Melisani – jezero i pećina nimfi na Kefaloniji

Melisani jezero

Ukoliko se odlučite da pođete na letnju avanturu sa nama baš na prelepu Kefaloniju, onda je čuveno Melisani jezero i pećina nimfi jedna od prizora i doživljaja koje trebate da upišete na vrh vaše ''TO DO'' liste.

Melisani jezero

Melisani se nalazi na Kefaloniji na oko 2 kilometra severno od grada Sami. U pećini se nalazi jezero, a okružena je šumom i planinskim vencima. Pećina je veoma stara, i prilikom istraživanja pronađene su mnogobrojne figure koje datiraju iz 3. i 4. veka pre nove ere.

Podzemno jezero, zajedno sa pećinom, otkriveno je tek 1951. godine od strane Giannisa Petrocheilosa. Za javnost jezero postaje dostupno 1963. godine i od tada je nezaobilazna turistička atrakcija ovog dela Grčke.

Kefalonija

Melisani jezero - legenda

Na ostrvu, na sredini jezera, arheolog Marinatosu otkrio je Panovo utočište čija se skulptura nalazi danas nalaze u muzeju Argostoli. U ove artefakte spadaju i glinena figura Pana, i glineni disk sa oslikanom povorkom nimfi. Ovo jezero je, prema predanju, dobilo ime po nimfi Melisani koja se u njemu udavila zbog neuzvraćene ljubavi prema Bogu Panu.

U grčkoj mitologiji, nimfe se uvek pojavljuju kao lepe, mlade žene, čuvari prirode. Često su povezane sa božanstvima, ali neke od njih su i smrtne. Poznate nimfe osim Melisani su i Kalipso iz Homerove Odiseje, i Eho, nimfa čiji glas odjekuje u večnosti.

Melisani

Jezero Melisani - geografske karakteristike

Voda u jezeru je slana i čini je mešavina morske i slatke vode, a protok vode počinje od mesta Katavothres sa zapadne strane Kefalonije kroz podzemnu mrežu i dolazi do jezera.. Oko 500 metara udaljena je od mora, a nivo vode u pećini je za čak metar viši od nivoa mora, te ovo mesto izgleda kao prirodni, izolovani, luksuzni bazen.

Naučnici su godinama imali nedoumicu kako slana voda dolazi do jezera, jer je kao što smo naveli, fizički udaljena oko 500 metara od mora. Profesori sa atinskog fakulteta došli su do jedne sjajne ideje. Na plaži koja je najbliža jezeru, prosuli su veliku količinu crvene organske boje. Posle 7 dana crvena boja je stigla u jezeru i tako su zaključili da slana voda kroz mrežu podzemnih reka stiže do jezera.

Pećina je u obliku slova B, odnosno, sastoji se iz dve sale koje su razdvojene ostrvom u centru. Na njenom vrhu sagrađen je i balkon sa kog se pruža neverovatan pogled.

Prva sala pećine ima veliki ovalni otvor na površini gde se sunčeva svetlost probija unutra. Druga prostorija je ogromna pećina sa lučnim krovom i mnogobrojnim stalaktitima i stalagmitima. Kroz otvor pećine prodire svetlost koja se reflektuje na površinu vode, stvarajući gotovo fluorescentne nijanse zelene i plave boje.

Melisani

Melisani - nezaobilazna stanica na Kefaloniji

Igra svetlosti na vodi zapravo dopriosi još većoj atrakciji ovog nesvakidašnjeg prizora.

Kada se stigne do pećine, posetioci se stepenicama spuštaju do jezera gde ih čekaju čamci kojima se polako kruži po vodi. Ovo je zaista neverovatan doživljaj i mesto na kom ćete, sigurni smo, napraviti mnoštvo fotografija.

Fotografije će posebno biti lepe, ako pećinu posetite u podnevnim časovima (oko 12h). U tom vremenskom periodu je reflekcija boja najlepša i sunčevi zraci pod pravim uglom se probijaju kroz pećinu tačno na površinu ovog kristalno čistog jezera.

Ukoliko ste među hrabrijima, moći ćete i da se brčkate. Naravno treba da znate da je voda dosta hladna, a na nekim mestima dostiže dubinu od čak 39 metara. Ukolko Vas još uvek nismo ubedili da ovo leto provedete na ovom sjanom ostrvu, pročitajte i zašto je baš Kefalonija najbolji izbor za vas ovog leta. Sve ovo su dovoljni razlozi da krenete u avanturu na Kefaloniju, koju ćete pamtiti ceo život.