Ukoliko se odlučite da pođete na letnju avanturu sa nama baš na prelepu Kefaloniju, onda je ova čuvena pećina nimfi jedna od prizora i doživljaja koje trebate da upišete na vrh vaše ”TO DO” liste.

Melisani se nalazi na Kefaloniji severno od grada Sami, na oko 2 kilometra. U pećini se nalazi jezero, a okružena je šumom i planinskim vencima. Pećina je veoma stara, i prilikom istraživanja pronađene su mnogobrojne figure koje datiraju iz 3. i 4. veka pre nove ere. Podzemno jezero, zajedno sa pećinom, otkriveno je tek  1951. godine od strane Giannisa Petrocheilosa, a za javnost postaje dostupna 1963. godine i od tada je nezaobilazna turistička atrakcija ovog dela Grčke.

Na ostrvu, na sredini jezera, arheolog Marinatosu otkrio je Panovo utočište čiji nalazi se danas nalaze u muzeju Argostoli. U ove nalaze spadaju i glinena figura Pana, i glineni disk sa oslikanom povorkom nimfi. Ovo jezero je, prema predanju, dobilo ime po nimfi Melisani koja se u njemu udavila zbog neuzvraćene ljubavi prema Bogu Panu.

U grčkoj mitologiji, nimfe se uvek pojavljuju kao lepe, mlade žene, čuvari prirode. Često su povezane sa božanstvima, ali neke od njih su i smrtne. Poznate nimfe osim Melisani su i Kalipso iz Homerove Odiseje, i Eho, nimfa čiji glas odjekuje u večnosti.

Voda u jezeru je slana i čini je mešavina morske i slatke vode, a protok vode počinje od mesta Katavothres sa zapadne strane Kefalonije kroz jezero, i uliva se na istočnoj strani ostrva.. Oko 500 metara udaljena je od mora, a nivo vode u pećini je za čak metar viši od nivoa mora, te ovo mesto izgleda kao prirodni, izolovani, luksuzni bazen.

Pećina je u obliku sloba B, odnosno, sastoji se iz dve sale koje su razdvojene ostrvom u centru. Na njenom vrhu sagrađen je i balkon sa kog se pruža neverovatan pogled.

Prva sala pećine ima veliki ovalni otvor na površini gde se sunčeva svetlost probija unutra, a druga je ogromna pećina sa lučnim krovom i mnogobrojnim stalaktitima i stalagmitima, a kroz otvor pećine prodire svetlost koja se reflektuje na površinu vode, stvarajući gotovo fluorescentne nijanse zelene i plave boje.

Igra svetlosti na vodi zapravo dopriosi još većoj atrakciji ovog nesvakidašnjeg prizora.

Kada se stigne do pećine, posetioci se stepenicama spuštaju do jezera gde ih čekaju čamci kojima se polako kruži po vodi. Ovo je zaista neverovatan doživljaj i mesto na kom ćete, sigurni smo, napraviti mnoštvo fotografija, koje će posebno biti sjajne ako pećinu posetite u popodnevnim časovima(oko 12h) jer je tada reflekcija boja najlepša i sunčevi zraci se kroz pećinu probijaju tačno na površinu ovog kristalno čistog jezera. Ukoliko ste među hrabrijima, moći ćete i da se brčkate, ali znajte da je voda dosta hladna, a na nekim mestima dostiže dubinu od čak 39 metara.