Ksamil iskustva i utisci

Ksamil iskustva: Albanija, kao letnja destinacija, polako, ali sigurno postaje jako popularna za letovanje 2022. godine među srpskim turistima. Turisti se odlučuju između jonske i jadranske obale, u zavisnosti od sopstvenih afiniteta, želja i očekivanja.

Ukoliko vam prijaju male uvale, izuzetno čisto i tirkizno more, uredan i kvalitetan smeštaj, niske cene, uslužni domaćini, mirno mesto i šarmantan gradić, onda je letovanje u Ksamilu prava destinacija za vas.

Ukoliko želite sa porodicom i mališanima da se uputite ovde ili pak sa svojim partnerom, Ksamil vas neće razočarati. Ukoliko ste mladi i pored plaža, želite i da izlazite u noćne klubove, onda će Drač i Saranda biti bolji izbor za vas.

Ksamil iskustva – lokacija

Ksamil je malo mesto u Albaniji, smešteno na jugu zemlje, nedaleko od granice sa Grčkom.

Obale ovog grada zapljuskuje Jonsko more, a topla i suva leta i mediteranska klima, čine da čitavo područje bude sunčano preko cele godine.

Ksamil okružuju maslinjaci i citrusno voće. U selu živi oko 3000 stanovnika, ali ga na godišnjem nivou poseti veliki broj stranih turista.

Nalazi se uz Nacionalni park Butrint (lokacija). Budući da se nalazi uz nacionalni park, lako ćete ušetati u zaštićenu regiju. Prvi veliki grad je Saranda, koja je udaljena samo 15 minuta vožnje odavde.

Ukoliko želite da leto 2022. provedete na najčistijim plažama, toplom moru i u šarmantnom mestu, mi vam preporučujemo letovanje u Ksamilu

Ukoliko još uvek niste sigurni da li je Ksamil prava destinacija za vas, u tekstu možete videti neke od utisaka naših turista o plažama, sadržaju, smeštaju.

Ksamil iskustva – sadržaji

Ako su vam inspirativne brojne male, bele plaže i uvale, a ne želite previše da šetate i koristite prevoz, Ksamil je pravo letovalište za vas.

Nasuprot ovog letovališta se nalaze tri mala ostrva, do kojih možete preplivati ili otići čamcem i tamo uživati u netaknutoj prirodi i pogledu na sam gradić.

ksamil iskustva

Nekada je bilo zabranjeno posećivati ova ostrva, a danas čak postoje i pontonski mostići koji vas vode ka njima.

Mesto je mirno i lepo uređeno, plaže i uvale su brojne, te svakodneno možete ići na neku drugu.

Boja mora je tirkizno zelena, a u svakoj uvali nalazi se po neki plažni bar i restoran, koji mogu zadovoljiti potrebe turista.

Nedaleko od Ksamila, nalazi se i Nacionalni park Butrint (lokacija). On se nalazi na UNESCO listi kulturne baštine i ovde su očuvani lokaliteti iz perioda antičke Grčke, Rima, ali i Venecijanska kapija, Lavlja kapija, Velika bazilika i sl.  

Turiste privlači i Plavo oko – Syri i Kalter (lokacija), prirodan bazen sa bistrom izvorskom vodom sa 18 izvora. Nalazi se na 40 kilometara od Ksamila, na visini od 180 metara, okružen četinarskom šumom.

U okruženju se preporučuje pešačenje, biciklizam, ali ne i kupanje (veoma hladna voda) iako je voda nestvarno čista i tirkizno zelena.

U blizini se smestila i stara crkva svete Katarine, koja je nedovoljno očuvana i napuštena, ali je još jedan pokazatelj o prisustvu pravoslavnih vernika na ovim prostorima.

Ksamil utisci – restorani i kafići

Jedno od omiljenih mesta turista je restoran Guvat (lokacija), poznati restoran u gradu sa mediteranskom morskom hranom i brojnim salatama. Osim u jelu i ambijentu, ovde ćete uživati i u pogledu na čitav Ksamil.

Taverne sa albanskom, grčkom i srpskom muzikom ima na svakom koraku, a vi možete uživati u nekom od najboljih restorana u Ksamilu:

Osim ovih restorana, brojni su barovi, taverne i pabovi u kojem možete pronaći mesto za sebe.

Ksamil iskustva – plaža

Brojni turisti koji su posećivali albansku obalu, smatraju da su najlepše i najuređenije plaže u Albaniji upravo u Ksamilu i okolini.

plaze

Svaka plaža ima plažni bar, a u blizini iste nalaze se i hotelski smeštaji, te ako vam je neka posebna plaža interesantna, možete tražiti smštaj baš u blizini nje. Za sve koji ne vole gužve, mogu se malo udaljiti od grada, budući da u sezoni, gradska plaža bude puna turista.

Ksamil utisci – marketi i suvenrinice                                                            

Mnoštvo je manjih marketa u Ksamilu, koji mogu odgovoriti na potrebe turista. Na svakoj plaži se nalaze i male suvenirnice, koje prodaju lokalne proizvode, kao i suvenire.

Cena su praktično kao u Srbiji, tačnije, nekih 30% su jeftinije nego u grčkim letovalištima.

Ksamil utisci – zabava za decu

Sjajne plaže, peskovite i tirkizne, lagan i postepen ulaz u vodu, toplo more, porodična atmosfera, čine da ovo letovalište bude idealno za one koji su došli da se odmore sa svojom porodicom i decom ili partnerom.

Za one koji su ipak više avanturistički tip i trebaju im i noćni klubovi, preporuka je da posete neko severnije albansko letovalište. 

Ksamil iskustva – kako doći i dokumenta

Ukoliko ste se odlučili da leto 2022. godine provedete u Albaniji, do vašeg letovališta možete doći na više načina, autobuskim, avio i sopstvenim prevozom.

ksamil iskustva

Ukoliko putujete sopstvenim prevozom, najbolja varijanta je da putujete do Merdara, administrativni prelaz sa Kosovom i Metohijom, potom idete auto – putem do granice sa Albanijom, na prelazu Morina, i odatle auto – putem do letovališta.

Nemojte ni u jednoj soluciji da vas brine prelaz kroz južnu srpsku pokrajinu, odnosno KiM. Bezbedno je. Put je većim delom auto – put, te se brzo stiže.

Od Novog Sada do Ksamila ima oko 950 kilometara i relativno je brzo i bezbedno za putovanje. Ulaz na Kosovo i Metohiju je moguć uz ličnu kartu, a ako deca nemaju istu, potreban im je izvod iz matične knjige rođenih, kao i jedna fotografija. Svakako, pre putovanja se još jednom informišite šta vam je od dokumentacije potrebno za put.

Ksamil utisci – smeštaj

U našoj ponudi se nalaze hoteli sa 3* i 4* u Ksamilu, kao i apartmanski smeštaj. U zavisnosti od vaših afiniteta možete odabrati najbolju opciju za vas, a ponudu hotela možete pogledati na sledećem linku – Ksamil letovanje.

ksamil hotel

Ukoliko ste već putovali na Albanija letovanje 2022 na more, podelite sa nama utiske o cenama, smeštaju, izletima i šta vam se najviše dopalo. Ukoliko razmišljate da tek putujete na albansko primorje, kontaktirajte nas putem telefona ili e – maila, kako bismo vam pomogli u odabiru smeštaja.