Kušadasi iskustva i utisci | Vodič kroz Kušadasi

Kušadasi iskustva: Kada se govori o letovalištima koje nudi Turska, Kušadasi je destinacija koju preporučuje najviše turista. Egejska obala, veliki izbor klubova i specijaliteta turske kuhinje dovoljan su razlog da se odlučite za letovanje u Kušadasiju.

Nekada malo ribarsko naselje danas je destinacija koja privlači mlade željne provoda, ali i one koji žele da upoznaju ovu magičnu zemlju i njene atrakcije. Ukoliko odlučite da posetite Kušadasi putovanje će vam obeležiti dani na prelepim plažama, noći u odličnim klubovima, čuveni turski burek i zanimljivi obilasci praćeni fenomenalnim fotografijama.

Kušadasi je ime dobio po turskom „kuš“ (ptica) i „ada“ (ostrvo) - doslovno „Ostrvo ptica“. Ovo se donekle odnosi i na "Guvercin Adası" („Ostrvo golubova“), koje je kratkim nasipom povezano sa Kušadasijem. Danas građani Kušadasi često skraćuju ime u Ada.

ostrvo ptica

Kušadasi kratka istorija

Blaga klima omogućila je prvim stanovnicima Kušadasija da na plodnom zemljištu oko grada uzgajaju osnovne proizvode poput maslina, grožđa i smokava.

U 10. veku pre nove ere, „12 jonskih gradova“ svoja godišnja zasedanja imali su u mestu Panionian, osnovanom na mestu današnjeg Kušadasija.

Kako su klimatske promene prouzrokovale ozbiljne zemljotrese i promenile rutu reke Kajstros, grad Efes je uglavnom bio uništen i izgubio prethodni značaj i prosperitet. Grčki, jevrejski i jermenski trgovci smatrali su da je područje oko današnjeg Kušadasija pogodno kao luka umesto luke Efes. „Scala Nova“ bilo je ime ove nove luke koja je postala novi trgovački centar.

Кušadasi iskustva

1413. Kušadasi ulazi u sastav Turske države u kojoj se nalazi sve do danas. Danas je Kušadasi jedno od najpoznatijih turskih letovališta i savršeno mesto za odmor na peščanim plažama i prelepom Egejskom moru koje zapljuskuje ovaj grad.

Kako stići do Kušadasija?

Kušadasi avionom

Kušadasi nema sopstveni aerodrom. Najbliži aerodromi su oni u Izmiru (Izmir Adnan Menderes Airport) i Bodrumu (Milas Bodrum Airport). Ukoliko se uputite avionom ka Izmiru ili Bodrumu, direktne linije iz Beograda su moguće jedino putem čarter letova, koje organizuju turističke agencije. Direktan let od Beograda do jednog od ova dva grada traje 1 i 40 minuta. Nakon toga organizovani transfer vas vozi do Kušadasija.

Kusadasi avionom

Kušadasi kolima/autobusom

Kušadasi je od Novog Sada udaljen 1.430 km, dok je od Beograda udaljen oko 1.340 km. Gotovo celim putem do Kušadasija je autoput, tako da nećete imati neke veće probleme što se vožnje tiče.

Na nekih 900 km od Beograda nalazi se mesto Geliboli/Galipolje (lokacija) gde se ukrcavate na trajekt i prelazite u Aziju u mesto Lapseki. Od Lapsekija do Kušadasija ostaje Vam oko 440 km. Naravno naoružajte se strpljenjem i spremite se na gužve na granicima, na koje nažalost ne možemo da utičemo.

Kušadasi vreme i temperatura

Kada posetiti Kušadasi?

Kušadasi, je smešten na zapadnoj obali Turske i ima tipičnu mediteransku klimu tokom cele godine sa blagim zimama i dugim, vrućim letima. Kušadasi ima preko 300 sunčanih dana u godini, a turistička sezona započinje krajem aprila i traje sve do oktobra.

Leto - od juna do sredine septembra. Vreme u ovom periodu je sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom vazduha i do 36° C. Prosečna temperatura u letnjim mesecima se kreće od 28° C do 32° C.

Jesen - od sredine septembra do novembra. Na početku jeseni vreme je veoma prijatno. Kako vreme odmiče temperatura se spušta, a takođe postaje i dosta kišovitije. Prosečna temperatura u jesenjim mesecima se kreće od 20° C do 24° C.

Kušadasi temperatura

Zima - od decembra do sredine marta. Zime su dosta blage, a prosečne dnevne temperature se kreću od 13° C. do 17° C. Kiše su prilično česte, ali ima naravno i veliki broj sunčanih dana.

Proleće - od sredine marta do maja. Blago i prijatno vreme, ali postaje sve toplije i sunčanije kako se bliži leto.

Šta videti u Kušadasiju? Kušadasi znamenitosti

Kušadasi mapa

Kušadasi plaže

Svakako je veliki izbor za plaže u Kušadasiju. Bilo da ste ljubitelj odmora ili da ste lokalac koji uživa u slobodnom danu, možete birati između mirnih uvala ili dugih peščanih plaža sa raznim aktivnostima i vodenim sportovima.

Najpoznatije plaže Kušadasija su:

Ladies Beach Kušadasi

Ladies Beach ili na turskom poznata kao Kadinlar Denizi, jedna je od najpopularnijih i najprometnijih plaža u Kušadasiju. Ime je dobijeno iz vremena kada je plaža bila odvojena samo za žene.

Ladies beach Kusadasi

Danas je Ladies Beach otvorena za sve. Šetalište pored plaže prepuno je prodavnica, barova, kafića, restorana i mnogih hotela. Ladies beach je jedna od najpopularnijih plaža na ovom području, ne samo zbog odličnog položaja u blizini centra Kušadasija, već i zbog čiste i plitke vode.

Antički grad Efes i Artemidin hram

Grad Efes - lokacija

U neki od egzotičnih izleta koje ćete imati prilike da posetite u Kušadasiju definitivno se ubraja i obilazak antičkog grada Efesa, koji se nekada smatrao za jedno od najbogatijih mesta na tom području, i svetskog čuda koje se u njemu nalazilo – Artemidin hram.

ARTEMIDIN HRAM

Prema predanju, Efes su osnovale Amazonke – poznatije kao žene ratnice. Igrom sudbine, baš tako su se pokazali i grad i hram – kao pravi ratnici koji uprkos razaranjima i vremenu i dan danas uspevaju da zadive sve svoje posetioce.

Ostvo ptica

Ostrvo ptica - lokacija

Ostrvo golubova, takođe poznato kao Ostrvo ptica, simbol je Kušadasija i odakle potiče ime Kušadasi (što znači Ptičje ostrvo). Posetite muzej unutar starog vizantijskog zamka ili jednostavno sedite i uživajte u panoramskom pogledu na Kušadasi.

Kusadasi ostrvo ptica

Stari grad

U centru grada nalaze se Kaleici (Stari grad) (lokacija) i Karavanseraj (lokacija). Kaleici su suptilna mešavina starih kuća i krivudavih ulica prepunih  uređenih barova, prodavnica i restorana.

Kaleici nemaju definitivan stil, on je spoj drevnog i modernog, potpuno je jedinstven i to morate sami da iskusite. Blizu Kaleieci-a nalazi se Caravanserai, i tu su se u prošlosti trgovci na kamilima zaustavljali i pravili predah od dugog putovanja. Nakon odmora nastavljali su putovanje kopnom ili morem, noseći ćilime, svilu i začine dalje u Evropu.

Danas je Caravanserai i dalje hotel, a takođe i mesto gde možete videti spektakularne turske večeri sa tradicionalnom muzikom i plesom.

Kusadasi iskustva

Ataturk brdo

Ataturk brdo - lokacija

Popnite se na vrh brda Ataturk kako biste imali zaista spektakularni pogled na Kušadasi. Na samom vrhu primetićete statuu čuvenog Ataturka, koji je bio osnivač Republike Turske. Pogled sa vrha je verovatno najbolji u Kušadasiju, sa panoramskim pogledom na čitav zaliv. Put koji vodi do vrha veoma je strm, pa je možda najbolje da uzmete taksi i na taj način odete na vrh brda.

Ataturk brdo Kusadasi

Kušadasi Aqua park

U blizini Kušadasija postoji nekoliko aqua parkova. Aqua park AQUA FANTASY (lokacija) i ADALAND (lokacija) su 2 najbolja u Kušadasiju. U akva parku možete uživati u ogromnim kompleksima bazena, gigantskih đakuzija, i dugih i brzih tobogana koji imaju različita imena u zavisnosti od karakteristika – Crna rupa, Anakonda, Crni tunel, Bumerang i mnogi drugi.

kusadasi aqua park

Provedite jedan dan u aqua parku i nemojte da propustite jedinstvenu priliku da osetite strujanje adrenalina na nekom od neverovatnih tobogana i opuštanje sa društvom u nekom od mnogobrojnih đakuzija.

Kušadasi iskustva - Šoping

Kušadasi, a i generalno cela Turska poznati su po dobrom šopingu. U samom centru grada postoji bezbroj radnji gde možete da kupite garderobu, tašne, kožne cipele po zaista dobrim cenama. Naravno kako biste dobili najbolje cene, cenkanje je obavezno.

Ono što bismo vam isto preporučili je pijaca u Kušadasiju. U Kušadasiju se održavaju 3 pijace:

  • Pijaca utorkom je pijaca voća i povrća.
  • Pijaca sredom je pijaca odeće i poznatog turskog džinsa. Veoma je posećena i možete da pronađete povoljno različitu garderobu.
  • Pijaca petkom održava se na istom mestu kao i pijaca sredom i prodaje voće i povrće.

Najpopularnija je pijaca sredom, na kojoj su tezge pune začina, suvenira, torbi, farmerki i druge odeće.

kusadasi šoping

Ukoliko želite robu poznatih modnih marki, naša preporuka je da odete u mesto pored Kušadasija - Soke (lokacija). Soke - šoping centar predstavlja jedan od najboljih Outlet centara u Turskoj. Spektakularna ponuda najprestižnijih svetskih brendova na jednom mestu po najpovoljnijim cenama. Uživajte u ponudi prestižnih brendova kao što su: QuikSilver, Jimmy Key, Mudo Outlet, Nike, Benetton, Sisley, Colin's, Loft, Mavi Jeans, Adidas, Levis, Dockers, Puma...

Nacionalni park Mili

Nacionalni park - lokacija

Nacionalni park je mesto netaknute prirode, „divljih“ plaža sa toplim morem i kristalno čistom vodom. Jedna od tri prelepe plaže koje krase ovaj nacionalni park sastoji se od malih uvala, sa tirkizno plavim morem, kristalno čistim peskom na dnu probudiće u Vama želju da što duže ostanete na ovom mestu.

Nacionalni park Mili plaža

Ono što je dodatno interesantno na ovim plažama, su male divlje svinje koje trčkaraju po plaži. One više nisu divlje kako im ime kaže nego prilaze ljudima i maze se, naravno zbog hrane koju dobijaju od turista.

Kusadasi nacionalni park

Pored prelepe plaže imaćete priliku da posetite tajno mesto vrhovnog boga grčke mitologije. Zevsova pećina nalazi se na pola puta od Kušadasija prema Nacionalnom parku. U njoj se, prema legendi, Zevs često kupao sa prelepim devojkama skrivajući se od svoje ljubomorne žene Here.

Ko se okupa u ovoj kristalno čistoj, ali verujte na reč veeeeoma hladnoj vodi, kažu meštani, biće jak i zdrav, jer se veruje da je sveta i lekovita.

Kusadasi nacionalni park

Kušadasi iskustva - Pamukkale

Pamukkale - lokacija

Na nekih 3h vožnje od Kušadasija nalaze se čuvene Pamukale “pamučna tvrđava” ili “dvorci od pamuka”. Kaskadne stene od belog krečnjaka, sa termalnim izvorima i bazenima, nastajale su hiljadama godina.

Pamukkale

Da vlasti nisu reagovale na vreme, kada su Pamukale proglasile nacionalnim blagom i zatvorile sve hotele koji su za svoje bazene koristili prirodom datu toplu vodu, svi izvori bi presušili i samo bi fotografije podsećale da je tu nekada postojao predeo iz snova.

Ovaj geološki fenomen dugačak je 2000m, a širok oko 600m. Pamukkale u bukvalnom prevodu sa turskog znači pamučna tvrđava, a godišnje ga sa razlogom poseti preko 2 miliona turista.

Kusadasi pamukkale

Naša preporuka je da OBAVEZNO posetite ovo mesto, jer ovako nešto ne možete videti nigde drugde u svetu, a bolje slike za instagram sigurno nećete napraviti na nekom drugom mestu nego ovde. :)

Kušadasi noćni život

Što se tiče noćnog života u Kušadsiju izbori je zaista veliki. Noćni život u Kušadasiju jedan je od najboljih u Turskoj, jer turisti koji dolaze žele i da se  dobro zabave.

Bar street je najprometnija ulica u Kušadasiju. Postoji mnogo barova i klubova, a u većinu je ulaz besplatan. Duž cele ulice možete čuti različitu vrstu muziku (iz nekih čak i srpsku). Ovo je defitintivno ulica koja nikad ne spava.

Kusadasi night life

U starom delu Kušadasija, poznat kao Kaleici, postoji lavirint uskih ulica ispunjenih restoranima i raznovrsnim barovima. Neki od njih su i na otvorenom tako da ćete moći da uživate uz muziku u toplim Kušadasi večerima.

Pored Bar street-a i starog dela grada, klub koji bismo Vam preporučili je Miracle beach bar. Ovaj club (lokacija) Vam pruža toplu dobrodošlicu sa 5000 m2 drvene platforme. Nalazi se odmah pored plaže i tirkizno plavog mora. Preko dana ovde je kafić i snack bar gde možete da se opustite, dok je uveče odličan klub na otvorenom.

Miracle Beach Bar

Ovo je jedan od najmodernijih klubova na plaži koji se nalazi na obali Egejskog mora, koji nudi spoj relaksacije preko dana i atmosfere za zabavu preko noći, sa nastupima kako turskih tako i srpskih DJ-eva.

Kušadasi iskustva - fenomenalna turska hrana

Nema sumnje da bi neko otputovao u Tursku samo da bio uživao u  fenomenalnoj hrani. Turska je svrstana u top pet zemalja sveta sa najboljom kuhinjom i nijedan odlazak u Tursku nije potpun bez degustacije nekih od ukusnih jela koja su u ponudi.

Veliki uticaj na tursku kuhinju imale su razne kulture. Turska hrana se priprema od svežih sastojaka, a začinjena je specijalnim začinima i začinskim biljem kako bi obrok imao specijalan ukus.

Kušadasi hrana

Raznolikost turske hrane je neverovatna, od izbora različitih supa do čuvene meze (šarene tacne predjela ili malih jela), praćenih ribom ili mesom kao glavnim jelima. Po završetku glavnog jela obavezno napravite pauzu i razmislite koje poznate turske slatkiše želite da probajte pre nego što završite sa turskom kafom ili čajem.

U Turskoj je uobičajeno da se kaže „Afiiet Olsun“ što znači prijatno. Kuvaru ili osobi koja je spremala vašu hranu „Elinize Saglik“, što doslovno znači „zdravlje u vašim rukama“, ali se tumači kao „dobro spremljeno jelo, veoma ukusno ”.

Posetite turski frizerski salon

Za muškarce će odlazak kod berberina biti nezaboravno. Proces brijanja izgleda ovako. Staromodno brijanje se vrši sa sterilnim oštricom za jednokratnu upotrebu prikačenom na brijač. Lice se zatim ispere, osuši tapkajući specijalnim peškirom, namače kolonjskom vodom i masirajući nanosi krema. Za kraj se nanosi berberski prah kao završni vid brijanja.

frizerski salon

Za one koji imaju dlakave nozdrve ili ušne školjke i za to ovi specijalni berberi imaju rešenje. Putem malih zapaljenih instrumenata spretno bezbolno spaljuju sitne dlačice. Definitnvo je ovo nezaboravno iskustvo i verovatno najbolje brijanje koje ćete ikada imati.

Sa generacijama dama iz harema koje su im prethodile, Turkinje znaju sve o negovanju tela. Ako ste zaboravili da se depilirate pre nego što ste otišli na letovanje ili jednostavno želite da isprobate turske salone, predlažemo vam da isprobate metodu zagrejanog šećera i bele platnene trake usavršene u ovom delu sveta. Za savršen oblik obrva, potreban je samo uvijeni komad pamuka, dobro oko i mirna istrenirana ruka.

Kušadasi iskustva - "skoknite" do Grčke

Jedna od sjajnih stvari u vezi sa Kušadasijem je njegova neposredna blizina Grčke. Kada je lepo vreme i vedar dan možete videti grčko ostrvo Samos u daljini što ga čini savršenim za predivan zalazak sunca u Kušadasiju. Ako vam se sviđa ideja da od Turske do Grčke možete za samo sat vremena, onda je jednodnevni izlet na Samos za vas.

Ostrvo Samos Grčka

Trajekt kreće svakodnevno tokom letnje sezone, u 08:30 sati od Kušadasija do Samosa i u 17:00 sati od Samosa do Kušadasija. Provedite dan istražujući živopisna sela grčkog ostrva, plaže od čistog belog peska, ribarske luke ili jedno od mnogih istorijskih mesta.

Kušadasi iskustva - Hamam

Tursko kupatilo, poznato i kao Hamam, iskustvo je koje se ne sme propustiti prilikom posete Turskoj. Opustite se u parnom kupatilu na zagrejanom kamenom stolu zvanom "gebektasa", dok "telak" (član osoblja) grubom rukavicom masira i skida sloj mrtve kože.

Hamam Turska

Hamam bi trebalo da posetite tokom prvih nekoliko dana vašeg odmora, jer priprema vašu kožu za sunce i čini da vaša preplanula boja duže traje.

Kušadasi iskustva termalna kupatila

Ukoliko želite da uživate u opuštajućem danu u jednom od termalnih kupatila Davutlars - preporučujemo Natur Med Hotel (lokacija) i Radon Thermal (lokacija). Termalna voda u Natur Medu ima sadržaj minerala od 5 grama po litru i temperaturu od 41 ° C, dok u Radon Thermalu ima sadržaj minerala od preko 6 grama po litru i temperaturu od 42 ° C.

Budući da sadrže toliko prirodnih minerala - poznato je da turske terme imaju lekovita svojstva i terapeutske efekte.

Spremni za Kušadasi?

Kušadasi je neverovatno mesto gde ćete osetiti pravu Tursku atmosferu i gostomprimstvo i uživati u prelepim plažama i sjajnom noćnom provodu.

Kristalno čisto more, ukusna lokalna hrana, dobar noćni život i opuštena atmosfera, Kušadasi ima za svakoga po nešto.

Kušadasi iskustva Autor: Stević Nebojša