Milano utisci i iskustva | Vodič kroz Milano

Milano utisci i iskustva

Milano utisci: Grad u senci Alpa, jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija zbog svog izuzetnog stila, interesantnih ulica, dizajna, kulturno-istorijskih znamenitosti i naravno najvažnije sporedne stvari na svetu – fudbala, svakako je destinacija koju Vam preporučujemo da posetite što pre. A definitivno pravo vreme za tako nešto je upravo doček Nove godine u Milanu!

milano

Ovaj veliki grad turistima nudi mnogo više od čuvene katedrale sa fotografija i zamka porodice Sforca. Ukoliko ste avanturistički nastrojeni i uživate u dugim šetnjama, Milano je mesto pogodno da ga istražujete danima.

Za mnoge glavni Milano utisci su da je ovo svetska prestonica markirane garderobe, nameštaja, romantičnih večera, kvalitetnog vina i sireva, kao i uzbudljivih fudbalskih mečeva. Ovaj lombardijski grad poznat je u svetu pre svega po svojoj ‘modnoj’ veličini, međutim nikako ne smemo zanemariti njegovu dugu istoriju. Ovaj grad, podignut je još u davnom 5. veku pre nove ere kada su ga osnovali Insubriji, pripadnici keltskog naroda.

Milano se pod Rimljanima, koji su ga osvojili nekoliko vekova kasnije zvao Mediolanum, a postao je prestonica Italije u vreme Napoleona Bonaparte početkom 19. veka. Za vreme drugog svetskog rata ova metropola je pretrpela najviše razaranja i oštećenja ali se zato poslednjih decenija konstantim renoviranjima i obnavljanjima uzdigla na nivo jedne od najluksuznijih destinacija prema mišljenju turista širom sveta. Arhitektura Milana upravo iz ovih razloga nije toliko tradicionalno italijanska, ali to svakako ne poriče ovu dugu istoriju koju je prestonica pretrpela.

Izdvojili smo za Vas neke od znamenitosti Milana koje svakako morate obići u vreme Vašeg boravka u ovom predivnom gradu.

Milano mapa

Piazza del Duomo

Piazza del Duomo - najveći trg u gradu, trg del Duomo je kulturno i društveno srce Milana i sadrži nekoliko njegovih najpoznatijih znamenitosti. Naravno, tu su i veličanstvena katedrala i otmena galerija, ali tu je i Kraljevska palata, građevina iz 18. veka koja je trenutno umetnički izložbeni centar i nekoliko velikih starih zgrada koje podsećaju na moć nekadašnjeg Milana. Ogroman trg, krasi statua kralja Pobednika, ogromne zgrade i tamni pod na prvi pogled odaju izgled grandioznosti,  ali sa svojim ljupkim kafićima, vrhunskim restoranima i prodavnicama, stalnim preletom golubova i prisustvom velikog broja ljudi ga čini izuzetno privlačnim i zanimljivim mestom. Budući da su mnoge glavne ulice i znamenitosti usmerene ili su preusmerene sa ovog mesta, ovaj trg, sigurno ne smete propustiti.

Milanska katedrala Duomo

milano

Ukoliko ste ikada pretraživali slike Milana, ono što Vam je sigurno zapalo za oko je ovo poznato arhitektonsko čudo koje se nalazi na mestu stare bazilike Svetog Tekle i bazilike Santa Maria Mađore. One su činile svojevremeno jedan sasvim atipičan kompleks sa vekom trajanja od preko hiljadu godina. Današnja veličanstvena katedrala Duomo započela je svoju istoriju krajem 14. veka i nadograđivana je više puta što i objašnjava pomešanost raznih arhitektonskih stilova i što je pre svega i čini tako autentičnom.

Glavna je milanska katedrala, izgrađena je u belom mermeru, sa stotinama tornjeva i hiljadama statua na spoljnoj strani i čuvenom fasadom. Obavezno se popnite na krovu i ne propustite priliku da uživate u spektakularnom pogledu na grad između gotičkih tornjeva. Krov katedrale je otvoren svakodnevno 09: 00-17: 30 (7 € je ulaznica ukoliko se penjete stepenicama, a 12 € za lift). Ako ste u dobroj formi, najbolje je da se popnete stepenicama (samo 250 stepenica) i uštedite 5 €. U proseku ne bi trebalo da traje više od 5-6 minuta da se popnete do vrha.

Sveta Marija od Gracije

Sveta Marija od Gracije

Sveta Marija od Gracije (Chiesa di Santa Maria delle Grazie). Ulaz u baziliku je besplatan. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a ova bazilika je jedno od remek-dela renesansnog arhitekte Donata Bramantea. Kupola je jedno od najlepših dela renesansne ere. Spoljašnjost je nežno izrezbarena, a unutrašnjost je ispunjena jarkom svetlošću. Naos je iz gotičkog perioda.

Crkveni dvor je odvojen od Santa Maria alle Grazie i u njemu se nalazi čuvena Tajna večera Leonarda da Vinčija (iako od slike „njegovo“ nije ostalo ništa, to je sada 100% restauracija). Iako nije postala „pop ikona“ kakva je možda postala Mona Liza, freska „Tajna večera“ verovatno je životno remek-delo Leonarda da Vinčija i njegovo umetničko najuticajnije delo. Najbolje je rezervisati karte nekoliko meseci pre posete i karte za muzej koštaju 8 evra od 2014. godine.

Basilica di San Lorenzo Maggiore

Basilica di San Lorenzo Maggiore

Sveti Lorens (Basilica di San Lorenzo Maggiore). U ovoj crkvi je sačuvana ljupka rotunda iz 4. veka, poznata po svom prelepom dvorištu, sa stubovima iz rimskog doba i statuom cara Konstantina. Bazilika je sagrađena na carskoj palati iz rimskog doba i jedna je od najstarijih crkava na svetu, iako barokno preuređivanje otežava njeno doba.

Galerija Vittorio Emmanuele - ponos Milana

GALERIJA VITTORIO EMMANUELE

Mnogi Milanezi ga zovu - Majka svih tržnih centara. Mnoštvo luksuznih prodavnica u prelepoj palati tržnog centra iz 19. veka, sa zapanjujućim podom od mozaika, divnim staklenim krovom i kupolom. Sigurni smo da ste svi čuli za ovaj možda i najpoznariji tržni centar u Evropi, krstoliko zdanje zidano kao projekat koji bi isticao napredak i važnost uspešnog Milana za vreme druge polovine 19.veka.

Nazvan je po Viktoru Emanuelu II koji je bio prvi vladar ujedinjene Italije i koji je simbolično, prvi postavio kamen temaljac ovog raskošnog zdanja. Sam kralj je nekoliko godina kasnije i otvorio Galeriju. Ovaj tržni centar je dom mnogim prestižnim modnim brendovima kao što su Louis Vuitton i Prada, što će svakako biti zanimljivo pre svega ženskom delu naših turista. U vreme novogodišnjih praznika, galerija postaje očaravajuće mesto, sa prelepim svetlima i blistavim novogodišnjim ukrasima.

Milano utisci - Milanska Skala

MILANSKA SKALA

Ovaj grad se može ponositi i jednim od najpoznatijih domova opera na čitavom svetu. Čuvena milanska La Scala svoju raskoš drži u svom enterijeru i besprekornoj akustici te je gledanje opera u Skali pravi praznik za ljubitelje umetnosti. Karte za koncerte koji se održavaju u Skali su uvek rasprodate u rekordnom roku, što svakako govori o veličanstvenosti ovog zdanja i prepoznatljivosti među ljubiteljima umetnosti. Ovu opersku dvoranu moguće je posetiti i u okviru posete muzeju, koji je deo Skale.

Stadion Đuzepe Meaca/San Siro

STADION ĐUZEPE MEACA

Za ljubitelje fudbala ali i za one koji to nisu, stadion Đuzepe Meaca ili San Siro, čiji su domaćini italijanski klubovi Milano i Inter, svakako je još jedno mesto u ovom gradu vredno Vaše pažnje. Ovaj stadion je peti po veličini u Evropi, posle stadiona Kamp Nou u Barseloni, Vemblija u Londonu, Vestfalen u Dortmundu i Nacionalnog stadiona Francuske u Parizu. Ime je dobio po proslavljenom italijanskom napadaču Đuzepeu Meaci, 1980. godine, koji je u svojoj karijeri nastupao za tri najveća i najpopularnija Italijanska kluba : AC Milan, Fc Inter i Juventus.

Palata Sforca

milano

Ovaj dvorac potiče iz druge polovine 14.veka, a zanimljivo je da gradnju nije započela porodica Sforci po kojoj zamak Sforca nosi ime, već porodica Viskonti. Obzirom da Filipo Maria Viskonti, koji je tada bio na čelu porodice nije imao naslednika, svoju ćerku je oženio vojskovođom imena Frančesko Sforca te je i sama palata od druge polovine veka prešla pod upravu ove dinastije. Ova građevina je dosta prepravljana tako da su i Sforce na njoj ostavile svoj trag. Ono što je interesantno za ovaj prelepi dvorac jeste to da su na njemu radili neki od najpoznatijih umetnika širom sveta, a među njima i veličanstveni Leonardo Da Vinči.

Park Sempione

Park Sempione Milano

Park Sempione je veliki zeleni prostor odmah iza zamka Sforca i jedan od najpoznatijih i najpopularnijih u gradu. Dizajniran poput neoklasičnog pejzažnog vrta, ima mnoštvo karakteristika - poput jezera, luka zvanog Arco della pace (luk mira), sportskog amfiteatra u rimskom stilu, tornja i nekoliko drugih zanimljivih karakteristika. Park je omiljeni deo grada lokalaca tokom cele godine i mesto za uživanje u šetnji.

Piazza Mercanti

Piazza Mercanti  Milano utisci

Ovaj zaista očaravajući i maleni srednjovekovni trg, skriven od velikih palata u centralnom delu Milana. Ovde na „Trgu trgovaca“ možete videti divne gotičke i renesansne kuće i bunar koji se nalazi tačno na sredini trga. U vreme božićnih praznika, trg se puni tezgama na kojima se prodaju lokalni proizvodi, slatkiši, bonbone i suveniri. Do njih je lako doći preko stanica podzemne železnice Duomo ili Cordusio.

Istorijski okrug Cinkue Vie

Ovaj deo grada zaista mora videti! To je najstariji deo Milana. Cinkue Vie čine pet ulica: Sant'Orsola, Santa Marta, del Bollo, Bocchetto i Santa Maria Fulcorina. Ovaj deo grada, u središtu ovog okruga je najbolje očuvan istorijski deo u gradu. Na ovom mestu su  naseljene prvobitne rimske zajednice iz carskog doba u Milanu. Na ovom području ćete naći mnoštvo rimskih arheoloških nalazišta, poput onog posvećenog antičkom cirkusu, pozorištu, carskoj palati i carskom novčiću. Možete naravno da vidite i puno drevnih crkava, poput Santa Maria alla Porta (barokni dragulj), gradski hram San Sebastiano, San Giorgio al Palazzo, Santa Maria Podone, San Maurizio al Monastero Maggiore, Arheološki muzej i njegov drevni rimski zidni toranj, San Sepolcro i San Sisto.

Aperitivo - Milano utisci

U poslednjih nekoliko godina, Milan je uspostavio lokalnu verziju Aperitiva ili Happi Hour. Italijani piju vrlo umereno i „happi hour“ nije pijenje, već društveni događaj.

italijanski aperitivo

Otprilike od 19h do 21h, mnogi barovi nude pića i koktele po fiksnoj ceni (5-8 evra po komadu), u pratnji besplatnih švedskih stolova sa grickalicama, testeninama i mnogim drugim malim predjelima. Pazite da ne pomešate „aperitivo“ sa „besplatnom večerom“. To je užina u kojoj se može uživati uz lagano piće.

U Milanu ima puno barova i kafića svih vrsta - od otmenog staromodnog, gde možete uživati u formalnom toplom napitku, do avangardnih modernih mesta i mladalačkih mesta za happy hour.

Milano utisci - pica

Iako Milan ne može da tvrdi da je rodno mesto pice, (ta tvrdnja pripada Napulju), u Milanu i dalje možete pronaći dobre pice. Najbolja područja za picu su u blizini ulice Marghera, na kraju avenije Vercelli i na Navigli, na Breri. Očekujte da ćete platiti 8-15 € za picu i pivo.

Milano utisci pica

Ako se nalazite na severoistočnom području, postoji mnogo malih picerija na viale Fulvio Testi u oblasti Greco, od kojih je odličan izbor Picerija De Pino. Ovde možete dobiti i domaći Mirto (kao i na mnogim drugim mestima). Cene su u ovim objektima vrlo povoljne; očekujte da ćete platiti oko 4-5 € za picu i 3-4 € za pivo. Na ovim mestima lokalno stanovništvo jede, vrlo su ljubazni i uslužni, ali malo ljudi govori neki drugi jezik osim italijanskog.

Još jedan restoran na viale Fulvio Testi koji je prava preporuka je Pizzeria De Bassie. Oni nude zaista dobre domaće pice, a posebno njihova specijalna "Adriano" pica je zaista dobra opcija!

U Milanu se pica često jede nožem i viljuškom, ali naravno jesti rukama je moguće i ne pretstavlja nikakav problem.

Milano noću

Milano ima mnoštvo mesta na kojima se možete zabaviti. Odlično mesto je avenija Como (Corso Como), blizu stanice Garibaldi, puna barova i glamuroznih klubova. Leti je ova ulica prepuna mladih ljudi željnih provoda.

Drugo mesto gde možete ići je četvrt Navigli, u blizini avenije Porta Ticinese, gde možete pronaći mnoštvo malih pabova, kafića na otvorenom i restorana pored vodenih kanala. U mnogim pabovima i barovima možete pronaći besplatnu knjižicu pod nazivom Zero2 koja je vodič za milanski noćni život: ako ne znate šta da radite ili gde da idete, uzmite je!

Milano noću

Druga popularna noćna mesta sa barovima i ljudima su viale Monte Nero, Piazzale Susa. Još jedno dobro mesto je pešački deo ulice Corso Sempione blizu „Luka mira“ (Arco della Pace).

Postoje barovi i klubovi otvoreni tokom cele nedelje, ali obično malo ljudi izlazi noću ponedeljkom ili utorkom, velika većina više voli da se zabavlja četvrtkom, petkom i subotom. Međutim, čini se da je sreda uveče jedno od najlepših za izlaske u modernim klubovima koje posećuju poznate i VIP osobe.

Milan ima alternativnu klupsku scenu, sa nekoliko ekipa koje prave zabave elektronske muzike izvan klubova. Izuzetno jeftino, svaki put na drugoj lokaciji (potkrovlja, skladišta, farme, bazeni, gradski parkovi) takve zabave privlače ljude od 20 do 28 godina. Najveći se zove RESET! i privlači 1500-2000 ljudi jednom mesečno

Milano - kolevka šopinga

milano soping

Prestonica Italije, a prestonica i svih zaljubljenika u modu, modne piste i najpoznatijih svetskih brendova, turistima je omiljena shopping destinacija. Milano je dva puta godišnje domaćin i Fashion week-u koji je najpoznatiji modni događaj u svetu, a posećuju ga brojne poznate ličnosti i veliki poznavaoci mode.

Milano ima svoju sopstvenu modnu četvrt zvanu Fashion Quadrilatero, sa prelepim elegantnim ulicama poput Via Sant Andrea, Via Manconi, i mnoge druge. U ovim ulicama možete pronaći luksuzne brendove poput Prade, Ralph Lauren-a, Versace I mnogi drugi.

Kada je reč o marketima, Milano Vam nudi veliki izbor poznatih svetskih lanaca kao što su Lidl, Conad, Penny Market, a u ulici Via Giovanni Batistta Fauche nalazi se velika i poznata pijaca koju takođe turisti preporučuju.

Jezero Komo i Garda

Ukoliko želite da posetite još nešto izvan Milana, jedna od naših preporuka su jezera Komo i Garda.

Jezero Komo je ogromno, impresivno, prelepo jezero u podnožju Alpa. Do grada Komo, na južnom kraju jezera Komo, može se stići redovnim vozovima (50 minuta od stanice Cadorna) i autobusima. Do Varene, usred jezera Komo, smeštenog u italijanskim Alpima, može se stići redovnim vozovima (1 sat vožnje) od železničke stanice Milano Centrale. Karte se mogu kupiti u automatizovanim automatima za prodaju karata na stanici Milano Centrale za 6,10 evra u jednom smeru (maj 2015). Obavezno kupite povratne karte jer se karte ne mogu kupiti na stanici Varenna!

Jezero Komo Italija

Jezero Garda - prelepo jezero sa puno malih gradova, a najbolje od njih je Sirmione. U blizini su dva velika tematska parka: Gardaland  najbolji u Italiji, i odmaralište Canevavorld , dom Movieland-a (tematski park filmova) i vodeni park. Dostupni redovnim vozovima (65-85 minuta od stanice Centrale) i autobusima.

Monca

Još jedan od mesta koje su blizu Milana i koje biste trebali da posetite je gradić Monca. Grad srednje veličine sa prelepim pešačkim centrom, zaista prelepom katedralom (lokalni muzej u kome se nalazi srednjovekovna kruna Longobardskih kraljeva, prva kruna ikad sagrađena za krunisanje kralja! Kaže se da se u njoj nalazi deo sa Hristovog krsta) i čudesni park Parco di Monza, najveći zatvoreni park u Evropi.

Monca Milano utisci

Unutar parka možete pronaći vilu Reale iz Monze, jednu od najlepših kraljevskih palata u Italiji, koju je u neoklasičnom stilu izgradio Leopold Polak. Pored toga, unutar parka se nalazi Autodromo Nazionale, gde se održavaju GP Formule 1, Superbike i druge manje trke. Do Monce možete doći redovnim vozovima (15 minuta od stanica Centrale ili Porta Garibaldi) i autobusima.

Ako želite da nekome poklonite lep suvenir iz Milana, preporučujemo da kupite neku od prelepih karnevalskih maski obzirom da je Milano grad raskošnih festivala.

Ukoliko Vas je ovaj tekst donekle ubedio da posetite ovaj prelepi grad, možete pogledati našu ponudu za doček Nove godine u Milanu.

Autor: Stević Nebojša