Još 5 osoba gleda ovo putovanje.

Nacionalni park Sutjeska i kanjon Pive - Trodnevni aranžman sa 2 noćenja, 5 obroka , 70 km jeep safarija i obilazak NP Sutjeska, obilazak kanjona Pive i pivskog jezera uz mogućnost ZIP LINE-a. Osiguranje, boravišne takse, takse za ulazak u NP park su uključeni u cenu. Uz ovaj program moguće je koristiti naš organizovani prevoz iz NS i BG.

nacionalni park sutjeska

RAFTING TURE SE ORGANIZUJU SVAKI DAN!

POLASCI SVAKOG PETKA IZ NOVOG SADA (15:00) I BEOGRADA (16:30) SU SIGURNI ZA VIKEND ARANŽMAN!

VAŽNO:

  • Cene su izražene po osobi. Za veće grupe i porodice odobravamo popust.
  • Online rezervacije i prijave su besplatne.
  • Šta poneti na rafting?
  • Satnica i dužina trajanja aranžmana se može menjati i kombinovati sa drugim aranžmanima prema Vašoj potrebi.
  • Prethodno iskustvo nije potrebno.
  • Subotom zbog gužve na reci može biti organizovano više polazaka na rafting – od 9h, 11h i 13h
  • Potrebno je poneti važeći lični dokument – pasoš ili ličnu kartu.
  • Molimo Vas da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja, opštim uslovima putovanja TA Lider Travel kao i opštim uslovima međunarodnog putnog osiguranja – Dunav osiguranja.

 

Slične ponude:

Rafting Tarom (vikend trodnevni) sa sopstvenim prevozom
Rafting Tarom (vikend trodnevni) sa organizovanim prevozom
Rafting Tarom 2021 (sve rafting ponude)

 

Nacionalni park Sutjeska i kanjon Pive

Opis destinacije

O Nacionalnom parku Sutjeska

Nacionalni park “Sutjeska” s pravom nosi epitet bisera Bosne i Hercegovine. Najstariji je i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini prostire se na 16.052,34 ha, a preko od 66 odsto pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti. Park čini široko planinsko područje oivičeno rekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, a nadvijaju ga planinski masivi Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore. U srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1.434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čoveka. 

Prašuma, koju zovu još i ˝pluća Evrope˝, prostire se na oko 1500ha površine. Živi svet Perućice izražen kroz vegetaciju je veoma raznovrstan i bogat. U okviru ovog strogog prirodnog rezervata, zaštićena su, pored  bukve, jele i smrče, jos i subalpske bukve, planinski javoro, subalpska smrča, te vegetacija bora krivulja i planinska travnjačka vegetacija. Ukoliko sebe smatrate ljubiteljem prirode, sa sigurnošću vam možemo reći da je obilazak ove predivne i jedine prašume u Evropi ispunjenje sna svakog prirodnjaka.

O kanjonu Pive i pivskom jezeru

Piva je jedna od veličanstvenih reka Crne Gore. Piva teče severozapadnim delom Crne Gore, uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom, kroz gorostasne planine, čineći spektakularno lep kanjon, litica visine 1000 metara. Pivu karakteriše opasna, nedirnuta prirodna lepota. Predeo oko reke Pive je gusto pošumljen, dok su krečnjačke zaravni usečene u kanjone, koje su stvorile reke Tara, Piva, Komarnica i Sušica, predstavljajući u svetu jedinstven sistem reka i dubokih kanjona. 

Pivsko jezero se nalazi u severozapadno delu Crne Gore, na nekih 25km od našeg kampa. Pivsko jezero predstavlja jezero sa najpitkijom vodom na Balkanu i jedan je od najlepših lokaliteta u regionu. Jezero ima zelenkasto plavu boju koja već na prvi pogled odmara oči. Lepotu jezera ističe po mnogo čemu čudesan kanjon reke Pive, kao i čista priroda u okolini. Dubina jezera varira, a na mestu gde je najdublje, dubina iznosi čak 188m. Jezero je plovno tokom cele godine, a temperaturu je tokom leta povoljna za kupanje i vodene aktivnosti.

Plan puta

1.dan

Dolazak u kamp u popodnevnim ili večernjim časovima (kada Vama odgovara). Upoznavanje sa okolinom i dodela ključeva od soba ili bungalova.

Druženje uz muziku i logorsku vatru... Noćenje.

Sledeći dan je veoma uzbudljiv zbog čega putnicima preporučujemo da se naspavaju i odmore od puta. 

2.dan / Safari

Verujemo da ćete biti oduševljeni ovim predelom sa prvim zracima sunca. Smeštaji se nalaze pored reke Drine i izgrađeni su u etno stilu, utapajući se u prirodu koju ih okružuje. 

Doručak.

Hranom u kampu niko nije ostao ravnodušan. Za doručak se služi domaća pršuta, projice, domaći hleb, uštipci, domaći kajmak, domaći med i džem, jaja, domaće kiselo mleko...

Safari.

Nakon doručka planiran je polazak terenskim vozilima ka Nacionalnom parku Sutjeska.

Obilazimo prašumu Perućicu gde ćemo imati priliku da vidimo i vodopad Skakavac (71m) i sa vidikovca posmatramo divlju lepotu i netaknutu prirodu jedine preostale prašume u Evropi.

Nastavljamo put ka vidikovcu Prijevor koji se nalazi podno planine Maglić (najviša planina u Bosni i Hercegovini - 2386m), odakle se pruža predivan pogled na Maglić, Volujak, Durmitor, Zelengoru, Jahorinu, Perućicu, kanjon Sutjeske.

Obilazimo prelepe katune, a potom i memorijalni kompleks "Dolina heroja" - Tjentište, nekadašnji turistički centar sa velikim kulturno - istorijskim značajem. Ovde se odigrala najveća bitka u II svetskom ratu na prosoru bivše Jugoslavije - Bitka na Sutjesci. Na ovoj lokaciji je takođe i snimljen istoimeni film. Film je poznat po tome što je doživotni predsednik SFRJ - Josip Broz Tito aktivno učestvovao u snimanju filma, insistirajući da njegov lik glumi poznati britanski glumac Ričard Barton. Obilazimo spomen kosturnicu, gde je upisano više od 7.000,00 imena palih boraca, a potom obilazimo nekadašnji najveći otvoreni bezen u Evropi, koji se nalazi na Tjentištu. Završavamo našu posetu nacionalnom parku i upućujemo se nazad u rafting centar gde nas u restoranu čeka ukusan i obilan ručak.

Ručak.

Za ručak se takođe služe kvalitetni specijaliteti sa ovog podneblja. Domaći hleb, čorba, jagnjetina i teletina ispod sača i sa ražnja, prilozi, sezonska salata, dezert...

Nakon ručka imate slobodno vreme koje možete iskoristiti da se odmorite, igrate neki sport ili obiđete okolinu kampa, uživate uz reku Drinu...

Večera.

Za večeru se služi pastrmka/lipljan na žaru, kuvana teletina sa prilozima... Domaći i kvalitetni specijaliteti. 

Druženje uz muziku i logorsku vatru. 

Noćenje. 

3.dan / Kanjon Pive

Doručak.

Za doručak se služi domaća pršuta, projice, domaći hleb, uštipci, domaći kajmak, domaći med i džem, jaja, domaće kiselo mleko...

Kanjon Pive.

Nakon doručka je organizovan polazak terenskim vozilima ka parku prirode i kanjonu reke Pive. Reka Piva izvire iz vrela Sinjac na planini Goliji, blizu manastira Pive. Bez lažne skromnosti može se reći da od pogleda na kanjon kojim protiče reka Piva zaista zastaje dah. Ovaj impresivni kanjon dugačak je oko 33km i visok čak i do 1300m. Ovom prilikom ćemo videti i Pivsko jezero, koje je nastalo pregradom kanjona reke Pive, izgradnjom brane visoke 220m. Izgradnja brane počela je 1967., a završena 1975. godine. Nastankom jezera potopljeno je staro naselje Plužine, a grad je ponovo izgrađen na višoj koti. Ovom prilikom premešten je i Manastir Piva iz 16. veka. Premeštanje manastira je trajalo nekoliko godina, a skidanje i prenos fresaka je bio toliko komplikovan proces da se i danas izučava u stručnoj literaturi. Dužina Pivskog jezera iznosi 45km, a dubina oko 188m. Jezero ima zelenkasto - plavu boju i predstavlja jedan od najlepših lokaliteta u regionu.

Napravićemo kratku pauzu za fotografisanje na impozantnoj brani Mratinje, čija visina od 220m i pogled na kanjon ostavljaju bez daha. Dolazak u Plužine gde ćete naši hrabriji putnici imati priliku da probaju – zip line (fakultativno). Zip line je dugačak 1400 metara i predstavlja najduži zip line u Evropi. Sledi povratak u naš rafting centar gde nas očekuje ukusan ručak. 

Ručak.

Za ručak se takođe služe kvalitetni specijaliteti sa ovog podneblja. Domaći hleb, čorba, jagnjetina i teletina ispod sača i sa ražnja, prilozi, sezonska salata, dezert...

Kraj aranžmana. 

Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti