Roditelji, a pogotovo oni koju su u ovoj ulozi po prvi put, ponekad uskraćuju sebi letovanje na moru iz straha od putovanja sa dečicom, ili muku muče da odaberu idealnu destinaciju po meri, kako mališana, tako i odraslih.

Uzimajući u obzir udaljenost, plaže, more i razne sadržaje, želimo da vam uštedimo vreme koje biste proveli u potrazi za savršenim mestom, i zato vam predlažemo 3 grčka letovališta za interesantan i spokojan porodični odmor.

 

Nei Pori

Nei Pori definitivno zaslužuje prvo mesto na našoj listi. Porodice koje su letovale u Nei Poriju se obično uljuljkaju u sve ono što ovo mesto pruža, pa mu se iznova i iznova vraćaju. Nalazi se u podnožju planine bogova Olimp, te se u njoj mešaju dve klime i čine da Nei Pori odlikuje lagani povetarac koji veoma prija u vrelim danima.  Još neke od prednosti Nei Porija su te da je vrlo pristupačan, da je mali i gotovo potpuno prilagođen turistima. Takođe, za razliku od nekih ostrva ili većih mesta, nije nužno namenjen porodicama koje dolaze autom. Za roditelje koji mnogo brinu, olakšavajuća okolnost biće i ta da mesto ima svoju ambulantu i apoteku. Što se tiče plaže, ona je dugačka i veoma široka. Fini pesak kojim je prekrivena biće neiscrpna inspiracija mališanima za razne dvorce i figure u pesku, kao i sportove i igre u koje se mogu upustiti sa mnogim drugarima koje će upoznati na plaži. Voda je čista, mirna, bez većih talasa, a plićak je dugačak, tako da ste i u vodi bez brige! Mimo plaže, sadržaja za decu je mnogo, od igrališta do luna parka. Za roditelje tu je šarmantno šetalište uz obalu i popularna pijaca. Tu su i kafići, restorani i poslastičarnice, a glasne muzike, žurki i ludog noćnog provoda skoro da ni nema. Položaj Nei Porija omogućava da se skoro svakodnevno organizuju razni interesantni izleti, pa tako možete otići na šoping u Solun, ili posetu manastiru Meteora, ili brodićem do Skijatosa. U okolini nalazi se i Platamon i njegova poznata tvrđava.

Ukoliko vam se Nei Pori čini kao vaša sledeća letnja destinacija, našu ponudu možete pogledati Ovde.

 

Tasos

Ukoliko volite da tokom letovanja češće menjate mesto na kom se kupate i sunčate, ukoliko biste čak i u svoje porodično putovanje da unesete malo egzotike i avanture, a pogotovo ukoliko planirate put sopstvenim prevozom ili iznajmljivanje automobila, onda je idealno mesto za vas – Tasos. Na sreću, nije samo Jonsko more ili jug Grčke rezervisan za rajska ostrva, već se jedno nalazi na samo par sati od Soluna, i godinama je jedna od najpopularnijih destinacija turista. Put nije predugačak i naporan za mališane, a možda će im i vožnja trajektom biti zabavno iskustvo. Tasos ima više sadržaja od drugih porodičnih mesta, tako da će biti interesantan i roditeljima, starijoj braći i sestrama i bilo kome sa kim ste pošli na put. Ima svoj glavni grad i nekoliko popularnijih letovališta, a najpoznatiji je po svojim čarobnim plažama širom čitavog ostrva. Jedna plaža se čak i zove Rajska plaža, a tu su i Zlatna plaža, Mermerna plaža i mnoge druge. Iako ima i manje pristupačnih, užih i intimnijih plaža, ono što odlikuje sve plaže je dugačak plićak, kristalna voda, ponekad jarko tirkizna i mirno more bez talasa. Plaže su dobro opremljene ležaljkama, suncobranima, kafićima…a neke su čak bogate i debelim prirodnim hladom, i najlepšim zalascima sunca. Putevi po ostrvu su prilagođeni i prohodni, tako da ćete njima lako manervisati i dolaziti do svakog kutka Tasosa.

Ukoliko razmišljate da svoje leto provedete istražujući prelepe plaže Tasosa, našu ponudu možete pogledati Ovde.

 

Halkidiki

Imeđu olimpske regije i Tasosa, nalazi se najpopularnije grčko poluostrvo Halkidiki, koje se sastoji iz još tri „prsta“: Kasandre, Sitonije i Atosa. Ceo Halkidiki je pogodan za decu jer su plaže peščane, a plićak dugačak. Ukoliko dolazite autobusom, put nije dug i naporan, a svakodnevno se organizuju i mnogi izleti do Soluna. Ukoliko pak dolazite sopstvenim prevozom, svakodnevno možete menjati mesto na kom se brčkate sa svojim klincima, s obzirom na to da su mesta poređana na 15-ak minuta vožnje jedno od drugog. Uzimajući u obzir cene, opremljenost, mir i prirodni hlad, smatramo da je Metamorfosis idealno mesto za letovanje sa decom. Nalazi se na Sitoniji, koja je po mnogima najlepša od tri prsta, i orijentisan je ka zapadu, tako da je na plaži sunce tokom celog dana i deca mogu da se igraju i kupaju dugo, a onda da uživaju u opuštajućem zalasku. Metamorfosis je inače izgrađen na obodu borove šume, te ćete uživati u čistom, mirišljavom vazduhu,  lepim zelenim krajolicima i prirodnom hladu. Metamorfosis je toliko dobar za odmor, da ćete u njemu zaista doživeti „preobražaj“.

Ukoliko ovog leta želite da svoje porodične trenutke provedete u Metamorfosisu, našu ponudu možete pogledati Ovde.

Autor:Olja Bilinović