradicionalnih grčkih uzerija i taverni, dobija poseban šarm, što ga čini popularnim i u nekim mondenskim krugovima.

U blizini gradića, postoji nekoliko de lux rizorta i hotela. Arheološki muzej, srednjovekovna crkva Svetog Nikole, samo su neke od znamenitosti grada.

Krit mapa

Krit – plaže

U zavisnosti od toga gde ste smešteni i na koji način ste na ostrvo doputovali, tako morate i svoje plaže birati. Ono što je sigurno je da će Vas plaže na Kritu ostaviti bez teksta.

Plaža Balos

Plaža Balos – lokacija

Plaža Balos je jedna od najpoznatijih u Grčkoj, do koje možete doći na više načina. Plaža je smeštena na severozapadu ostrva, voda je plitka i tirkizna, more je čisto, a pesak je bele boje.

Plaža Preveli

Plaža Preveli – lokacija

Plaža Preveli je takođe jedna od najpoznatijih i najposećenijih plaža kako na Kritu, tako i u čitavoj Grčkoj. Nalazi se na 40 kilometara južno od Retimna, na obali koja gleda ka Afričkom kontinentu. Nalazi se u uvali, na ulasku u klisuru Kourtaliotis.

Plaža Falasarna

Plaža Falasarna – lokacija

U zapadnom delu ostrva nalazi se plaža Falasarna, duga i peskovita plaža, koja ponajviše privlači porodice sa decom.

Plaža Matala

Plaža Matala – lokacija

Plaža Matala, nalazi se južno od Irakliona i jedna je od omiljenih plaža na Kritu. Oko nje se nalaze stene za koje se veruje da su nekada bile rimske grobnice. Puna je kafića, taverni, restorana. Voda je plitka, pesak sitan, more toplo, te je pogodna za sve uzraste.

https://www.youtube.com/watch?v=iJ0uiSznql8

Plaža Vai

Plaža Vai – lokacija

Plaža Vai, smeštena na istoku zemlje, popularna je kako kod porodica s decom, tako i kod ostalih tipova turista.

Plaža Gramvousa

Plaža Gramvousa – lokacija

Jedna od popularnijih plaža je svakako i plaža koja se nalazi u zalivu Kisamos, to je plaža Gramvousa. Na njoj su princ Čarls i princeza Dajana proveli svoj medeni mesec.

Plaža Elafonisi

Plaža Elafonisi – lokacija

Za kraj, jedna od najlepših plaža Evrope, smeštena na krajnjem jugozapadu ostrva, definitivno je plaža Elafonisi. Ona je nešto poput lagune, budući da je odvojena od samog Krita, voda je plitka i izuzetno topla, a prilagođena je svim uzrastima i može zadovoljiti svačije potrebe.

Krit – izleti i obilasci

Ukoliko želite da vidite najznačajnije atrakcije i znamenitosti na Kritu, izbor neće biti ni malo lak. Jedan od glavnih izleta je odlazak do Knososa, arheološkog nalazišta iz peroda minojske civilizacije.

Gortis je još jedno arheološko naselje, koje vredi posetiti. Zanimljiv je i zamak Frangocastelo, iz perioda Venecijanaca, kao i Forteza, tvrđava iz istog istorijskog razdoblja.

Pećina Ideon Andron, pećina u kojoj je rođen Zevs, privlači turiste u velikom broju. U Heraklionu se smestila crkva Svetog Minasa. Crkva svetog Titosa, u kojoj se nalazi i zlatna lobanja sveca, jedna je od najpoznatijih pravoslavnih građevina u Grčkoj.

Krit iskustva

U zavisnosti od toga gde ste smešteni, možete otići na krstarenje do ostrva Spinalonga, kao i do Santorinija. Možete obići klanac Samarija, najduži klanac u Evropi.

Za one koji vole zabavu na bazenima, zanimljiv je i Aqua park. Grčko, odnosno kritsko folklorno veče je prava prilika da upoznate tradiciju Krita, muziku i kritsku gastronomiju, budući da se ona razlikuje od centralne i severne Grčke.

Krit Grčka letovanje 2022 – kako doći

Ako ove godine odlučite da letujete na najvećem grčkom ostrvu Kritu, možete izabrati mogućnost avio prevoza ili kombinaciju drumskog i morskog saobraćaja.

Ukoliko putujete preko Severne Makedonije, kretaćete se auto-putem E – 75, bez ikakvih isključenja do Grčke. Nakon što uđete u Grčku, pratićete table koje vode ka glavnom gradu Grčke – Atini. Iz atinske luke Pirej trajektom idete do Herakliona. Put preko Sredozemnog mora traje oko 8h.

Naravno ukoliko niste avanturista svakako bismo Vam savetovali da do Krita ipak putujete avionom. Let do Krita traje 3h i 15 minuta.

Krit iskustva – smeštaj

U našoj ponudi se nalaze smeštajni objekti u brojnim letovalištima na Kritu. U zavisnosti od vaših afiniteta, zajedno možemo odabrate one koji su baš po vašem ukusu.

Da li ste posetili ostrvo Krit letovanje 2022 i koje mesto biste preporučili našim čitaocima?

Ako vas zanima naš aranžman, slobodno nas kontaktirajte.