Kada kažemo rum, pomislimo – Kuba. Ovo svuda rasprostranjeno i popularno alkoholno piće proizvodi se od šećerne trske, koja se uzgaja u preko 80 zemalja sveta. Međutim upravo trska sa Kariba, a pogotovo Kube, daje najkvalitetniji rum. Zašto je to tako? Topla klima, položaj Kube, zemljište i ostali odgovarajući uslovi, pogoduju šećernoj trsci da raste, bude kvalitetna i hranjiva. Takođe, s obzirom na to da je ima mnogo, kada kupite kubanski rum, možete biti sigurni da je zaista napravljen od šećerne trske samo sa Kube. Postoji nekoliko varijacija ruma, pa se crni često koristi u kulinarstvu, dok se za koktele najčešće koristi beli rum. Predlažemo vam nekoliko koktela koje ne treba da zaobiđete tokom svoje posete Kube.

Mojito

Najrasprostranjeniji koktel na svetu dolazi sa Kube. Tamo ga, naravno, možete naći na svakom koraku. Za ovaj osvežavajući koktel zaslužni su limeta, celo lišće nane (pomalo tucano, tj. gnječeno), šećer, beli rum i kisela voda. Za potpuni užitak za nepce, mala tajna velikih koktel majstora je utrljati limetu i nanu i po ivici čaše.

Daiquiri

Kada se kaže koktel od ruma – odma pomislimo na egzotični Dajkiri! Širom sveta ima svoje varijacije, kako u izgledu i boji, tako i u ukusu, te ga neki vole kiše kiselkastog, a neki više sa slađom notom. Naravno, nijanske zavise od ukusa i od proporcije sastojaka, ali osnova je uvek ista. Koktel se sastoji od belog ruma, soka od limete, šećera i sirupa, koji se izmućkani služe u unapred ohlađenoj čaši za Martini, a za dekoraciju se može koristiti kolut limete.

El Presidente

Tokom tridesetih godina prošlog veka, Amerikanci su dolazili u Havanu kako bi se upustili zabranjene hobije poput ispijanja alkoholnih pića. Tada bi nazdravljali kubanskom predsedniku Gerardu Machado-u, koji im je “dopustio” to uživanje. Zato je koktel koji su ispijali dobio ime El Presidente, a bio je omiljeno piće kubanske više klase, spravljeno od belog ruma, vermuta i soka od narandže. Sada slobodno možete uživati u ovim slatkim, zabranjenim gutljajima.

El Nacional

Konačno koktel za ljubitelje crnog ruma! Dobitna kombinacija ruma, brendija od kajsija, soka od ananasa, limete i šećernog sirupa, uz mnogo leda, osmišljen je u poznatom lukuznom hotelu Nacional, u urbanom i poslovnom kvartu Havane – Vedado.

Cuba Libre

Cuba Libre je jedan od najpoznatijih i najjednostavnijih koktela, te su ga mnogi već probali. Ipak mnogi zaboravljaju da kombinaciji ruma i kole dodaju stisak limete, koja koktelu daje završnu kiselu notu, koja ga upotpunjuje. Pazite se kada konzumirate Cuba Libre, jer mnogi  zalutaju u njegov pitak ukus, te je teško nakon svakog gutljaja ne poželeti sledeći.

 

Autor: Olja Bilinović