Roditelji, a pogotovo oni koju su u ovoj ulozi po prvi put, ponekad uskraćuju sebi letovanje na moru iz straha od putovanja sa dečicom, ili muku muče da odaberu idealnu destinaciju po meri, kako mališana, tako i odraslih.

Uzimajući u obzir udaljenost, plaže, more i razne sadržaje, želimo da vam uštedimo vreme koje biste proveli u potrazi za savršenim mestom, i zato vam predlažemo 3 grčka letovališta za interesantan i spokojan porodični odmor.

Nei Pori

Nei Pori definitivno zaslužuje prvo mesto na našoj listi. Porodice koje su letovale u Nei Poriju se obično uljuljkaju u sve ono što ovo mesto pruža, pa mu se iznova i iznova vraćaju. Nalazi se u podnožju planine bogova Olimp, te se u njoj mešaju dve klime i čine da Nei Pori odlikuje lagani povetarac koji veoma prija u vrelim danima.  Još neke od prednosti Nei Porija su te da je vrlo pristupačan, da je mali i gotovo potpuno prilagođen turistima. Takođe, za razliku od nekih ostrva ili većih mesta, nije nužno namenjen porodicama koje dolaze autom. Za roditelje koji mnogo brinu, olakšavajuća okolnost biće i ta da mesto ima svoju ambulantu i apoteku. Što se tiče plaže, ona je dugačka i veoma široka. Fini pesak kojim je prekrivena biće neiscrpna inspiracija mališanima za razne dvorce i figure u pesku, kao i sportove i igre u koje se mogu upustiti sa mnogim drugarima koje će upoznati na plaži. Voda je čista, mirna, bez većih talasa, a plićak je dugačak, tako da ste i u vodi bez brige! Mimo plaže, sadržaja za decu je mnogo, od igrališta do luna parka. Za roditelje tu je šarmantno šetalište uz obalu i popularna pijaca. Tu su i kafići, restorani i poslastičarnice, a glasne muzike, žurki i ludog noćnog provoda skoro da ni nema. Položaj Nei Porija omogućava da se skoro svakodnevno organizuju razni interesantni izleti, pa tako možete otići na šoping u Solun, ili posetu manastiru Meteora, ili brodićem do Skijatosa. U okolini nalazi se i Platamon i njegova poznata tvrđava.

Tasos

Ukoliko volite da tokom letovanja češće menjate mesto na kom se kupate i sunčate, ukoliko biste čak i u svoje porodično putovanje da unesete malo egzotike i avanture, a pogotovo ukoliko planirate put sopstvenim prevozom ili iznajmljivanje automobila, onda je idealno mesto za vas – Tasos. Na sreću, nije samo Jonsko more ili jug Grčke rezervisan za rajska ostrva, već se jedno nalazi na samo par sati od Soluna, i godinama je jedna od najpopularnijih destinacija turista. Put nije predugačak i naporan za mališane, a možda će im i vožnja trajektom biti zabavno iskustvo. Tasos ima više sadržaja od drugih porodičnih mesta, tako da će biti interesantan i roditeljima, starijoj braći i sestrama i bilo kome sa kim ste pošli na put. Ima svoj glavni grad i nekoliko popularnijih letovališta, a najpoznatiji je po svojim čarobnim plažama širom čitavog ostrva. Jedna plaža se čak i zove Rajska plaža, a tu su i Zlatna plaža, Mermerna plaža i mnoge druge. Iako ima i manje pristupačnih, užih i intimnijih plaža, ono što odlikuje sve plaže je dugačak plićak, kristalna voda, ponekad jarko tirkizna i mirno more bez talasa. Plaže su dobro opremljene ležaljkama, suncobranima, kafićima…a neke su čak bogate i debelim prirodnim hladom, i najlepšim zalascima sunca. Putevi po ostrvu su prilagođeni i prohodni, tako da ćete njima lako manervisati i dolaziti do svakog kutka Tasosa.

Halkidiki

Imeđu olimpske regije i Tasosa, nalazi se najpopularnije grčko poluostrvo Halkidiki, koje se sastoji iz još tri „prsta“: Kasandre, Sitonije i Atosa. Ceo Halkidiki je pogodan za decu jer su plaže peščane, a plićak dugačak. Ukoliko dolazite autobusom, put nije dug i naporan, a svakodnevno se organizuju i mnogi izleti do Soluna. Ukoliko pak dolazite sopstvenim prevozom, svakodnevno možete menjati mesto na kom se brčkate sa svojim klincima, s obzirom na to da su mesta poređana na 15-ak minuta vožnje jedno od drugog. Uzimajući u obzir cene, opremljenost, mir i prirodni hlad, smatramo da je Metamorfosis idealno mesto za letovanje sa decom. Nalazi se na Sitoniji, koja je po mnogima najlepša od tri prsta, i orijentisan je ka zapadu, tako da je na plaži sunce tokom celog dana i deca mogu da se igraju i kupaju dugo, a onda da uživaju u opuštajućem zalasku. Metamorfosis je inače izgrađen na obodu borove šume, te ćete uživati u čistom, mirišljavom vazduhu,  lepim zelenim krajolicima i prirodnom hladu. Metamorfosis je toliko dobar za odmor, da ćete u njemu zaista doživeti „preobražaj“.

Autor:Olja Bilinović