Najlepši pokloni i suveniri iz Istanbula

Najlepši pokloni i suveniri iz Istanbula

Najlakši način da  produžite svoje putovanje je da delić putovanja ponesete sa sobom. Ukoliko želite da Istanbul donesete u svoj dom, ili da jedan njegov delić poklonite dragoj osobi, mi ćemo vam dati predlog koji su to po nama najlepši pokloni i suveniri iz Istanbula, koji čuvaju duh najpoznatijeg turskog grada.

1. Nazar – Plavo zlo oko

Nazar je najpopularniji suvenir i najautentičniji turski poklon, zbog toga što ga turski narod zaista drži u svojim domovima i kancelarijama. Iako se sada nosi iz estetskih razloga kao nakit, privezak ili dekoracija, ranije se smatrao zaštitom od prokletstva i amajlijom, te se i dan danas daruje bebama. Plavo oko je prešlo turske granice, te ga i svetske poznate ličnosti ponekad nose u javnosti, poput Bred Pita i Rijane.

nazar plavo oko

2. Lokum (Ratluk)

Nema bolje destinacije za sladokusce nego da odete u Istanbul, a za to su zaslužne turske poslastice – lokum. Sastoje se od skroba, šećera i voća ili oraha. Prodaju se na svakom koraku, lako se pakuju, povoljni su, a često se mogu i degustirati. Neki od omiljenih ukusa su pistaći, cimet ili narandža, te će se i vama bliskim osobama svideti ovaj slatki poklon.

Porodica čoveka koji je izmislio lokum još uvek drži prodavnicu ovih poslastica, koja je poput muzeja, a nalazi se u istanbulskom kvartu Eminonu.

Lokum (Ratluk)

3. Čajevi

Čaj je sastavni deo turske kulture. Tokom duge istorije služio se gostima kao pokazatelj turskog gostoprimstva. Neki od najpopularnijih ukusa su jabuka, nar i cvet lipe, a kada se kaže „originalni turski čaj“ misli se na varijantu crnog čaja, vrlo zaslađenu.

Pored crnog čaja, specijalno dizajnirane čaše i kašičice pomoću kojih se pije, su takođe savršeni suveniri i pokloni za ljubitelje ovog toplog napitka.

crni čaj

4. Nargila

Iako prvobitno nastala u Indiji, nargila je svoj izgled i oblik dobila u Turskoj i predstavlja tradicionalni turski suvenir. Jedinstvena paleta najrazličitijih ukusa duvana, jabuke, maline, banane, su ono zbog čega je pušenje nargile omiljena socijalna aktivnost, a ne samo obična potreba. Nije lak posao upakovati nargilu, tako da je dobro umotajte kako se ne bi polomila na putu do kuće.

nargila najlepši pokloni i suveniri iz istanbula

5. Ćilim

Turski ćilimi su medju najtraženijim suvenirskim predmetima iz Istanbula. Ovi prekrasno dizajnirani i dekorisani tepisi mogu se obesiti na zid, ili se koristiti za svoju funkciju. Najbolji i najskuplji među ćilimima su upravo oni ručno pravljeni, te se može reći da je u njih utkana priča, a prodavci vam čak mogu i tumačiti simbole na tepihu.

Nemojte se plašiti cenkanja, jer je ono upravo i očekivano. Ukoliko je pakovanje i nošenje ćilima nemoguća misija, možete se odlučiti za jastučnice, koje su manje glomazne, a jednako će dodati boju enterijeru doma.

ćilim najlepši pokloni i suveniri iz istanbula

Istanbul

6. Lampe

Kada zamislimo čaroliju u domu, zamislimo viseće mozaične lampe od stakla i mesinga, kreativne, luksuzne i preizno izrađene. Obučene zanatlije svaku prave ručno, zbog čega nisu jeftine, te ćete imati težak zadatak da se odlučite za jednu, kojih zaista ima mnogo na Kapali Čaršiji. Ove lampe nisu idealne za osvetljenje, već za umirujuću atmosferu koja će, makar u mislima, iznova i iznova vraćati u Istanbul.

lampe najlepši pokloni i suveniri iz istanbula

6. Peškir

Verovatno se pitate zašto bi običan peškir bio lep suvenir. Zbog toga što turski peškiri nikako nisu obični. Kada su u pitanju kvalitet i istrajnost oni su najbolji koje možete posedovati. Kao i ćilimi, peškiri su ručno pravljeni, a iznenadiće vas kada ih uzmete u ruke i osetite da su neki teški i oko 1 kilogram. Uz to su i ekstremno meki i vrlo upijajući. Naravno, postoje i jeftiniji, fabrički peškiri koji su nižeg kvaliteta, tako da budite oprezni ukoliko vam je stalo da sa sobom ponesete baš pravi peškir, turskog kvaliteta.

peškir najlepši pokloni i suveniri iz istanbula

7. Crni sapun

Ukoliko u svom domu želite da u potpunosti proživite iskustvo iz turskih kupatila, pored peškira, neizostavan je i turski crni sapun. On se tradicionalno koristi u hamamu za piling i mekoću kože. Sapun ima masnu teksturu, a izrađen je od sasvim prirodnih sastojaka.

crni sapun najlepši pokloni i suveniri iz istanbula

8. Džezva za kafu

Dešava se da iz Turske donesemo kafu, ali kada je spremimo kod kuće, ona nema istu onu magičnu aromu kao kada smo je pili u Turskoj. Za pravu, autentičnu tursku kafu, potreban je i pravi, autentičan način pripreme. Naravno to podrazumeva i tursku džezvu, tj. lokalno zvanu – ćezve.

Istanbul ima dugu tradiciju izrade bakarnih džezvi, tako da ukoliko ih kupite kod lokalnih umetnika, možete biti sasvim sigurni da je u pitanju kvalitet. Džezve možete pronaći na skoro svim bazarima, a na nekim mestima možete prisustvovati i izradi.

džezva najlepši pokloni i suveniri iz istanbula

9. Začini

Turska je jedna od zemalja specifičnih ukusa, zahvaljujući začinima. Ukoliko ste zavoleli tursku kuhinju, ponesite sa sobom ove mirise i arome i uživajte kod kuće u svojim domaće spremnjenim turskim specijalitetima.

Najrazličitije začine koje možete zamisliti, možete kupiti zasebno ili u malim dekorativnim paketima. Egipatski bazar u kvartu Eminonu je najbolje mesto da kupite sveže zacine. Ljuspice crvene paprike su uvek popularan začin među turistima i lokalcima.

začini najlepši pokloni i suveniri iz istanbula Autor: Olja Bilinović